Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 1. 2016,
14.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

hekerji zanimivosti Matic Tomšič

Petek, 15. 1. 2016, 14.49

6 let, 6 mesecev

Zakaj so veverice nevarnejše od hekerjev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Največja grožnja sodobni elektroenergetski infrastrukturi niso hekerski napadi, temveč divje živali, predvsem veverice, ki grizejo kable, ugotavlja spletna stran Cyber Squirrel 1.

Na hudomušni spletni strani Cyber Squirrel 1 se nahaja zemljevid dokumentiranih napadov na globalna elektroenergetska omrežja, ki so povzročili izpade elektrike. Na seznamu storilcev ob zemljevidu so med drugim svetovne politične velesile ZDA, Rusija in Kitajska, ki pa so skupaj zakrivile le en takšen napad (ameriška uporaba računalniškega črva Stuxnet v napadu na Iran). Precej bolj učinkovite so divje živali, med katerimi prednjačijo veverice.

"Veveristični" napadi Kot je razvidno na spletni strani Cyber Squirrel 1 (squirrel je sicer angleški izraz za veverico), so glodavci s košatimi repi dokazano zakrivili najmanj 623 izpadov elektrike po vsem svetu. Na zemljevidu so veveričje teroristične operacije označene z želodi, ob kliku na njih pa se pojavi plavajoče okno z datumom incidenta in s povezavo do objave v medijih.

Najstarejši dokumentiran izpad električnega omrežja zaradi glodavcev sega v leto 1987, ko je veverica povzročila mrk borze v New Yorku. Sloveniji najbližji tovrstni pripetljaji, ki jih omenja spletna stran Cyber Squirrel, so se zgodili na jugu Nemčije (vrana) in v Švici, kjer je veverica leta 2008 prekinila prenos sklepnega dela letnih olimpijskih iger v Pekingu.

Ob vevericah so najplodnejši naravni teroristi še ptice (214 zabeleženih izpadov elektrike), rakuni (52), kače (47), podgane (25) in bobri (9). Med storilci sta omenjena tudi polž in balon z motivom glavne junakinje mladinske televizijske serije Hannah Montana.

Namen Cyber Squirrel 1 je opozoriti na resnično grožnjo elektroenergetskim omrežjem Kot je za britanski Guardian povedal anonimni ustvarjalec Cyber Squirrel 1, je namen spletne strani opozoriti na dejavnik, ki električnim omrežjem škodi v praksi. "Mnogi opozarjajo na nevarnost kibernetskih napadov na elektroenergetsko infrastrukturo, pozabljajo pa na naravne škodljivce, ki električne izpade povzročajo že celo večnost," je pojasnil.

"Ne smemo pozabiti, da se je do zdaj zgodil le en potrjen hekerski napad (ameriško-izraelska operacija s črvom Stuxnet), a o tem vsi govorijo, kot da se dogaja vsak dan. Medtem pa so veverice samo v ameriški zvezni državi Montana lani po nekaterih ocenah povzročile več kot 500 izpadov elektrike, a sem v medijih našel prispevka samo o dveh," je še povedal anonimni ustvarjalec.

Ne spreglejte