Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

hekerji

Torek, 3. 6. 2014, 13.49

8 let

Razbita globalna hekerska mreža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je v sodelovanju z organi pregona v več državah z vsega sveta razbil globalno hekersko mrežo, ki je podjetjem in potrošnikom kradla denar in informacije.

Gre za mrežo Gameover Zeus, so v ponedeljek sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva.

Po navedbah preiskovalcev FBI se je mreža Gameover Zeus pojavila septembra 2011, vanjo naj bi bilo zajetih od 500 tisoč do milijona računalnikov v 12 državah. Vanje so hekerji lahko vdrli in ustvarili botnet, več v omrežje povezanih računalnikov, nad katerimi so prevzeli nadzor za izvajanje zlonamernih dejanj.

Z napadenih računalnikov so kradli bančne informacije in druge zaupne podatke. Na ta način so lahko na primer prikrito praznili bančne račune, žrtve z vsega sveta naj bi oškodovali za skupno več kot sto milijonov dolarjev (73,4 milijonov evrov).

Z virusom Cryptolocker do 27 milijonov dolarjev V okviru omenjene operacije so se usmerili tudi na računalniški virus z vzdevkom Cryptolocker, ki se je pojavil septembra 2013. Ta je zaklenil napadene računalnike in od žrtev zahteval določeno plačilo za geslo za odklepanje računalnika. Po navedbah preiskovalcev so kibernetski kriminalci samo v prvih dveh mesecih na ta način pridobili več kot 27 milijonov dolarjev (19,8 milijarde evrov).

Osumljenec je 30-letni Rus Za obema primeroma naj bi stal 30-letni Rus Evgenij Mihajlovič Bogačev, poznan tudi pod vzdevkoma Slavik in Pollingsoon. Organi pregona ga še niso ujeli, po podatkih ameriškega ministrstva za pravosodje je zadnji znani kraj njegovega bivanja v mestu Anapa v Rusiji. Ministrstvo opozarja, da bi lahko osumljeni svoj sistem ponovno vzpostavil v le nekaj tednih.

"Gameover Zeus je najbolj sofisticiran botnet, ki ga je FBI s svojimi zavezniki kadarkoli poskušal razbiti," je dejal Robert Anderson iz enote FBI, ki se bori proti kibernetskemu kriminalu.

Ameriški preiskovalci so v operaciji sodelovali s kolegi iz Avstralije, Nizozemske, Nemčije, Francije, Italije, Japonske, Luksemburga, Nove Zelandije, Kanade, Ukrajine in Velike Britanije, obenem pa tudi z evropskim centrom za boj proti kibernetskemu kriminalu ter nekaterimi podjetji, kot so Dell, Microsoft, Deloitte in Symantec.

Ne spreglejte