SiolNET. Digisvet Novice
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nastaja slovenska virtualna sestra Vesna z odgovori o epidemiji covid-19

Preizkusite Vesno, ki ve veliko o epidemiji in vsem, kar je ta spremenila v našem vsakdanu #video

0,78

termometer

Vesna, virtualna sestra | Vesna obljublja hitre in predvsem preverjene odgovore v slovenščini na mnoga vprašanja, ki jih ji zastavimo. | Foto: Andrej Nadrah, IBM Slovenija
Vesna obljublja hitre in predvsem preverjene odgovore v slovenščini na mnoga vprašanja, ki jih ji zastavimo. Foto: Andrej Nadrah, IBM Slovenija

Tako kot v še nekaterih državah nastaja tudi v Sloveniji virtualna asistentka, ki ponuja mnoge pomembne odgovore o epidemiji, ukrepih, ki jih je ob njej treba spoštovati, spremenjenih odpiralnih časih trgovin in lekarn ter vsem drugem, kar moramo ob tem vedeti.

Komaj tri tedne stara češka virtualna sestra Anežka dobiva svojo slovensko sestro Vesno. Tako kot tudi v Romuniji ter na Poljskem in Madžarskem, kjer je tehnološki velikan IBM razvil sorodno rešitev, Vesna odgovarja na mnoga vprašanja, ki so se porodila ob epidemiji virusa sars-cov-2, povzročitelja bolezni covid-19.

Kdo je Vesna? Poglejte v naslednjem videu.

Vesna ima seveda eno zelo pomembno prednost za nas: sprejema vprašanja in odgovarja v slovenščini. To je zelo pomembno, ker razvijalci tovrstnih rešitev posegajo najprej po jezikih, ki jih govori veliko ljudi, jeziki, kot je slovenščina, pa velikokrat ne pridejo na vrsto.

 

Vesna se še uči, zato ji ne smemo zameriti, če kakšnega vprašanja morda še ne razume najbolje.

Vesna posreduje odgovore uradnih virov

Razvoj klepetalnika (chatbot) Vesna še ni zaključen, zato morda še nima ravno vseh odgovorov ali se ne znajde še najbolje z vsemi vprašanji, a jo je vendarle že mogoče preizkusiti na njenem začasnem naslovu, so nam pojasnili v slovenski podružnici IBM, kjer bodo veseli opomb in predlogov - posredujete jih lahko kar po elektronski pošti na naslov v tej povezavi.

Oglejte si nekaj primerov, kaj Vesna (že v zdajšnji razvojni fazi) zna odgovoriti.

Glasba v videu: www.bensound.com

Vesna pri odgovorih posreduje tudi uradne spletne strani vlade, NIJZ in drugih ustanov, če pa odgovora ne zna, lahko pomaga tudi pri vzpostavitvi klica do kontaktnega centra vlade za koronavirus na brezplačni telefonski številki 080 1404.

Za boljšo in hitrejšo obveščenost vseh

Ob koncu razvoja Vesna ne bo dostopna samo na svoji lastni spletni strani, temveč bo na voljo tudi na drugih platformah, kot so Facebook Messenger, Viber ali Signal, če bodo te omogočale integracijo.

Vesna svetuje tudi, če vaš zanima, kaj storiti ob morebitnem sumu okužbe na covid-19 - poglejte v naslednjem videu.

Glasba v videu: www.bensound.com

Vesna želi pomagati kot prva pomoč za vsa pomembna vprašanja, pri čemer bi tudi olajšala delo operaterjem na kontaktnem centru na številki 080 14 04, ki kljub neutrudnemu delu včasih le ne morejo takoj odgovoriti na vsakega izmed mnogih klicev, ki jih prejemajo. Tako bomo ne nazadnje vsi hitreje in popolneje obveščeni, so prepričani Vesnini "starši" iz slovenske podružnice IBM.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin