Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
14. 6. 2015,
20.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bill Gates Larry Page Mark Zuckerberg Matic Tomšič tehnologija

Nedelja, 14. 6. 2015, 20.46

6 let, 7 mesecev

Po smrti bodo z milijardami izboljšali življenje milijonov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
To so tehnološki super-bogataši, ki so napovedali, da bodo po smrti večino svojega premoženja zapustili v dobrodelne namene.

Bill Gates (Microsoft) 60-letni ustanovitelj Microsofta je že danes znan kot največji zasebni dobrodelnež. Z ženo Melindo je prek lastne dobrodelne organizacije Bill & Melinda Gates Foundation samo v letu 2014 v izboljšanje izobraževanja, zdravstva in splošne kakovosti življenja v državah tretjega sveta vložil kar 1,3 milijarde evrov (vir: Chronicle of Philantropy). Bill Gates je sicer že pred leti napovedal, da bo po smrti praktično celo svoje premoženje zapustil tistim, ki dobrodelno pomoč potrebujejo najbolj, njegovi otroci pa bodo podedovali le "drobiž" (vsak približno 10 milijonov dolarjev oziroma slabih 9 milijonov evrov). Če bi Gates umrl danes, bi bila njegova dobrodelna organizacija torej bogatejša za 79,4 milijarde dolarjev oziroma dobrih 70 milijard evrov (podatek: Forbes).

Mark Zuckerberg (Facebook) "Zuck" je danes težak skoraj 36 milijard dolarjev (slabih 32 milijard evrov), podpisnik pobude Giving Pledge, ki ga obvezuje, da po smrti v dobrodelne namene podari vsaj polovico premoženja, pa je podpisal leta 2010, ko je bilo njegovo premoženje približno šestkrat manjše. Oče Facebooka s svojim denarjem sicer rad priskoči na pomoč tistim, ki ga imajo precej manj - med drugim je februarja letos eni od bolnišnic v San Franciscu za nove prostore in opremo podaril več kot 65 milijonov evrov.

Larry Ellison (Oracle) Ellison je znan po svojem ekstravagantnem in razsipnem življenjskem slogu, a se zaveda, da denarja po smrti ne bo več potreboval. Na pobudo Warrena Buffetta, tretjega najbogatejšega človeka na svetu, je zato pred časom tudi on obljubil, da bo raznim dobrodelnim organizacijam, predvsem zdravstvenim, podaril 95 odstotkov svojega premoženja. Tega Forbes trenutno ocenjuje na 54,5 milijard dolarjev oziroma 48,3 milijarde evrov.

Larry Page (Google) Ne le Oraclov, tudi Googlov Larry meni, da bodo njegove milijarde (trenutno jih ima 29 v dolarjih oziroma slabih 26 v evrih), ko ga ne bo več, zagotovo bolje porabljene za pomoč drugim, a se želi tega lotiti na svojevrsten način. Page bi denar raje kot organizacijam, ki bodo skrbele za akutno izboljšanje življenja v državah tretjega sveta, nakazal nekomu, ki bo poskrbel za lepšo prihodnost. Izjemnemu vizionarju, kot je Elon Musk, na primer.

Gordon Moore (Intel) Soustanovitelj proizvajalca mikroprocesorjev Intel in avtor Moorovega zakona, ki pravi, da se računalniška moč podvoji približno vsaki dve leti, je razdajanje premoženja (trenutno ima pod palcem dobrih 5,5 milijard evrov) v dobrodelne namene obljubil že leta 2012. To Gordonu Mooru najbrž ni bilo prav težko, saj je znan kot velik filantrop, ki je prek svoje dobrodelne organizacije Moore Foundation od leta 2001 za varovanje okolja in boljše zdravstvo v San Franciscu daroval že več kot milijardo evrov.

Marc Benioff (Salesforce) Eden najvplivnejših podjetnikov v ZDA se ni zavezal le posmrtni dobrodelnosti, temveč jo izvaja že kot živ in zdrav 50-letnik. Marc Benioff je namreč pobudnik akcije 1/1/1, s katero ameriška tehnološka podjetja poziva, naj tako kot njegov Salesforce v dobrodelne namene vsako leto podarijo po en odstotek kapitala, en odstotek vrednosti prodanih izdelkov ali storitev in en odstotek časa svojih zaposlenih (za prostovoljno delo).

Paul Allen (Microsoft, Vulcan) Soustanovitelj Microsofta Paul Allen je julija 2010 v svojem pismu, s katerim se je pridružil Gatesovi pobudi Giving Pledge, zapisal, da bo po smrti svoja sredstva v celoti zapustil lastni dobrodelni organizaciji in znanstvenim raziskavam, kot je razvoj umetne inteligence. Paul Allen, ki ima po podatkih Forbsa pod palcem trenutno dobrih 15 milijard evrov, v dobrodelnih vodah sicer pluje že od leta 1988, prav tako pa nima otrok, zato se je za razdajanje celotnega premoženja najbrž odločil z lahkoto.

Ne spreglejte