SiolNET. Digisvet Novice
7,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je fant, za katerega so naredili veliko izjemo

7,41

termometer

Chris Taylor
Chrisu Taylorju se je le nekaj dni pred smrtjo uresničila želja, ki je teden dni prej obkrožila pol svetovnega spleta. Foto: Twitter / SpookyWoobler

Enaindvajsetletni Kanadčan Chris Taylor je pretekli konec tedna postal prava spletna senzacija, saj mu je veliko uslugo izjemoma naredil velikan industrije videoiger Nintendo. Po tem, ko je Taylor na Twitterju potožil, da zaradi hude bolezni morda ne bo dočakal težko pričakovane igre, so ga predstavniki Nintenda obiskali na domu in mu omogočili preizkus. Nintendo je za to potezo ujel zadnji vlak, saj je Taylor danes umrl. 

Chris Taylor se je tri leta boril z agresivno obliko raka, ki se imenuje osteosarkom. Gre za rak, pri katerem se tumor začne razvijati v kosteh. Taylor je svoj boj z boleznijo redno dokumentiral na svojih profilih na družbenem omrežju Twitter, na spletnem forumu Reddit in na portalu curiouscat.me

Sedemnajstega julija je Taylor na Twitterju zapisal, da so zdravniki izčrpali vse možnosti zdravljenja, zaradi česar je po posvetu z onkologom to opustil. Povedali so mu, da bo najverjetneje živel samo še od tri do šest mesecev

Chris Taylor konec maja letos, preden so metastaze odkrili tudi na njegovih ledvicah in nadledvičnih žlezah:

Chris se je nato, sodeč po njegovih objavah na Twitterju in na Redditu, začel bolj posvečati preživljanju časa z družino, domačimi živalmi in videoigrami, hobijem, ki ga je imel najraje. 

Štirinajstega septembra je nato objavil tvit, ki je pritegnil pozornost svetovnega spleta:

"Res se bojim, da ne bom mogel igrati Ultimata." Objava se je nanašala na Nintendovo pretepaško videoigro Super Smash Bros. Ultimate, ki izide 7. decembra. Taylor je pod objavo zapisal še, da je "december še precej daleč za nekoga, ki ne more več vstati iz postelje".

Tisti, ki so vedeli, da je serija Super Smash Bros. ena od Taylorjevih najljubših, so po tej objavi takoj sprožili obširno akcijo, da bi želja umirajočega mladeniča prišla do ušes tistih, ki bi jo v resnici lahko izpolnili. 

Številni uporabniki Twitterja, ki so slišali za zgodbo Chrisa Taylorja, so v komentarjih pod njegovo izvirno objavo začeli označevati profile znanih podjetij oziroma posameznikov, ki bi Chrisu morda lahko pomagali izpolniti željo. Številni uporabniki Twitterja, ki so slišali za zgodbo Chrisa Taylorja, so v komentarjih pod njegovo izvirno objavo začeli označevati profile znanih podjetij oziroma posameznikov, ki bi Chrisu morda lahko pomagali izpolniti željo. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zgodba, ki bo marsikomu vrnila zaupanje v človeško dobroto

To se je po številnih delitvah Taylorjeve življenjske zgodbe in objave na Twitterju po vsem spletu tudi zgodilo.

Enaindvajsetega septembra so Chrisa Taylorja na domu obiskali predstavniki japonskega Nintenda in njemu, njegovemu bratu Zachu in prijatelju Benjaminu omogočili triurni preizkus prototipa igre Super Smash Bros. Ultimate, ki ga je Nintendo prvič pokazal junija letos:

Zgornja objava s fotografijami je bila Taylorjeva predzadnja na Twitterju. V soboto je objavil še sporočilo s povezavo na spletni forum Reddit, kjer je napisal obširno zahvalo in druge uporabnike še pozval, naj, če le lahko, z donacijami pomagajo pri raziskavah zdravljenja osteosarkoma. Njegov brat Zach je prav tako na forumu Reddit danes zgodaj zjutraj nato zapisal, da je Chris umrl:

Chris Taylor Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Se lahko Nintendo z lepo gesto odkupi za poletno tirado?

Ogromno uporabnikov Twitterja in Reddita, ki so spremljali objave Chrisa Taylorja, je v zadnjih dneh pohvalilo Nintendo, češ da gre za podjetje s srcem na pravem mestu, ki ima posluh za malega človeka.

A isti Nintendo je bil le nekaj mesecev prej tarča kritik, da gre za brezsrčno korporacijo, ki jo zanima samo denar. S tožbo so kar 85 milijonov evrov (100 milijonov dolarjev) namreč zahtevali od lastnika spletnih strani, na katerih je bilo mogoče brezplačno dobiti igre za Nintendove starejše igralne sisteme in programe, s katerimi jih je bilo mogoče poganjati.

Nintendo je znan po tem, da skoraj fanatično varuje svojo intelektualno lastnino. Nintendo je znan po tem, da skoraj fanatično varuje svojo intelektualno lastnino. Foto: Reuters

Čeprav je imel Nintendo v pravnem smislu prav, so ob tožbi in umiku spletnih strani številni zmajevali z glavami. Na teh spletiščih so namreč gostovale tudi igre, ki niso Nintendove in ki jih danes ni več mogoče dobiti skoraj nikjer, ukinitev spletnih mest je pomenila razpustitev ogromnih skupnosti ljubiteljev starejših videoiger. 

Preberite tudi:

Delfin Digisvet Tragična zgodba, ki se vidi celo iz vesolja Scum Digisvet Iz Hrvaške prihaja fenomen, ki je o nakupu prepričal ogromno ljudi McDonalds Digisvet Ukanila sta McDonald's: prizor, ki mu ploska ves splet Vlačilec, The Ocean Cleanu Digisvet Začenja se ena največjih pomorskih operacij vseh časov CIMN Digisvet So šli slovenski aktivisti, ki širijo zarote, končno predaleč? Filip Miucin Digisvet Kakšna napaka urednika znanega medija: bo izgubil sanjsko službo? Ross Ulbricht Digisvet "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 55
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin