Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 12. 2020,
22.04

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

11

Natisni članek

božičnica

Petek, 25. 12. 2020, 22.04

3 leta, 4 mesece

Za konec brutalnega leta 2020 so zaposlenim še lagali o božičnici

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

11

GoDaddy | Leto 2020 je bilo za GoDaddy precej dobro. Imeli so rekordno rast števila novih strank, delnica podjetja pa je dober teden pred kontroverznim e-sporočilom dosegla najvišjo ceno, odkar GoDaddy kotira na newyorški borzi. Podjetju GoDaddy prihodki sicer rastejo že zadnja tri leta, lani so dosegli že skoraj tri milijarde dolarjev. | Foto Reuters

Leto 2020 je bilo za GoDaddy precej dobro. Imeli so rekordno rast števila novih strank, delnica podjetja pa je dober teden pred kontroverznim e-sporočilom dosegla najvišjo ceno, odkar GoDaddy kotira na newyorški borzi. Podjetju GoDaddy prihodki sicer rastejo že zadnja tri leta, lani so dosegli že skoraj tri milijarde dolarjev.

Foto: Reuters

Pod plazom kritik se je na predbožični dan znašlo podjetje GoDaddy, največji prodajalec internetnih domen na svetu. Zaposlenim so obljubili, da bodo zaradi rekordne rasti v letu 2020 prejeli božičnico v višini okrog 530 evrov, a se je izkazalo, da je šlo v resnici za prikriti preizkus znanja. Več sto zaposlenih je teden dni pred božičem namesto denarja prejelo poziv na dodatno izobraževanje. 

Ministrstvo ZDA za finance
Novice Nezaslišani spodrsljaj podjetja, zaradi katerega vre v Washingtonu

GoDaddy je zaposlenim 14. decembra poslal e-sporočilo z obvestilom, da zaradi epidemije koronavirusa božične zabave za celo podjetje sicer ne bo, bodo pa zaradi dobrega poslovanja družbe v letu 2020 prejeli božični bonus v višini 650 ameriških dolarjev, kar je približno 530 evrov.

Dva dni pozneje je okrog 500 zaposlenih, ki so se odzvali na poziv, naj v priloženo vlogo za izplačilo božičnice vnesejo svoje osebne podatke, prejelo drugo novo sporočilo. Denarja ne bo, saj so padli na testu prepoznavanja lažnega predstavljanja oziroma tako imenovanega phishinga.

Phishing, lažno predstavljanje ali tudi spletno ribarjenje, je tehnika izvabljanja osebnih podatkov od žrtev kiberkriminala s predstavljanjem za (največkrat) uradno osebo.  | Foto: Christiaan Colen (Flickr) / CC BY-SA 2.0 Phishing, lažno predstavljanje ali tudi spletno ribarjenje, je tehnika izvabljanja osebnih podatkov od žrtev kiberkriminala s predstavljanjem za (največkrat) uradno osebo.  Foto: Christiaan Colen (Flickr) / CC BY-SA 2.0

Številna podjetja sicer redno organizirajo tovrstne nenapovedane preizkuse pripravljenosti, a GoDaddy se je tokrat znašel pod plazom kritik, ker ga je po mnenju mnogih izvedel na neokusen in krut način.

Še posebej zato, ker je za podjetjem GoDaddy leto rekordne rasti števila uporabnikov, za njegovimi uslužbenci pa leto živčnosti, saj je bilo kljub dobrim rezultatom podjetja letos odpuščenih več sto njihovih sodelavcev.

Kritiki podjetju GoDaddy tudi očitajo, da bi lahko v zaradi pandemije novega koronavirusa morda najbolj negotovem prazničnem obdobju v zadnjih nekaj desetletjih pokazal malce več sočutja. | Foto: Unsplash Kritiki podjetju GoDaddy tudi očitajo, da bi lahko v zaradi pandemije novega koronavirusa morda najbolj negotovem prazničnem obdobju v zadnjih nekaj desetletjih pokazal malce več sočutja. Foto: Unsplash

Micron
Novice Eno uro so bili brez elektrike, posledice bo čutil ves svet

Tehnološki medij The Verge je podjetju GoDaddy zaradi te poteze podelil simbolično nagrado za "najzlobnejšo korporativno e-pošto v letu 2020". GoDaddy so napadli tudi uporabniki Twitterja - gnev nad podjetjem so izlili v njihovi zadnji objavi na družbenem omrežju, ki ima več kot 220 komentarjev, medtem ko imajo starejše objave podjetja od nič do največ štiri komentarje. 

GoDaddy se je medtem že odzval na številne kritike. V sporočilu za javnost so zapisali, da varnost njihovih informacijskih sistemov jemljejo izredno resno, a se zavedajo, da je bil njihov zadnji preizkus morda neobčutljiv in je razburil nekatere zaposlene, zato so se jim opravičili. 

Novice Posmehujejo se epidemiji: v Ljubljani skrivni žur vplivnežev #video

Niso bili edini

 

Podoben zdrs si je letos privoščila tudi ameriška založba Tribune, ki izdaja nekatere najbolj brane ameriške tiskane in spletne medije, kot so Chicago Tribune, The New York Daily News in The Baltimore Sun. 

Po tem, ko so v prvi polovici leta 2020 zaradi pandemije novega koronavirusa ukinjali uredništva, odpuščali zaposlene oziroma jih pošiljali na čakanje in jim znižali plače, so jim septembra zaradi uspešnega poslovanja, ki naj bi bilo rezultat znižanja operativnih stroškov, obljubili bonuse v višini od pet do deset tisoč ameriških dolarjev (od štiri do dobrih osem tisoč evrov).

Tudi v tem primeru se je izkazalo, da je šlo za preizkus pripravljenosti zaposlenih na napade z lažnim predstavljanjem, odzivi javnosti pa so bili podobni tistim na lažno božičnico v podjetju GoDaddy.

Preberite tudi:

 

 

 

Ne spreglejte