Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
5. 4. 2020,
20.32

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 nedeljska znanost

Nedelja, 5. 4. 2020, 20.32

4 leta

Resnično sliko razsežnosti epidemije iščejo na nepričakovanem kraju

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10
Čistilna naprava | Odgovor na vprašanje, koliko oseb je v resnici okuženih s koronavirusom, morda skrivajo bazeni čistilnih naprav. | Foto STA

Odgovor na vprašanje, koliko oseb je v resnici okuženih s koronavirusom, morda skrivajo bazeni čistilnih naprav.

Foto: STA

Znanstveniki menijo, da bi bilo mogoče realno oceno vseh okužb z novim koronavirusom v skupnosti ali regiji dobiti s kemično analizo komunalnih voda, saj so genski material koronavirusa sarv-cov-2 že odkrili v človeških fekalijah. Ne le to, sprotno preverjanje prisotnosti koronavirusa v odplakah bi lahko pozneje služilo kot zgodnje opozorilo pred ponovnim pojavom okužb. 

Gre za način, kako "testirati" tudi tiste, ki se niso testirali

Znanstveniki so že v začetku marca ugotovili prisotnost ribonukleinske kisline (RNK) novega koronavirusa v človeških iztrebkih.

Po vsem svetu se zato trenutno nadaljuje več kot 12 raziskovalnih projektov, katerih osrednji cilj je ugotoviti, ali lahko analize odplak državam, ki se borijo z epidemijo novega koronavirusa, ponudijo bolj natančno oceno resničnega števila okužb s sars-cov-2.

Ocene resničnega števila okužb z novim koronavirusom so trenutno izpeljane iz števila potrjenih okužb in določenih drugih dejavnikov, a zaradi različnih metodologij med državami variirajo tudi za faktor pet ali celo deset.  | Foto: Reuters Ocene resničnega števila okužb z novim koronavirusom so trenutno izpeljane iz števila potrjenih okužb in določenih drugih dejavnikov, a zaradi različnih metodologij med državami variirajo tudi za faktor pet ali celo deset.  Foto: Reuters

Vzorec komunalnih voda, ki se stekajo v čistilne naprave, je ob ustreznih postopkih testiranja lahko namreč reprezentativen za več sto tisoč ali celo milijon ljudi, so v raziskavi, ki je bila objavljena v priznani znanstveni publikaciji Nature, zapisali nizozemski znanstveniki.

Nizozemska je ob Švedski in Združenih državah Amerike sicer ena od treh držav, kjer so pilotni raziskovalni projekti že obrodili sadove, saj so v vzorcih odplak v tamkajšnjih čistilnih napravah odkrili sledi novega koronavirusa. 

Novice Koronavirus: opozorilo o "časovni bombi" se je uresničilo

Analize komunalnih voda so po mnenju znanstvenikov dober način za "testiranje" ljudi, ki so morda okuženi z novim koronavirusom, a niso opravljali testa v eni od zdravstvenih ustanov, ker se pri njih pojavljajo blagi simptomi okužbe ali pa teh sploh nimajo. 

Avtorji objave v publikaciji Nature opozarjajo, da je potrjeno število okužb s koronavirusom zgolj vrh ledene gore, prava številka naj bi bila bistveno višja.  | Foto: Reuters Avtorji objave v publikaciji Nature opozarjajo, da je potrjeno število okužb s koronavirusom zgolj vrh ledene gore, prava številka naj bi bila bistveno višja. Foto: Reuters

Bill Gates
Novice Koronavirus: kako dolgo bo vse skupaj trajalo? Bill Gates ima odgovor.

Analize komunalnih voda bi lahko v prihodnosti opozorile, da se je koronavirus vrnil

Znanstveniki še opozarjajo, da bo pandemija po zaslugi aktualnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, predvsem seveda preprečevanja stikov med ljudmi, sčasoma najverjetneje izzvenela, a zagotovil, da se koronavirus pozneje ne bo vrnil, ni.

Zaradi tega bi lahko bile redne analize komunalnih voda močno orodje za preprečitev morebitnih novih epidemij in zgodnji opozorilni sistem, da je koronavirus znova prisoten v skupnostih prebivalcev.

Zgodnje odkrivanje novih okužb s koronavirusom bi lahko v prihodnosti močno zmanjšalo obremenitev zdravstvenega sistema in s tem seveda tudi število smrtnih primerov ter pa ekonomske posledice, ki jih prinašajo epidemije in pandemije. | Foto: Reuters Zgodnje odkrivanje novih okužb s koronavirusom bi lahko v prihodnosti močno zmanjšalo obremenitev zdravstvenega sistema in s tem seveda tudi število smrtnih primerov ter pa ekonomske posledice, ki jih prinašajo epidemije in pandemije. Foto: Reuters

Ker se po ugotovitvah znanstvenikov v človeških iztrebkih pojavi že tri dni po prvi okužbi, bi lahko oblasti ukrepale prej in ne bi čakale, da se pri okuženih posameznikih začnejo kazati znaki bolezni, kar lahko glede na inkubacijsko dobo koronavirusa traja tudi do dva tedna. 

Preberite tudi:

POS terminal, plačilo s kartico
Novice Zakašljal si je v dlan in vtipkal PIN: naj bo prigoda iz trgovine v opomin
testiranje koronavirus drive in
Novice Serološki testi na koronavirus bi nam lahko močno skrajšali karanteno
Novice Zaradi koronavirusa drastične spremembe onesnaženosti zraka #video
Trgovina, koronavirus
Novice Google ima podatke o tem, ali Slovenci upoštevamo vladne ukrepe
Koronavirus, Italija, Issinova
Novice Novi junaki Italije: bolnišnico so rešili pred katastrofo
Novice Dogaja se, kar je napovedal leta 2015, a ga niso jemali resno #video

 

Ne spreglejte