Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
16.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Windows 10 Matic Tomšič

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 16.07

6 let, 6 mesecev

Windows 10 izidejo konec julija, brezplačno si jih lahko zagotovite že danes

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Microsoft je danes napovedal, da operacijski sistem Windows 10 izide 29. julija. Kaj bo novega in kako si lahko uporabniki Windows 7 in 8.1 že danes zagotovijo brezplačno nadgradnjo?

Ste v Oknih opazili kaj nenavadnega? Uradno Microsoftovo napoved datuma izida operacijskega sistema Windows 10 spremlja možnost takojšnje rezervacije brezplačne nadgradnje Oken 7 in 8.1 na novejšo različico, ko bo ta 29. julija končno na voljo.

Če ste uporabnik ene od omenjenih platform in imate računalnik povezan z internetom ter omogočeno storitev za nameščanje posodobitev Window Update, boste na zaslonu desno spodaj, v opravilni vrstici ob datumu in uri, našli logotip Windows. Ta vodi do okna za vnaprejšnjo rezervacijo brezplačne nadgradnje na Windows 10 (slika spodaj). Na voljo bo le omejen čas.

S klikom na Reserve your free updgrade boste preusmerjeni do spletnega obrazca, v katerega vpišite svoj e-poštni naslov. Ko bo Windows 10 prenesen na vaš računalnik, vas bodo o tem obvestili. Namestili ga boste ročno, ko boste to želeli. Kot smo zapisali že v tem prispevku, bodo na novejšo različico operacijskega sistema lahko presedlali tudi uporabniki piratskih Windows 7 in 8/8.1.

Brezplačno, a ne za vse Kot so sporočili iz Microsofta, do brezplačne nadgradnje ne bodo upravičeni uporabniki Windows 7 Enterprise, Windows 8 in 8.1 Enterprise ter Windows RT in RT 8.1. To pomeni, da bodo Windows 10 morali kupiti tako poslovni uporabniki, ki delajo z različicami Enterprise, kot lastniki tabličnih računalnikov (različica RT). Nadgradnja na Windows 10 bo sicer brezplačna tudi za uporabnike pametnih telefonov na platformi Windows Phone, a bodo morali nanjo počakati še nekaj mesecev.

Kaj bo novega? Z desetico se bo ekosistemu Windows znova pridružil gumb Start, ki je bil od Windows 95 pa do sedmice, ki je izšla leta 2009, eden od zaščitnih znakov operacijskega sistema, z različico 8 pa ga je Microsoft nadomestil z nepriljubljenim kockastim začetnim zaslonom.

Osrednji novosti, ki bosta najbolj zanimali uporabnike, sta tudi nov spletni brskalnik z imenom Microsoft Edge, ki bo nadomestil odsluženi Internet Explorer, ter digitalna pomočnica Cortana, ki bo razumela in se odzivala na glasovne ukaze. Ob izidu naj bi poznala deset jezikov, ali bo nekoč znala tudi slovensko, pa še ni znano. Z Windows 10 bodo prenovo doživeli tudi klasične "okenske" aplikacije in programi, kot so Outlook, OneNote in pregledovalnik slik, vključene pa bodo tudi številne bližnjice ter orodja za preprostejše in preglednejše delo, kot je preklapljanje med različnimi virtualnimi namizji. Nadgradnja ni obvezna, a zakaj ne bi vzeli Microsoftovega "darila"? Čeprav se uradna (podaljšana) podpora za Windows 7 preneha šele leta 2020, za Windows 8.1 pa 2023, razloga, da bi prezrli brezplačno nadgradnjo na desetko, pravzaprav ni. Kot ugotavljajo številni uporabniki, ki so delovno različico Windows 10 že preizkusili prek programa Windows Insider, je predhodnika Windows 8.1 izboljšala praktično v vseh pogledih, združuje pa najuporabnejše funkcije sedmice in osmice. Uporabnik Windows 10, ki se bo odločil za brezplačno nadgradnjo, bo brez odštetega centa do nadaljnjega (vsaj dokler se Microsoft ne odloči, da bo Windows 10 postal naročniška storitev, ki jo bo treba plačevati sproti) prejemal tudi vse varnostne posodobitve. Če mu desetica ne bo všeč, pa se lahko seveda še vedno odloči za vrnitev na prejšnjo različico.

Ne spreglejte