Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

navidezna resničnost

Sreda, 7. 8. 2013, 16.56

8 let

Raziščite Mars kar v svoji dnevni sobi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nasa in Oculus Rift, podjetje, ki se ukvarja z virtualno resničnostjo, sta združila moči ter ustvarila napravo, ki vas kar iz vaše dnevne sobe "popelje" v raziskovanje rdečih marsovskih površin.

Nasin oddelek za reaktivne pogone je znan po tem, da si vsake toliko da duška z najsodobnejšo potrošniško elektroniko. Virtualna resničnost je že eden takih produktov in trenutno je nihče ne uteleša bolje kot naglavni izdelek podjetja Oculus Rift v navezi s sobno tekaško stezo Virtuix Omni.

Najbolj eksotične počitnice Pri Nasi so se dokopali do razvojnih različic obeh produktov, celotno platformo nato obogatili z stereoskopsko 360-stopinjsko panoramo Marsa, za katero je poskrbel tamkajšnji raziskovalni rover Curiosity, in že so potovali na ekspresnem vlaku do rdečega planeta.

Zaradi pristnejše izkušnje so pridodali še satelitske posnetke površine, tako da se uporabniki s pomočjo Xboxovega ploščka lahko resnično "sprehajajo" po kamnitih tleh Marsa, celotno izkušnjo pa nameravajo v prihodnje še poglobiti z namestitvijo dodatnih senzorjev.

Naslednji korak: breztežnost Poleg marsovskih tal so Nasini znanstveniki kartografirali tudi mednarodno vesoljsko postajo, kjer po njihovih besedah "sprehajalci" doživijo občutek breztežnosti, saj tla in strop v hodnikih postaje niso klasično definirani. Sicer jim pri virtualnih sprehodih po rdečem planetu največjo težavo predstavlja prav simuliranje nižje prostorske gravitacije, a verjamejo, da bo nekega dne v dnevni sobi mogoče tudi to.

Najboljša stvar pri vsem skupaj je bržkone dejstvo, da si lahko vse sestavne reči platforme omislite tudi sami oziroma si jih boste lahko kmalu, za to pa vam ne bo potrebno prodati ledvice. Vesoljski turizem bo tako morda že v nekaj letih dostopen sleherniku. Nasa sicer projekta ni pripravila za lastno zabavo in draženje javnosti, temveč v znanstvenem duhu z namenom testiranja, kako bi bil vsaj približno v resničnosti videti obisk človeške noge na Marsu.

Ne spreglejte