Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
11. 3. 2016,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ray Kurzweil Umetna inteligenca

Petek, 11. 3. 2016, 12.00

2 meseca, 2 tedna

Računalniki nas bodo prehiteli, ko se bodo naučili ravnati s čustvi in biti duhoviti – do leta 2029

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Tako meni futurist Ray Kurzweil, a slovenski strokovnjak umetne inteligence pravi, da natančnega leta ni mogoče strokovno določiti.

Ray Kurzweil, znani ameriški izumitelj, futurist in vizionar avstrijskega rodu, ki je do zdaj že večkrat napovedal prihodnost s strašljivo natančnostjo, pravi, da bodo računalniki najmanj dosegli, če ne že presegli človeško inteligenco, ko bodo imeli osebnost, ko bodo lahko duhoviti in ko bodo imeli čustva, torej bodo znali tudi ljubiti.

To bi se po njegovem mnenju lahko zgodilo že do leta 2029. "Duhovitost in izražanje ljubezni – to je vrhunec človeške inteligence," je dejal.

Kurzweil: Nove veščine bomo prenašali z interneta

Kurzweil je odgovarjal na vprašanja, ki mu jih je zastavljal astrofizik Neil deGrasse Tyson. Eno od teh je bilo, ali bodo računalniki nekoč zmožni napisati knjižno delo za Nobelovo nagrado, a Kurzweil ni ponudil neposrednega odgovora. Povedal je le, da bomo takrat lahko z neposrednim prenosom z interneta v možgane pridobivali nove veščine in da bomo s spreminjanjem genov, podobno kot danes urejamo računalniške programe, zdravili bolezni

Supermoči možganov in zdravja (ne) bodo le za bogate

Na vprašanje, ali bodo vse te zmogljivosti na voljo le bogatim, je Kurzweil odgovoril, da bo tehnologija vedno cenejša in da se informacijska zmogljivost, ki jo dobimo za isto ceno, vsako leto podvoji. "Cenejše ko bodo te tehnologije, bolj demokratizirane bodo postale, bolj dostopne vsem."

Kurzweil je prepričan, da bo umetna inteligenca nadomestila številna delovna mesta, ki jih poznamo danes, a ni hotel natančnejše povedati, katera ima v mislih. Tudi on je poudaril, da bodo nastala povsem nova in drugačna, predvsem specifična.

Gams: Zagotovo se bo zgodilo, a je težko reči, kdaj

"Glede na neverjetno rast računalniške inteligence je samo vprašanje časa, kdaj bo umetna inteligenca dohitela človeško na dovolj področjih, da se bomo s tem strinjali, a je kljub temu strokovna ocena, kdaj bi se to lahko zgodilo, zlasti na leto natančna, preveč nezanesljiva," opozarja vodja odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani Matjaž Gams.

Toda kako bomo vedeli, da je umetna inteligenca dosegla človeško? "Eno od meril je Turingov test, a so že zdaj računalniki ponekod boljši od ljudi. Ponekod drugod dobro napredujejo, a so tudi področja, kjer sploh ne napredujejo in se ne izboljšujejo glede na človeške sposobnosti. Ljubezen, čustva – to bi že preseglo Turingov test, ki zahteva samo dovolj kakovostno semantiko in razumevanje, a Turingov test ni edino merilo," je za naš medij pojasnil Gams.

Slovenski strokovnjak se strinja s Kurzweilom, da bodo napredne sisteme sprva res imeli samo bogati, a prav tako potrjuje, da se bodo sčasoma izjemno pocenili in bodo dostopni povprečnemu žepu. "Nekaj časa traja, da se fascinantni razvoj elektronike, umetne inteligence, robotike in druge tehnologije realizira v delujočih dragih sistemih, nato pa se poceni z množično produkcijo," je svoja razmišljanja sklenil Gams.

Ne spreglejte