Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
7. 12. 2016,
13.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Donald Trump Twitter

Sreda, 7. 12. 2016, 13.55

6 let, 7 mesecev

To je najnevarnejše orožje Donalda Trumpa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Donald Trump je nekaj dni po zmagi na volitvah za novega predsednika ZDA dejal, da je več glasov od Hillary Clinton dobil tudi zato, ker je bolj učinkovito uporabljal družbena omrežja. Predvsem Twitter, kjer ima že več kot 34 tisoč objav, Trump uporablja kot osebno glasilo. Da imajo tudi zaradi Twitterja Trumpove besede (pre)veliko težo, pa njegovi kritiki opozarjajo že nekaj časa. 

Poglejmo najnovejši primer, kakšno moč ima Trumpov profil na Twitterju: včeraj se je novoizvoljeni predsednik ZDA pritoževal, da je potniško letalo air force one, ki ga za prebivalca Bele hiše izdeluje ameriški Boeing, predrago. Predelava navadnega jumbo jeta (boeinga 747) v predsedniškega stane kar štiri milijarde dolarjev, se je hudoval Trump.

Kaj se je zgodilo? Cena Boeingove delnice je po Trumpovem tvitu strmoglavila, tržna kapitalizacija Boeinga je začasno upadla za okroglo milijardo dolarjev. Na borzi se je sprožil preplah: mar Boeing navija cene svojih letal?

Kaj je skrb zbujajoče? Da nihče ne ve, kje je Trump dobil podatek, da cena predelave boeinga 747, čisto nov sicer stane okrog 380 milijonov dolarjev, znaša kar štiri milijarde dolarjev. 

Air Force One, letalo, s katerim se za zdaj še vozi predsednik ZDA v odhajanju Barack Obama. | Foto: Reuters Air Force One, letalo, s katerim se za zdaj še vozi predsednik ZDA v odhajanju Barack Obama. Foto: Reuters

Na Trumpovem profilu na Twitterju je objava o Boeingu in Air Force One danes že lanski sneg, Trump se s to temo ne ukvarja več. 

Trumpu je uspelo nekaj neverjetnega

Donaldu Trumpu je uspelo nekaj neverjetnega, danes piše ameriški medij Financial Times. Milijone Američanov je s svojim Twitterjem prepričal, da je sam bolj kredibilen medij od klasičnih medijev. To mu je uspelo kljub temu, da sledilcem na Twitterju v svojih objavah pogosto servira zmes resnice in nesresnice. 

Donald Trump in nekateri največji ameriški mediji se nimajo preveč radi. Televizijo CNN, na primer, je pred volitvami oklical za Clinton News Network oziroma televizijsko postajo Hillary Clinton. | Foto: Reuters Donald Trump in nekateri največji ameriški mediji se nimajo preveč radi. Televizijo CNN, na primer, je pred volitvami oklical za Clinton News Network oziroma televizijsko postajo Hillary Clinton. Foto: Reuters

Klasični mediji, televizija, časopisi, spletni novičarski portali, so sicer eden od razlogov, da je Trump tako zelo aktiven na družbenem omrežju Twitter. To je sam povedal v ponedeljek:

"Če bi mediji o meni poročali bolj objektivno in spoštljivo, bi imel precej manj razlogov za tvitanje. Žalostno je, da se to najverjetneje ne bo zgodilo nikoli."

Donald Trump uživa v kontroverznosti

Trump je do zdaj komentiral (oziroma teme naslovil kontroverzno, brez preverjanja dejstev) že vse mogoče: ženske, črnce, politike, podjetja, medije in novinarje, filmske in televizijske igralce, druge države ... Tule je seznam večine tvitov, v katerih je Donald Trump na samosvoj način izražal nestrinjanje z določeno zadevo.

Raziskava analitične organizacije Politico je pokazala, da je Trump med vsemi kandidati za predsednika ZDA v predvolilnem obdobju največkrat uporabil besede 'velik', 'zmagovalec', 'zguba' in 'neumen'. | Foto: Reuters Raziskava analitične organizacije Politico je pokazala, da je Trump med vsemi kandidati za predsednika ZDA v predvolilnem obdobju največkrat uporabil besede 'velik', 'zmagovalec', 'zguba' in 'neumen'. Foto: Reuters

Trump ne skriva, da je rad kontroverzen. Kot je pred časom dejal v intervjuju za ameriško televizijsko hišo CBS, ve, da bo po prevzemu predsedniške funkcije najverjetneje precej omejen, kar zadeva objavljanje na Twitterju. Če bo omejitve upošteval, je drugo vprašanje, saj je znano, da verjame v vodilo: "Ne sme te biti sram ničesar, kar si rekel."

"Tako se začnejo vojne"

Prav to, da Trump na Twitterju napiše vse, kar mu pade na pamet, na to pa pozneje tudi hitro pozabi, skrbi njegove nasprotnike in kritike. 

"Tako se začnejo vojne," se je na enega od zadnjih Trumpovih tvitov, ki je zanetil mednarodno kontroverznost, odzval demokratski senator ZDA Chris Murphy.

Kaj se je zgodilo? Trump je sprejel telefonski klic predsednice Tajvana, ki mu je čestitala za izvolitev za predsednika ZDA, to pa je razburilo Peking. 

"Aha, ko ZDA za milijarde dolarjev Tajvanu prodajajo orožje, je vse v redu, ko pa s Tajvana pokličejo mene, da bi mi čestitali, je pa vse narobe," je bil na Twitterju po odzivu kitajske vlade ciničen Trump. 

Medtem ko so se naslednji dan vsi svetovni mediji ukvarjali z odzivom Kitajske na Trumpov telefonski pogovor in njegovim tvitom, je Trump na pripetljaj že pozabil in se na Twitterju spravil na televizijskega igralca Aleca Baldwina, ki ga je, po njegovem mnenju, v komični oddaji SNL oponašal "slabo in neokusno". Klik na fotografijo za videoposnetek skeča. | Foto: Reuters Medtem ko so se naslednji dan vsi svetovni mediji ukvarjali z odzivom Kitajske na Trumpov telefonski pogovor in njegovim tvitom, je Trump na pripetljaj že pozabil in se na Twitterju spravil na televizijskega igralca Aleca Baldwina, ki ga je, po njegovem mnenju, v komični oddaji SNL oponašal "slabo in neokusno". Klik na fotografijo za videoposnetek skeča. Foto: Reuters

Trump bo kmalu razširil svoj bazen bralcev

Donald Trump bo 20. januarja 2017 ob 18. uri po našem času prisegel kot 45. predsednik Združenih držav Amerike. Od predhodnika Baracka Obame bo med drugim podedoval tudi @POTUS, uradni uporabniški račun predsednika ZDA na Twitterju. 

@POTUS ima trenutno 12,4 milijona sledilcev, Donald Trump pa jih ima na svojem profilu na Twitterju še več, 16,9 milijona. To pomeni, da bo Donald Trump s svojimi tviti kot predsednik ZDA takoj lahko dosegel skoraj 30 milijonov ljudi.

To je veliko več, kot znaša dnevna naklada desetih najbolj branih ameriških časopisov (Vir: Cision, klik na fotografijo), na primer.  | Foto: Reuters To je veliko več, kot znaša dnevna naklada desetih najbolj branih ameriških časopisov (Vir: Cision, klik na fotografijo), na primer.  Foto: Reuters

Ne spreglejte