Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
28. 9. 2017,
15.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Natisni članek

družbeno omrežje Twitter Jack Dorsey digitalna komunikacija

Četrtek, 28. 9. 2017, 15.52

6 let, 7 mesecev

Twitter preizkuša možnost dvakrat daljših sporočil

Twitterjeva dilema: 280 ali 140 znakov po "čivku"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Twitter | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ko je Twitter razveselil nekatere uporabnike z možnostjo "čivkov" do 280 znakov, se je v tem družbenem omrežju vsul plaz podpore izvirni omejitvi na 140 znakov po sporočilu. Kaj je zares boljše?

Za nekatere darilo, ki so ga komaj dočakali, za druge pa nebodigatreba – uporabniki družbenega omrežja Twitter se odzivajo diametralno nasprotno, ko je postalo očitno, da so z namenom preizkušanja nekaterim uporabnikom omogočili dvakrat daljša posamezna sporočila, kot so jih imeli do zdaj.

Novost je prišla nenadoma, objavil jo je sam ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey.

Ali se je Twitter odpovedal svoji duši?

Podvojena kvota znakov je za zdaj na voljo le majhnemu številu uporabnikov, a odzivi prihajajo od vseh.

Vneti nasprotniki sprememb vztrajajo, da je prav omejitev na 140 znakov glavna značilnost in prednost Twitterja, ki avtorje objav sili v konciznost in natančnost. "Jedrnatost je duša Twitterja, za to ne potrebujemo 280 znakov," je zapisal eden od uporabnikov Twitterja.

Toda številni uporabniki, željni daljših sporočil, se že uspešno izogibajo tej omejitvi z objavo zaporednih tvitov. Ne prepričajo jih mnenja, da je omejitev na 140 znakov po sporočilu ogledalo nekega prejšnjega in predvsem preprostejšega obdobja.

Večje težave ostajajo

Glasni so tudi tisti, ki vztrajajo, da Twitter (podobno pa tudi druga družbenega omrežja) ima večje težave – med njimi zagotovo izstopajo nestrpnost, sovražni govor, ustrahovanje in druge oblike nesprejemljive digitalne komunikacije.

"Vseeno mi je, ali mi bo kdo grozil s smrtjo s 140 ali 280 znaki," je zapisala ena od uporabnic Twitterja.

Ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey je prvi objavil novico, da so nekaterim uporabnikom družbenega omrežja Twitter poskusno podvojili število znakov za posamezno sporočilo. | Foto: Twitter - Voranc Ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey je prvi objavil novico, da so nekaterim uporabnikom družbenega omrežja Twitter poskusno podvojili število znakov za posamezno sporočilo. Foto: Twitter - Voranc

280 znakov – bolj demokratično kot 140

Pri Twitterju svojo odločitev o podvajanju števila znakov v posameznem tvitu (čeprav za zdaj le poskusno in le za skromen nabor uporabnikov) dodatno opravičujejo s tem, da je v nekaterih jezikih veliko lažje strniti misel v manjše število znakov kot pri drugih.

Tako so ugotovili, da so v kitajščini, japonščini in korejščini tviti veliko krajši kot v zahodnoevropskih jezikih. Povprečen tvit v angleščini je, kot so ugotovili, več kot dvakrat daljši od povprečnega tvita v japonščini, delež tvitov, ki dosežejo omejitev 140 znakov, pa je v angleščini (devet odstotkov) bistveno višji kot v japonščini (komaj 0,4 odstotka).

"Višja omejitev daje vsem uporabnikom, ne glede na jezik, enake možnosti za izražanje," so zapisali – toda končno odločitev o tem, ali bodo 280 znakov odprli za vse, bodo sprejeli šele, ko bo videli odzive po obdobju, ko bo ta možnost odprta samo peščici uporabnikov.

Največja moč Twitterja: nepremagljiva odzivnost uporabnikov

Odločitev o omejitvi posameznega tvita na 140 znakov izvira še iz časov, ko so bila tudi kratka sporočila (SMS) omejena na podobnih 160 znakov. Danes te omejitve ne poznamo več niti pri kratkih sporočilih, nova odločitev o 280 znakih v tvitu pa je prav tako "politična", kot je bila nekoč za 140.

Veliko večja moč in značilnost Twitterja, kot je ta predpisana jedrnatost, je v njegovi skupnosti, ki se odziva najbolje v najbolj kritičnih razmerah, ko sekunde odločajo, kako bodo prve in prave informacije prišle do tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

Za Twitter je zato zagotovo bolje, da ga poznajo in pomnijo po zadnjem, ne pa po tem, koliko znakov dopušča v posameznem sporočilu.

Ne spreglejte