Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sejem Las Vegas

Sreda, 8. 1. 2014, 9.00

8 let

Trend: vse, kar je pametno. Tudi teniški lopar!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lasvegaški sejem CES, ki poteka v teh dneh, predstavlja številne novosti in postavlja nove trende. V središču so povezane naprave.

Lansko leto so zaznamovale pametne ure, očala in še nekateri drugi pametni pripomočki, ki naj bi nam olajšali življenje – na CES 2013 so celo predstavili spletne vilice. Letos se ta trend pomika v spalnice, kuhinje, tudi v šport. V kuhinjah nam bo pomagal pomivalni stroj, ki ga bomo z govorom (za zdaj še v angleščini) zagnali, vprašali za trenutni status, celo nastavili varčevalni program. To vse seveda iz naslonjača prek mobilnih telefonov in računalnikov.

Pri zmanjševanju računa za elektriko nam bo pomagal pameten hladilnik. Pravzaprav hladilnik v hladilniku – saj vsakič, ko odpremo vrata hladilnika, "mečemo" stran elektriko. Pri Samsungu so se zato odločili za razvoj hladilnika, ki bo omogočal vpogled v shrambo živil, še preden ga bomo odprli. Pameten hladilnik bo na voljo še letos, o ceni za zdaj še ni govora.

Sejem zabavne elektronike pa je postregel tudi s prodorom pametne tehnologije v spalnico. Proizvajalec Sleep Number je predstavil x12 posteljo, opremljeno z zvokom, njen namen pa je spremljanje našega spanca in izboljševanje njegove kakovosti. Z nekaj nastavitvami nastavimo trdoto, višino in celo masažo. Pametna postelja, ki bo pomagala tudi tistim, ki bolj "glasno" spijo – smrčaču bo namreč dvignila vzglavni del –, bo na svetovni trg prišla letos aprila. Zanjo bo treba odšteti 8 tisoč dolarjev.

V Las Vegasu je posebno pozornost pritegnil tudi pametni teniški lopar Babolat Play, ki je namenjen tako začetnikom kot naprednim igralcem. Senzorji na ročaju pridobivajo podatke o zamahih, moči, vzdržljivosti in tehniki, ki jih pošljejo na aplikacijo, prek katere uporabnik oziroma igralec analizira svoje spretnosti in spremlja svoj napredek.

Med bizarnejšimi izdelki, predstavljenimi na letošnjem CES, je pametna zobna ščetka podjetja Kolibree. Ta s posebnim senzorjem spremlja učinkovitost umivanja zob in trajanje ščetkanja. Pridobljene podatke nato prek Bluetooth povezave pošlje aplikaciji, prek nje pa ima uporabnik vpogled v svoje "ščetkalne" navade.

Ne spreglejte