SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Program za komuniciranje s psom

2

termometer

Madžarski znanstveniki razvijajo programsko opremo za analiziranje pasjih laježev, ki bi ljudjem lahko pomagala pri lažjem razumevanju pasji čustev.

Profesor Csaba Molnar iz Univerze ELTE je s kolegi že opravil prve teste programa, ki razloči med čustvenimi odzivi 14 psov madžarske pasme Mudi na šest okoliščin: ko je pes sam, ko vidi žogo, ko se stepe, ko se igra, ko sreča neznanca in ko gre na sprehod.

Kmalu naprava za komuniciranje s psom?

»Možna komercialna uporaba programa bi bila v napravah za komuniciranje med psom in človekom,« je za Reuters dejal priznani znanstvenik. Računalnik je na osnovi laježev v 43 odstotkih primerov pravilno prepoznal čustvene reakcije psov. Ljudje so pravilno presodili lajež v 40 odstotkih primerov. Molnarjeva ekipa meni, da lahko program še izboljšajo. Kako so vedeli katera je dejanska čustvena reakcija niso navedli.

Raziskava madžarskih znanstvenikov je po Molnarjevem mnenju dala še en dokaz, da različni tipi pasjih laježev nosijo različna sporočila, ki jih ljudje razumejo četudi nimajo izkušenj s psi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin