SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pasti brezplačne programske opreme

1

termometer

 | Foto:
Na spletu je ogromno brezplačnih programov, ki funkcije, kot je urejanje fotografij, za povprečnega uporabnika opravljajo prav tako dobro kot plačljive alternative. Pa veste, kakšne pasti skrivajo?

Če vemo, kje in kaj iskati, lahko delo na računalniku opravljamo s programi, za katere nam njihovi razvijalci ne bodo zaračunali niti centa. Za pisarniške naloge (pisanje besedila, preglednice) lahko namesto plačljivega Microsoft Office uporabimo Libre Office, urejanje grafičnih vsebin lahko namesto salamensko dragega Photoshopa prevzame Paint.NET, Okenska vzdrževalna dela pa CCleaner.

Čeprav je nameščanje brezplačnih uporabnih programov v večini primerov preprosto in varno (vsaj iz zaupanja vrednih virov, več o njih malce kasneje), mora biti uporabnik ves čas pozoren na morebitne trike, s katerimi ga poskušajo razvijalci oziroma založniki programske opreme občasno pretentati v namestitev oziroma nakup drugih aplikacij. Kako se lahko temu izognemo?

Dva brezplačna programa namesto enega? Čarovniki za namestitev brezplačne programske opreme praviloma ne okolišijo, saj od uporabnika zahtevajo le nekaj pritiskov na gumb Naprej. Priporočamo vam, da si vsekakor dobro ogledate vsako okno namestitve posebej. V ogromno primerih se na dnu v drobnem tisku ob obkljukanem polju namreč skrivajo izjave o strinjanju z namestitvijo drugega (promocijskega, protivirusnega, multimedijskega) programa, orodne vrstice za brskalnik ali spletne igre. Če sistema ne želite zapacati s tovrstno (skoraj brez izjeme) neuporabno programsko kramo, vam priporočamo, da kljukico odstranite.

Predvsem neodvisni razvijalci brezplačnih in odprtokodnih programov za svoje izdelke pogosto niso plačani, zato ob zanašanju na donacije zadovoljnih uporabnikov določeno rento prejemajo tudi za promocijo zgoraj omenjenih "smeti". Če v brskalniku utripa pasica "Prenesi me brezplačno", tega nikakor ne storite Med iskanjem brezplačnih programov uporabniki pogosto naletijo na oglasne pasice (bannerje), na katerih piše "Free download" (brezplačen prenos). V resnici ne gre za povezave do namestitvenih datotek, temveč preusmeritve na oglasne spletne strani sumljivega porekla, ki obljubljajo hiter zaslužek ali konkretno povečanje moškosti, dostavijo pa le bliskovito okužbo osebnega računalnika z zlonamerno programsko opremo.

Preizkusne različice: brezplačne, dokler uporabniku ne prirastejo k srcu Preizkusne različice "velikih" programov (angleško trial version), kot je Adobe Photoshop, uporabniku za omejen čas ponudijo polno funkcionalnost, ko se nekajdnevno ali nekajtedensko obdobje izteče, pa jih je treba kupiti oziroma prenehati z uporabo.

Z nameščanjem tovrstne programske opreme ni narobe nič, a resnejšo uporabo kljub temu odsvetujemo, če zanje po izteku preizkusnega obdobja ne nameravati plačati polne cene. V nasprotnem primeru tvegate izgubo dela oziroma datotek oziroma ponovno učenje funkcij in navajanje na drug primerljiv program.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin