SiolNET. Digisvet Novice
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prva slovenska ambulanta za računalniške odvisnike #video

0,65

termometer

Po mnenju strokovnjakov internet bolj zasvoji kot cigarete in alkohol, saj je načeloma prosto dostopen. In medtem ko eni s pomočjo računalniških igric služijo bajne vsote, drugi zaradi njih izgubijo svoje imetje, odpove se jim družina, bankrotirajo. Z njimi se v Sloveniji ukvarja klinika za nekemične odvisnosti.

[video: 66179 / ]

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV


V treh državah na svetu je odvisnost od interneta že uradno priznana kot bolezen. Poleg Južne Koreje še v Alžiriji in na Kitajskem. Miha Kramli pa je prvi, ki v Sloveniji hodi po precej neraziskanem terenu.

"To so ljudje, ki se poskušajo umakniti od teh pritiskov in običajno zaidejo v kakšne igrice, kjer postanejo vodilni in jim zadeve dobro gredo," razlaga Kamli.

Njegovi pacienti, odvisniki od novodobnih tehnologij, so v povprečju stari 26 let. Eden od mlajših pacientov je pred šestimi leti začel igrati videoigre, danes pa jih ima na policah za pet tisoč evrov.

"Ko so me klicali iz šole, da ga ni, da izostaja, je bil to zame že alarm," razlaga njegova mama.

Danes je več nekemičnih odvisnikov kot kemičnih

Marcus Hutchins, računalniki, heker Foto: Twitter V videoigre se zatekajo tisti, ki bežijo od realnosti, pravi Kramli. Družbena omrežja pa nevarno privlačijo tiste, ki se počutijo manjvredne in so željni pohval.

Če je bilo razmerje med kemičnimi in nekemičnimi odvisniki na kliniki pred 25 leti 60:1, je danes drugih že več kot prvih. Ker je uporaba mobilnika v javnosti še vedno neprimerno bolj sprejemljiva od igle, so ulice polne ljudi, ki ne vedo, da težavo že imajo.

Kramli svetuje, da otroci tehnologijo uporabljajo pod nadzorom staršev in da jim uporabo časovno omejijo.

"Vsi ti rečejo, pusti ga, saj se bo pobral. Kako ga pa lahko pustiš? Da vidiš, da živ otrok propada," še pravi mama enega od odvisnikov.

V takih primerih je treba ukrepati. In to hitro. Odvisnost od interneta je namreč težje ozdravljiva kot kemične odvisnosti. Zdravljenje lahko traja tudi do tri leta.

Nedolžnost želela prodati za Iphone 8

Ker imajo vsi njeni prijatelji iPhone 8, ga je želela tudi sama, a ni imela dovolj denarja, zato se je 17-letnica odločila prodati svojo nedolžnost za 2.500 evrov. Ne, zgodba ni iz trte izvita. Resda prihaja iz Kitajske, vendar tudi pri nas zasvojenost z elektronskimi napravami strmo narašča.

[video: 66180 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin