Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
7. 4. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

1

Natisni članek

Tom Anderson digizgodbe Myspace

Petek, 7. 4. 2017, 15.38

6 let, 6 mesecev

Osupljivo življenje moža z ene najbolj znanih fotografij vseh časov #foto

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

1

Obraz danes 46-letnega Toma Andersona je bil pred desetimi leti eden najbolj prepoznavnih na svetu. Tom je bil namreč prvi prijatelj vsakega novega uporabnika nekdaj zelo priljubljenega in največjega družbenega omrežja Myspace, katerega ustanovitelj je bil. Danes Tom Anderson živi življenje, o kakršnem sanja marsikdo.

Anderson legendarno profilno fotografijo z družbenega omrežja Myspace uporablja še danes, na primer na Facebooku (klik na fotografijo za povezavo). | Foto: Anderson legendarno profilno fotografijo z družbenega omrežja Myspace uporablja še danes, na primer na Facebooku (klik na fotografijo za povezavo).

Ko je bil star 33 let, je diplomirani anglist in filmar Tom Anderson delal za podjetje eUniverse, ki je lastnikom spletnih strani ponujalo storitve digitalnega oglaševanja.

Anderson je takrat že nekaj časa razmišljal o spletni platformi, na kateri bi se lahko ljudje družili brez uporabe svojih lastnih imen. To bi bilo popolno nasprotje modela, ki ga je uporabnikom vsiljevalo takrat eno vodilnih družbenih omrežij Friendster in s katerim je danes zelo uspešen Facebook.

Avgusta 2003 je Tom z nekaj sodelavci postavil pilotni projekt, ki je kasneje postal družbeno omrežje Myspace. Zadeva je hitro zaživela in postala priljubljena predvsem med mlajšimi uporabniki spleta.

Myspace je imel na vrhuncu priljubljenosti okrog leta 2007 več kot sto milijonov uporabnikov, ki so bili aktivni vsak dan. | Foto: Myspace je imel na vrhuncu priljubljenosti okrog leta 2007 več kot sto milijonov uporabnikov, ki so bili aktivni vsak dan.

Profil Toma Andersona na družbenem omrežju Myspace. Kot so kasneje ugotovili nekateri uporabniki spleta (klik na fotografijo za vir), je Anderson na družbenem omrežju narobe navedel svojo starost - rojen je leta 1970, torej bi moral biti ob zagonu Myspacea star 33 let.  |  Foto: ZDnet | Foto: Profil Toma Andersona na družbenem omrežju Myspace. Kot so kasneje ugotovili nekateri uporabniki spleta (klik na fotografijo za vir), je Anderson na družbenem omrežju narobe navedel svojo starost - rojen je leta 1970, torej bi moral biti ob zagonu Myspacea star 33 let. | Foto: ZDnet

Julija 2005 je takratni lastnik družbenega omrežja Myspace, podjetje Intermix Media (naslednik eUniverse), na mizo prejel ponudbo, ki je ni mogel zavrniti – ameriški medijski mogul Rupert Murdoch je prek svojega podjetja News Corporation za Myspace ponudil 580 milijonov dolarjev.

Tom je po prevzemu ostal predsednik družbenega omrežja Myspace, ki je leta 2007 predvsem na račun hitre rasti Facebooka začel izgubljati uporabnike. Ko je Facebook leto kasneje po obiskanosti prvič prehitel Myspace, so se v podjetju News Corporation odločili, da jih zavira prav Tom, in ga aprila leta 2009 odpustili.

Čeprav se je znašel na ulici, se Tomu ni godilo slabo. Kot soustanovitelju Myspacea mu je, ko je družbeno omrežje kupil News Corporation, pripadel precejšnji del kupnine. Vrednost njegovega premoženja je danes ocenjena na okrog 56 milijonov evrov.

Po odhodu Andersona z vodstva družbenega omrežja Myspace je prvi prijatelj vsakega novega uporabnika postal profil T.O.M. oziroma Today On Myspace, ki uporabniku ponuja vpogled v aktualno dogajanje na Myspace. To družbeno omrežje je danes le še bleda senca nekdaj velikega internetnega igralca, a ga vsak mesec še vseeno obišče nekaj deset milijonov ljudi, ki tja prihajajo predvsem zaradi dostopa do nove glasbe. Myspace namreč že od nekdaj velja za odskočno desko novih glasbenikov, ki se želijo uveljaviti na svetovni glasbeni sceni. | Foto: Matic Tomšič Po odhodu Andersona z vodstva družbenega omrežja Myspace je prvi prijatelj vsakega novega uporabnika postal profil T.O.M. oziroma Today On Myspace, ki uporabniku ponuja vpogled v aktualno dogajanje na Myspace. To družbeno omrežje je danes le še bleda senca nekdaj velikega internetnega igralca, a ga vsak mesec še vseeno obišče nekaj deset milijonov ljudi, ki tja prihajajo predvsem zaradi dostopa do nove glasbe. Myspace namreč že od nekdaj velja za odskočno desko novih glasbenikov, ki se želijo uveljaviti na svetovni glasbeni sceni. Foto: Matic Tomšič

Kaj "Myspace Tom" počne danes

V nasprotju z marsikaterim znanim tehnološkim vizionarjem, ki je po odhodu ali prisilnem odhodu – Steve Jobs iz Appla, na primer – ustanovil novo podjetje, je Tom Anderson puško vrgel v koruzo in se posvetil drugim, zabavnejšim stvarem. Začel je zapravljati denar od prodaje Myspacea in potovati po vsem svetu.

Tom fotografije s svojih potovanj objavlja na družbenem omrežju Instagram, kjer ga spremlja že več kot četrt milijona ljudi. Tomu je mogoče slediti tudi na Facebooku – tam ima že več kot milijon sledilcev.

Kje vse se Tom potika?

San Francisco, most Golden Gate

Bagan, Mjanmar

Singapur

Islandija

Patagonija, Argentina

Rio de Janeiro, Brazilija

Japonska

London, Velika Britanija

 

Fun spot in London. Love this city! This is a combination of several long exposures :-)

A post shared by Tom Anderson (@myspacetom) on

Ujuni, Bolivija

Avstrija

Manila, Filipini

 

Shot over Manila, Philippines about a year ago. :-) I broke and dislocated my ankle in Norway just a few days ago 🚷😳The moment I saw (and felt) my ankle flopping about, it was obvious my photography / travel plans were over for the foreseeable future. After a night in a small town hospital, I spent the last 35 hours flying to Los Angeles for surgery. I wont be able to walk much for a few months, so I've thought maybe I should start shooting from the sky? I saw a lot of inspiring aerial landscapes on the journey -- everything from the Swiss Alps to amazing patterns/ rivers somewhere over Kansas. Only time will tell... Maybe I can try some drone photography? Hopefully I can turn this setback into a positive :-)

A post shared by Tom Anderson (@myspacetom) on

Cinque Terre, Italija

Honolulu, Havaji

 

Last night in Hawaii ... Fireworks every Friday :)

A post shared by Tom Anderson (@myspacetom) on

Ne spreglejte