Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
18.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

1

Natisni članek

Google Apple spletni brskalniki Safari iskalniki

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 18.08

5 let, 6 mesecev

Vojna iskalnikov

Zakaj Google Applu vsako leto z veseljem nakazuje milijarde?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

1

Apple, Google | Google je privzeti iskalnik Applovega spletnega brskalnika Safari, a cena za to ni majhna. | Foto Reuters

Google je privzeti iskalnik Applovega spletnega brskalnika Safari, a cena za to ni majhna.

Foto: Reuters

Osem ali dobrih deset? Koliko milijard evrov bo Google odštel, da bi njegov iskalnik tudi prihodnje leto ostal privzeto nameščen na Applove naprave in Applov spletni brskalnik Safari?

Se vam zdi, da je Googlov iskalnik navzoč na vsakem koraku? Njegov delež med iskalniki je res zelo visok, a del tega uspeha Google lahko pripiše (tudi) milijardam, ki jih temu namenja.

Šteje samo privzeto prvo mesto

Mnogo Googlovih dolarjev prejema tudi Apple, ki potem zagotavlja, da bo prav Google privzeti spletni iskalnik Applovega spletnega brskalnika Safari – tistega, ki ga najdemo na Applovih napravah, kot so računalniki Mac, tablice iPad in pametni telefoni iPod.

Koliko denarja Google odšteje za ta privilegij, lahko samo ugibamo. Edini zanesljivi podatek imamo za leto 2014 – in sodnih spisov vemo, da je takrat Apple od Googla prejel nakazilo ene milijarde ameriških dolarjev (870 milijonov evrov).

Applove mobilne naprave prinašajo polovico prihodkov, ki jih Googlov iskalnik ustvarja na mobilnih napravah, ocenjujejo analitiki. | Foto: Apple Applove mobilne naprave prinašajo polovico prihodkov, ki jih Googlov iskalnik ustvarja na mobilnih napravah, ocenjujejo analitiki. Foto: Apple

Vsako leto (veliko) več

Že za leto 2017 naj bi po podatkih, ki jih je na podlagi svojih ocen objavil analitik Toni Sacconaghi iz svetovalne družbe Bernstein, ta znesek zrasel na tri milijarde ameriških dolarjev (2,6 milijarde evrov).

A tudi to je le majhen del zneskov, ki se omenjajo za letošnje in prihodnje leto. V analitski družbi Goldman Sachs je njihov analitik Rod Hall ocenil, da je letošnja cena za ohranitev Googlovega položaja v Applovih brskalnikih poskočila že na devet milijard ameriških dolarjev (7,8 milijarde evrov), za prihodnje leto pa bi lahko zrasla na kar 12 milijard ameriških dolarjev (10,4 milijarde evrov).

Googlov iskalnik močno prevladuje nad drugimi iskalniki tako na računalnikih kot na mobilnih napravah vseh proizvajalcev. | Foto: Reuters Googlov iskalnik močno prevladuje nad drugimi iskalniki tako na računalnikih kot na mobilnih napravah vseh proizvajalcev. Foto: Reuters

Natančne številke ne bomo izvedeli

Natančnih številk najbrž ne bomo nikoli izvedeli, ker jih tako Google kot Apple obravnavata kot poslovno skrivnost, zato tudi ne moremo vedeti, ali so te ocene in napovedi in pravilne. Najbrž pa ni dvoma, da se zneski gibljejo v milijardah.

A če ste se vprašali, zakaj Google tako zlahka plačuje te milijarde, je odgovor več kot preprost: ker pričakuje, da mu bo njegovo privzeto mesto v brskalniku Safari prineslo še veliko več, kot zanj plačuje.

Googlova logika: daš veliko, da bi dobil nazaj še več

Iskalnik je še vedno zelo pomemben vir Googlovih prihodkov in njegova temeljna dejavnost, Apple pa je eden od največjih kanalov, prek katerega Google usmerja internetni promet na svoj brskalnik.

Applove mobilne naprave namreč pomenijo polovico prihodkov, ki jih Googlov iskalnik ustvarja na mobilnih napravah, menijo analitiki.

Ne spreglejte