SiolNET. Digisvet Novice
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Srhljiva božična pesem, ob kateri ti zledeni kri

0,98

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Napisal in zapel jo je računalnik. Znanstveniki z univerze v kanadskem Torontu so svoji umetni inteligenci, ki jo že nekaj časa učijo skladanja not, naročili, naj ustvari praznično božično pesem. Nastal je pravi material za nočno moro.

Kanadski računalniški strokovnjaki so svojo umetno inteligenco prisilili v analizo več sto ur popularne glasbe, da bi znala ustvariti in povezati preproste melodije (vir). Naučili so jo tudi prepoznavanja vsebine fotografij in pisanja ustreznega besedila (primer: če je na fotografiji smreka, bo umetna inteligenca napisala nekaj o drevesih). 

Ko so umetni inteligenci pokazali sliko božičnega drevesca z darili, se je pognal algoritem, s katerim ustvarja melodije in besedilo, nastala pa je spodnja pesem. 

Besedilo pesmi gre takole:

"Veliko okraskov za sobo. Božično drevesce je polno rožic. Prisežem, da je božični večer. Upam, da si res rekel to. Najboljše božično darilo na svetu je blagoslov. Vedno sem bila tu in bom do konca najinih življenj. Pred sto in pol urami. Lepo te je spoznati. Slišim lahko glasbo, ki prihaja iz dvorane. Pravljica. Božično drevo. Veliko, veliko, veliko rožic."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin