SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Windows dobrih 91, preostali niti devet

3

termometer

Prevlada Microsoftovih operacijskih sistemov na namiznih računalnikih po rezultatih najnovejše raziskave ni niti načeta, kaj šele ogrožena.

Analitsko podjetje Net Analytics ugotavlja, da je ena od različic operacijskega sistema Windows nameščena na 91,07 odstotka namiznih računalnikov po vsem svetu. Ta številka je v popolnem nasprotju z vtisi, da drugi operacijski sistemi zajedajo monopol Microsoftovega operacijskega sistema v svetu namiznih računalnikov. Mac OS X z omejenim trgom, Linux na nizkem izhodišču Applov operacijski sistem Mac OS X je nameščen na 7,35 odstotka namiznih računalnikov na svetu, glede na to, da ga uporabljajo samo Applovi računalniki, ni pričakovati, da bi lahko resneje ogrozil prevlado Windowsov.

Po drugi strani pa Linux, ki ga nekateri vidijo kot potencialno resnega tekmeca, ima le 1,57-odstotni delež med namiznimi računalniki, zato tudi zanj v naslednjih letih ni pričakovati, da bi se približal vrhu. Kaj bo prinesel Windows 10? Z novim operacijskim sistemom Windows 10 želi Microsoft utrditi svojo prednost na tem področju in obenem okrepiti svoje mesto med mobilnimi napravami – tablicami in mobilnimi telefoni, kjer (vsaj za zdaj) ne dosega tako visokih številk. Uporabniki bomo čez čas lahko presodili in s svojim odzivom povedali, ali ima desetka dovolj moči, da naredi preboj tudi med mobilnimi napravami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin