SiolNET. Digisvet Novice
0,61

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Zagotavljanje varnosti ali hrepenenje po nadzoru?

Za uporabo mobitelov obvezen sken obraza

0,61

termometer

Kitajska, pametni telefon
Nova zahteva za uporabnike novih kitajskih SIM-kartic Foto: Reuters

Pristojno ministrstvo zatrjuje, da bodo s tem "zavarovali legitimne pravice in interese državljanov v kibernetskem prostoru", a kritiki to vidijo kot korak k polnemu nadzoru kitajskih omrežij, interneta in državljanov.

Prvega decembra je na Kitajskem začel veljati zakon, ki od vseh uporabnikov mobilne telefonije, ki v tej državi prijavljajo novo SIM-kartico, pred aktivacijo zahteva zajem uporabnikovega obraza.

iPhone X, razpoznava obraza, umetna inteligenca Digisvet iPhone X: Je razpoznava obrazov učinkovita le pri belopoltih?

Smernice, ki so začele veljati septembra, zahtevajo od telekomunikacijskih operaterjev "uporabo umetne inteligence in preostalih tehničnih metod" za preverjanje identitet uporabnikov novih mobilnih telefonskih številk. Prvega decembra se je iztekel rok, do katerega so morala vsa prodajna mesta na Kitajskem začeti izvajati te smernice.

Vlak, Kitajska Digisvet Posnetek z vlaka kaže, kaj kmalu čaka 1,4 milijarde ljudi

Na Kitajskem vedno več skeniranj obrazov

Kitajska tako kot številne druge države, tudi v Evropi, zahteva registracijo uporabnikov vseh mobilnih telefonov z uradnimi dokumenti. Nekateri kitajski telekomunikacijski operaterji so že lani začeli skenirati obraze svojih uporabnikov in pri tem nikakor niso osamljeni – na Kitajskem vedno pogosteje uporabljajo razpoznavo obrazov tudi v javnem prevozu, za nadzor dostopa (na primer na dogodke ali v šolah) in še marsikje drugje.

Prepoznavanje obrazov, tehnologija za prepoznavanje obrazov, prepoznava obraza, prepoznava obrazov, varnostna kamera Digisvet S preverjanjem obraza tudi dostop do porničev

Toda ta praksa marsikoga moti z vidika varovanja zasebnosti in zagotavljanja ustrezne zaščite podatkov, na Kitajskem pa je že pripeljala do prvih sodnih sporov. Profesor Guo Bing z naravoslovno-tehnične univerze Zheijang v mestu Hangzhou nedaleč od Šanghaja je novembra tožil safari park v kitajski prestolnici, ki je brez njegove privolitve zajel posnetek njegovega obraza.

gorila, Harambe Digisvet Kako so gorile postale žrtev nepopolnega Googlovega algoritma

 

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • puščica2 / 02.12.2019. ob 18:29 +2 0

  Orwell je imel bujno domišljijo, a deluje podobno kot J. Verne. Stvarnost ju je oba prehitela. Veliko huje je.

  +2 0
 • Zgodovinar_69 / 02.12.2019. ob 18:04 +3 - 1

  Totalitarna norost Kitajske se stopnjuje. Nadzor, nadzor in še enkrat nadzor. Na ukaz se moraš smejati, jokati, protestirati ali mirno gledati ko se dogajajo svinjarije. A si res želimo tega v Evropi? Da bomo imeli na oblasti takega bebca kot je Šarec, pa bomo morali biti tiho? Ali pa takega negativneža kot je Janša? Tega, da lahko kritiziramo oblast si nikoli ne smemo vzeti. Saj vidite kako je s Kitajci, napišeš, da je Tajvan samostojna država in imaš takoj težave.

  +3 - 1
 • stanly / 02.12.2019. ob 18:57 +2 - 2

  to je pravi obraz totalitarnega komunizma, ki se boji svobode, demokracije in človekovih pravic, saj bi lahko v tem primeru privilegirana rdeča partijska elita lahko izgubila oblast, kar pa v komunizmu ne gre na miren način...

  +2 - 2
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin