Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
14. 12. 2014,
21.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravje Matic Tomšič

Nedelja, 14. 12. 2014, 21.33

8 let, 1 mesec

Raziskava: Mobilni telefoni niso škodljivi za zdravje ljudi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Znanstveniki z univerze v Manchestru so ugotovili, da šibka elektromagnetna polja, ki jih ustvarjajo mobilni telefoni, ne vplivajo na zdravje njihovih uporabnikov.

V zadnjih dveh desetletjih se je zvrstilo lepo število študij, ki so prenosne telefone obtoževale, da z oddajanjem elektromagnetnega valovanja pri uporabnikih povzročajo neželene zdravstvene težave. Mobilniki naj bi bili med krivci za nastanek rakavih obolenj, neplodnost in celo levkemijo pri otrocih. Znanstveniki z univerze v britanskem Manchestru trdijo, da to ne drži, svoje mnenje pa so nedavno podprli z raziskavo, v kateri so se problema lotili z biokemičnega vidika, piše Telegraph.

Mednarodna agencija za raziskovanje raka IARC je v enem od poročil o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov namreč zapisala, da nizkofrekvenčno magnetno valovanje poškoduje ključne proteine, ki skrbijo za normalno delovanje človeškega telesa. Pa jih res?

"Dobro so nas prestrašili" Biokemike iz Manchestra je zanimalo, kako šibka magnetna polja vplivajo na tako imenovane flavoproteine, ki so kritičnega pomena za zdravje, saj nadzorujejo centralni živčni sistem in obnavljanje molekul DNK. "Naloga flavoproteinov je, da po telesu prenašajo elektrone. Pri tem nastajajo biokemične reakcije, zaradi katerih bi flavoproteini lahko postali občutljivi na elektromagnetno delovanje. A pozor - da nastane morebitna škoda, morajo biti biološki pogoji pravi. Zaradi načina, na katerega deluje človeško telo, pa niso praktično nikoli," je za Telegraph pojasnil vodja študije, dr. Alex Jones. "Dobro so nas prestrašili. Čeprav bomo raziskave na tem področju nadaljevali, lahko že zdaj rečemo, da elektromagnetno valovanje, ki ga oddajajo mobilni telefoni, pa tudi antene wi-fi in daljnovodi, ljudem ne škodi," še pravi Jones. Podporniki teorije, da nam mobilniki uničujejo zdravje: Počakajmo še nekaj let Do podobnih sklepov kot raziskovalci iz Manchestra je v preteklih letih prišlo še nekaj drugih uglednih strokovnjakov in združenj, kot je že ukinjena britanska Agencija za varovanje zdravja (HPA). Še vedno sicer obstajajo zagovorniki teorije, ki pravi, da nas mobilniki počasi ubijajo. Eden bolj znanih je AGNIR, neodvisna veja britanskega zavoda za javno zdravstvo, ki se ukvarja z vplivi različnih vrst sevanja na človeško telo. Njihov glavni argument v boju zoper pretirano uporabo mobilnih telefonov je dejstvo, da so poskusni zajčki (v tem primeru uporabniki) elektromagnetnemu sevanju izpostavljeni največ 15, nekateri morda 20 let. "Bomo videli, kaj bo, ko bodo mobilni telefon v žepu nosili 25, 30 let," sporočajo iz AGNIR.

Ne spreglejte