Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
24. 8. 2017,
17.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Islandija dron burger dostava dostava hrane

Četrtek, 24. 8. 2017, 17.07

6 let, 7 mesecev

V Reykjaviku bodo burgerje in pivo dostavljali droni (a ne vse do naročnikov)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Burger | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nekaj časa bo še trajalo, preden bodo droni v celoti prevzeli dostave, a že zdaj lahko pomagajo, da so te - hitrejše.

Drone že nekaj časa dojemamo kot potencialne dostavljavce, a bo gotovo preteklo še nekaj časa, preden bodo lahko povsem izrinili dostavna vozila in uslužbence. Najnovejši poskus v islandskem glavnem mestu je gotovo korak v tej smeri.

Čez zaliv je hitreje kot okrog njega

Glavna omejitev je še vedno to, da se drone lahko uporablja le za eno samo dostavno pot in da je ta le del poti od ponudnika do naročnika.

Toda v primeru Reykjavika je ta še kako uporabna. Dron, v tem primeru heksakopter, to je prilagojeni DJI Matrice 600, čez oceanski zaliv poleti na drugo stran, do katere bi bila vožnja po kopenski poti daljša in zahtevala tudi več časa. Dron torej prevzame naročilo na eni strani zaliva, na drugi strani ga dočaka dostavljavec, ki potem po klasični poti nadaljuje pot do naročnika.

Poskus bosta na eni sami kratki dostavni relaciji izvajala izraelsko logistično podjetje Flytrex in islandsko storitveno podjetje AHA.

Pol ure prihranka pri dostavi tople jedi ni malo

Časovni prihranek je okrog pol ure na naročilo, kar je v primeru naročila toplih jedi izjemno pomembno. Dnevno predvidevajo 20 takšnih dostav, do konca leta, ko se bo flota dronov okrepila, pa načrtujejo tudi uvedbo dodatnih dostavnih poti. Morda tudi vse do naročnikov, a brez spuščanja brezpilotnega letala: naročilo bi namreč do naročnika spustili po vrvi.

Začetna dostavna pot drona je dolga dva kilometra, a bi jo lahko po potrebi podaljšali na deset kilometrov. Dron namreč omogoča prilagoditev tovornega prostora, v katerem lahko do tri kilograme tovora – več kot dovolj za običajno naročilo hrane in pijače po telefonu – prevaža do deset kilometrov.

Dron, ki dostavlja v Reykjaviku, so okrepili s tovornim delom, v katerem je mogoč prevoz do treh kilogramov hrane in pijače na razdalji do deset kilometrov (fotografija je simbolična). | Foto: Reuters Dron, ki dostavlja v Reykjaviku, so okrepili s tovornim delom, v katerem je mogoč prevoz do treh kilogramov hrane in pijače na razdalji do deset kilometrov (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Ni vse samo v dronu

Izraelsko podjetje Flytrex svoj islandski dosežek opisuje kot prvi popolnoma delujoči avtonomni sistem dostave na svetu, a temu opisu ne moremo pritrditi. Ne le zato, ker dron opravi le del poti do naročnika, temveč tudi zato, ker je že Amazon opravil nekaj komercialnih dostav z droni in ker je tudi ameriška veriga 7-Eleven poskusno opravila nekaj tovrstnih dostav.

Toda izraelsko podjetje, ki samo sicer dronov ne izdeluje, ponuja rešitev na ključ, vključno z usklajevanjem z oblastmi in izdelavo zalednega računalniškega omrežja v oblaku, ki je hrbtenica celotnega sistema dostave, zato je tudi ta poskus na Islandiji pomemben mejnik.

Ne spreglejte