Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
12.39

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

Natisni članek

banka brexit N26

Torek, 18. 2. 2020, 12.39

4 leta, 2 meseca

Zaradi brexita se evropska banka umika iz Združenega kraljestva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

N26 | Spletna banka N26 je vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji. | Foto Reuters

Spletna banka N26 je vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji.

Foto: Reuters

Spletna banka N26, ki jo uporablja tudi vse več Slovencev, zapušča Združeno kraljestvo. Aprila bodo Britancem, ki uporabljajo to banko, račun zaprli. Za preostale komitente, tudi rezidente Slovenije, sprememb ni. 

Združeno kraljestvo je 31. januarja zapustilo Evropsko unijo. Čeprav država ni več članica povezave, pa Otočani in drugi državljani EU sprememb za zdaj še ne občutijo. Do konca leta namreč velja prehodno obdobje, ko na Otoku še velja pravni red EU, pogoji poslovanja podjetij ostajajo enaki, še naprej veljajo tudi enaka trgovinska in carinska pravila kot pred izstopom. 

Britanci bodo 15. aprila ostali brez N26 

Čeprav dogovor med EU in Združenim kraljestvom, ki bo urejal medsebojne odnose po poteku tega prehodnega obdobja, še ni znan, pa je nemška spletna banka N26 že napovedala, da se umika z Otoka. Kot so zapisali, podjetje po preteku tega obdobja z evropsko licenco za bančništvo tam ne bo moglo več delovati. 

Vse račune N26 v Združenem kraljestvu bodo 15. aprila letos zaprli. Do takrat lahko Britanci banko še uporabljajo, tiste, ki imajo na računu denar, pa so že zaprosili, da ga prenesejo na druge bančne račune. 

Pisarne banke N26 v Berlinu | Foto: Reuters Pisarne banke N26 v Berlinu Foto: Reuters

Ta umik pa ne bo v nobenem pogledu vplival na državljane drugih članic EU, poudarjajo v N26.

Že pet milijonov uporabnikov v EU

Prvi mož spletne banke N26 Thomas Grosse je ob tem dejal, da bodo, čeprav bodo zapustili Združeno kraljestvo, nadaljevali svojo "misijo" radikalnega spreminjanja bančne industrije s pomočjo inovacij in tehnologije. Banka načrtuje nadaljnjo rast na območju EU, kjer ima že pet milijonov uporabnikov, še naprej pa se bodo trudili biti prisotni tudi v ZDA in se širili v druge države. 

Račun v tujini morate prijaviti Fursu

Račun v tujini ima sicer prijavljenih tudi 55 tisoč slovenskih rezidentov. Veliko Slovencev ima račun odprt tudi pri spletnih bankah N26 in Revolut, ki sta pri nas vse bolj priljubljeni zaradi nizkih stroškov za uporabnike. 

Vsak bančni račun v tujini, torej tudi račun tuje spletne banke, pa mora fizična oseba finančni upravi (Furs) prijaviti v osmih dneh od odprtja. Račun v tujini je treba prijaviti, tudi če prek njega niste poslovali že dalj časa ali če ga zapirate. V nasprotnem primeru vas lahko Furs oglobi.

N26 in Revolut
Novice Več deset tisoč Slovencev ni prijavilo računov, grozijo jim globe

Spletna banka Revolut, ki ima sedež na Otoku, pa ima na drugi strani pripravljen rezervni načrt, če dogovora med EU in Združenim kraljestvom ne bi bilo ali pa ta ne bi vključeval dogovora o bančnem trgu. Že predlani so v Litvi vzpostavili podružnico, ki ima licenco za omogočanje storitev e-bančništva ter obdelavo osebnih in finančnih podatkov uporabnikov v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). 

Revolut
Novice Kaj kartici, ki jo ima že na tisoče Slovencev, prinaša 31. oktober
Ne spreglejte