SiolNET. Digisvet Novice
7,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je zloglasni računalniški tajkun John McAfee

7,59

termometer

John McAfee
John McAfee Foto: Reuters

V celici v zaporu blizu Barcelone so danes mrtvega našli 75-letnega ameriškega računalničarja in neuspešnega politika Johna McAfeeja. Po poročanju španskih medijev je storil samomor, ki naj bi mu botrovala današnja novica, da ga bodo španske oblasti izročile Združenim državam Amerike. V domovini ga je čakalo sojenje zaradi izogibanja plačila davkov za milijone, ki jih je zaslužil s promocijo kriptovalut na družbenem omrežju Twitter.

John McAfee, v svetu najbolj znan kot ustanovitelj podjetja McAfee, ki razvija protivirusne programe, je med novembrom 2017 in februarjem 2018 s promocijo različnih kriptovalut na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter zaslužil več milijonov ameriških dolarjev, je razvidno iz lani objavljenega sporočila za javnost na spletni strani pravosodnega ministrstva ZDA.

McAfee ameriški davčni upravi ni razkril, da je promocijo kriptovalut oziroma njihovih projektov ICO (javnih ponudb kriptožetonov) mastno zaračunal. To sicer ni bila nobena skrivnost, že leta 2018 je bilo namreč javno znano, da je McAfee za posamezen tvit o novem kriptožetonu zahteval več kot sto tisoč ameriških dolarjev.

 McAfee naj bi za promocijo vsaj sedmih projektov ICO prejel kar 11,6 milijona dolarjev v kriptovalutah bitcoin in ether, obenem pa še za 11,5 milijona dolarjev kriptožetonov, ki jih je promoviral.  McAfee naj bi za promocijo vsaj sedmih projektov ICO prejel kar 11,6 milijona dolarjev v kriptovalutah bitcoin in ether, obenem pa še za 11,5 milijona dolarjev kriptožetonov, ki jih je promoviral. Foto: Reuters

Med podjetji, ki jim je reklamo za kriptožeton delal John McAfee, je bil konec decembra 2017 tudi slovenski InsurePal.

Z javno prodajo svojega kriptožetona IPL so januarja 2018 nato v manj kot minuti in pol zbrali skoraj 15 milijonov evrov v kriptovaluti ether. InsurePal se je julija 2018 sicer preimenoval v VouchForMe.

Johna McAfeeja je obtožnica v ZDA v petih točkah bremenila utaje davkov, v še petih pa namernega ogibanja oddaji davčne napovedi. Za vsako od prvih petih obtožb je v ZDA zagrožena do petletna zaporna kazen, za vsako od drugih petih pa največ enoletna zaporna kazen. 

75-letnega nekdanjega programerja, ki je v zadnjih letih sicer zaslovel s serijo kontroverznih dejanj in izjav (več o tem v spodnjem okvirju), so oktobra lani aretirali na letališču v Barceloni.

Špansko vrhovno sodišče je sicer prav danes odločilo, da bo ugodilo zahtevi ZDA po izročitvi McAfeeja. Le nekaj ur pozneje so ga mrtvega našli v njegovi celici v zaporu Brians 2 v katalonskem Sant Esteve Sesrovires. 

Ni izključeno, da o njegovi življenjski zgodbi nekoč ne bodo posneli filma

John McAfee pozira z ženo Janice na barki Svoboda sredi Karibskega morja. John McAfee pozira z ženo Janice na barki Svoboda sredi Karibskega morja. Foto: Twitter - Voranc

John McAfee je v svoji več desetletij trajajoči karieri na tehnološkem področju ob razvoju svetovno znanega protivirusnega programa McAfee med drugim sodeloval z Naso in opremljevalcem ameriške vojske Lockheed Martinom ter si z različnimi zasebnimi poslovnimi uspehi in tudi s prodajo svojega deleža v podjetju McAfee Associates nabral premoženje v višini sto milijonov ameriških dolarjev.

Vrednost premoženja McAfeeja, ki se je dolgo boril z zasvojenostjo z alkoholom in prepovedanimi drogami, je do začetka prejšnjega desetletja strmoglavila za petindvajsetkrat (nato naj bi si opomogel tudi z naložbami v kriptovalute). Iz ZDA se je preselil v Belize in prirejal divje zabave, nato pa od tam pobegnil zaradi sumljive smrti svojega soseda. 

John McAfee je vedno slovel kot zaščitnik digitalne zasebnosti in človek brez dlake na jeziku, ki mu ni bilo težko javno kritizirati ameriške vlade, gospodarstva in tekmecev v svojem poklicu. Zaradi ugleda podjetja McAfee Associates so njegovo mnenje mnogi zelo cenili – pri tem je malce pomagalo tudi dejstvo, da je John McAfee član Mense, mednarodnega združenja za nadpovprečno inteligentne ljudi. John McAfee je vedno slovel kot zaščitnik digitalne zasebnosti in človek brez dlake na jeziku, ki mu ni bilo težko javno kritizirati ameriške vlade, gospodarstva in tekmecev v svojem poklicu. Zaradi ugleda podjetja McAfee Associates so njegovo mnenje mnogi zelo cenili – pri tem je malce pomagalo tudi dejstvo, da je John McAfee član Mense, mednarodnega združenja za nadpovprečno inteligentne ljudi. Foto: Reuters

Kasneje je imel težave z roko zakona v Gvatemali. Od januarja lani je nato plul po mednarodnih vodah Karibskega morja in se ogibal ameriškim oblastem, ki ga želijo, kot trdi sam, uradno pospraviti zaradi utaje davkov, neuradno pa zato, ker jim je velik trn v peti. Julija je za nekaj dni izginil, izkazalo se je, da so ga zaradi tovorjenja orožja aretirali v Dominikanski republiki

McAfee je leta 2015 napovedal, da bo kandidiral za predsednika ZDA, a ni dosegel prav veliko in nato dejal, da ne bo več poskušal. Obljubo je prelomil leta 2018, ko je razkril priprave na kampanjo za volitve, ki so bile 3. novembra lani. Njegova predsedniška kampanja se je sicer končala neuspešno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin