Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Natisni članek

Evropska komisija telekomunikacije cene mobilno omrežje stacionarna telefonija Evrotarifa

Sreda, 15. 5. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Nov korak do enotnega evropskega telekomunikacijskega trga

Od danes klici iz Slovenije v EU tudi za več kot pol cenejši – a ne za vsakogar

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Eifflov stolp | Od danes so cene klicev iz vseh slovenskih omrežij v države EU in EGP poenotene in praviloma bistveno nižje. Podobno velja tudi za kratka sporočila iz domačega mobilna omrežja v omenjene države. | Foto Reuters

Od danes so cene klicev iz vseh slovenskih omrežij v države EU in EGP poenotene in praviloma bistveno nižje. Podobno velja tudi za kratka sporočila iz domačega mobilna omrežja v omenjene države.

Foto: Reuters

Nova evropska regulativa je predpisala tudi največje dovoljene cene, ki jih telekomunikacijski operaterji lahko zaračunajo za klice in kratka sporočila iz svojih omrežij v ostale države Evropske unije in tri države Evropskega gospodarskega prostora.

Na veliko veselje uporabnikov so evropske uredbe postopoma uskladile pogoje mobilnega gostovanja v državah članicah Evropske unije in še treh državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Liechtenstein in Norveška) in ob tem močno oklestile pripadajoče stroške mobilnega gostovanja v 30 evropskih državah za končne uporabnike iz teh držav.

Cene klicev v države Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora so zdaj enake, ne glede na to, ali jih opravite iz stacionarnega ali mobilnega omrežja. | Foto: Cene klicev v države Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora so zdaj enake, ne glede na to, ali jih opravite iz stacionarnega ali mobilnega omrežja.

Gostuješ, kot da bi bil doma …

Zadnje dejanje evropske regulacije mobilnega gostovanja se je zgodilo tik pred začetkom predlanskega poletja, natančneje 15. junija 2017, ko sta začeli veljati evropski uredbi o ukrepih za enotni evropski trg (uredba 2015/2120 z dne 25. novembra 2015 in iz nje izpeljana 2016/2286 z dne 15. decembra 2016).

Ti uredbi sta uporabnikom prinesli (skoraj popolno) odpravo stroškov mobilnega gostovanja v državah evropskega gospodarskega prostora, to so vse članice Evropske unije ter Islandija, Norveška in Liechtenstein – države Evrotarife. Nič več stroškov dohodnih klicev, zakupljene storitve (razen dela podatkovnega prenosa) pa so v državah Evrotarife na voljo enako kot doma.

Nova evropska regulativa je predpisala tudi največje dovoljene cene, ki jih telekomunikacijski operaterji lahko zaračunajo za klice in kratka sporočila iz svojih omrežij v ostale države Evropske unije in tri države Evropskega gospodarskega prostora. | Foto: Thinkstock Nova evropska regulativa je predpisala tudi največje dovoljene cene, ki jih telekomunikacijski operaterji lahko zaračunajo za klice in kratka sporočila iz svojih omrežij v ostale države Evropske unije in tri države Evropskega gospodarskega prostora. Foto: Thinkstock

… ali celo ugodneje

Dozdajšnja regulativa je omogočila, da so nekatere storitve med gostovanjem na območju Evrotarife celo cenejše, kot če bi jih opravili v domačem omrežju.

Če ste želeli s svojega mobilnega telefona poklicati kamorkoli v Evropsko unijo ali Islandijo, Liechtenstein ali Norveško, ste to veliko ugodneje opravili iz hrvaškega, italijanskega, madžarskega ali katerega koli drugega omrežja omenjenih držav. Iz domačega (mobilnega) omrežja ste lahko do danes za vsako začeto minuto takšnega klica plačali tudi do pol evra.

Dozdajšnja regulativa je omogočila, da so nekatere storitve med gostovanjem na območju Evrotarife celo cenejše, kot če bi jih opravili v domačem omrežju. | Foto: Dozdajšnja regulativa je omogočila, da so nekatere storitve med gostovanjem na območju Evrotarife celo cenejše, kot če bi jih opravili v domačem omrežju.

Pravzaprav lahko celo brezplačno, ker zakupljene količine pogovorov, ki v domačem omrežju veljajo za klice v domači državi, se med gostovanjem v državah Evrotarife porabljajo tudi za klice kamorkoli znotraj omenjenega območja (pomembna izjema so posebne in komercialne številke, tudi takšne, ki so za domače uporabnike v gostujoči državi brezplačne!).

Pri mobilnem prenosu podatkov sicer ni nujno mogoče izkoristiti celotnega zakupa, kot ga imamo v domačem omrežju. Najmanjšo količino, ki jo lahko uporabimo v območju Evrotarife, določa zelo natančna formula Evropske komisije, ki upošteva maloprodajno ceno naročniškega paketa in v njem vključene količine.

Seveda pa nihče ne ovira operaterjev, da uporabnikom ponudijo še več mobilnega interneta v državah Evrotarife in se zaradi konkurenčnega boja neredko odločajo za več ugodnosti, kot jim je Evropa zaukazala.

Evropska regulativa predvideva tudi postopno večanje obsega mobilnega podatkovnega gostovanja in nižanje stroškov za tiste storitve in količine med gostovanjem v mobilnih omrežjih držav Evrotarife, ki ne bi bile zajete v osnovni naročnini.

Zdaj enotne cene klicev in sporočil v države Evrotarife tudi iz domačega omrežja

Toda evropska regulativa do danes ni posegala v cene, ki jih operaterji zaračunavajo svojim matičnim uporabnikom za klice iz domačega omrežja v druge države Evrotarife. Te cene so se od države do države precej razlikovale, znotraj posamezne države tudi glede na to, ali je bila storitev opravljena iz stacionarnega ali mobilnega omrežja, pri klicih pa še, ali je klicani v domačem ali tujem omrežju. Čeprav zelo neusklajene so vse te cene praviloma visoke, tudi okrog pol evra po minuti.

Določila Evropske komisije o enotnem telekomunikacijskem trgu veljajo za vse države Evropske unije kakor tudi za države Evropskega gospodarskega prostora: Islandijo (na sliki), Liechtenstein in Norveško. | Foto: Getty Images Določila Evropske komisije o enotnem telekomunikacijskem trgu veljajo za vse države Evropske unije kakor tudi za države Evropskega gospodarskega prostora: Islandijo (na sliki), Liechtenstein in Norveško. Foto: Getty Images

Temu neskladju je prej omenjena uredba iz leta 2015 danes naredila konec. Največja dovoljena cena za klic rezidenčnih uporabnikov iz kateregakoli domačega omrežja (velja tako za slovenske uporabnike v Sloveniji kot tudi za vse ostale uporabnike v državah Evrotarife, ko so v svojem domačem stacionarnem ali mobilnem omrežju) na redne številke vseh stacionarnih in mobilnih omrežij v državah Evrotarife 19 centov na minuto brez DDV, kratko sporočilo iz domačega omrežja prejemniku na številki države Evrotarife pa šest centov brez DDV po sporočilu.

Od danes veljavna evropska regulativa cen odhodnih klicev in kratkih sporočil v države Evrotarife se nanaša le na rezidenčne uporabnike (posameznike) in je telekomunikacijski operaterji niso dolžni uporabiti pri poslovnih uporabnikih.

Evropska regulativa predvideva tudi postopno večanje obsega mobilnega podatkovnega gostovanja in nižanje stroškov za tiste storitve in količine med gostovanjem v mobilnih omrežjih držav Evrotarife, ki ne bi bile zajete v osnovni naročnini. | Foto: Evropska regulativa predvideva tudi postopno večanje obsega mobilnega podatkovnega gostovanja in nižanje stroškov za tiste storitve in količine med gostovanjem v mobilnih omrežjih držav Evrotarife, ki ne bi bile zajete v osnovni naročnini.

Razlike zaradi zelo različnih stopenj DDV

Ob upoštevanju 22-odstotnega davka na dodano vrednost v Sloveniji sta tako končni maloprodajni ceni 0,2318 evra za minuto opisanega klica in 0,0732 evra za poslano opisano kratko sporočilo.

Na Madžarskem (na sliki prestolnica Budimpešta) bodo zaradi najvišje stopnje davka na dodano vrednost v Evropi (27 odstotkov) plačali nekoliko več kot drugod po Evropski uniji in Evropskem gospodarskem prostoru. | Foto: Pixabay Na Madžarskem (na sliki prestolnica Budimpešta) bodo zaradi najvišje stopnje davka na dodano vrednost v Evropi (27 odstotkov) plačali nekoliko več kot drugod po Evropski uniji in Evropskem gospodarskem prostoru. Foto: Pixabay

Najceneje bodo sicer imeli v Luksemburgu, kjer je splošna stopnja davka na dodano vrednost 15 odstotkov, najdražje na Madžarskem, kjer je DDV kar zajetnih 27 odstotkov.

Od danes je tako iz stacionarnega kot mobilnega omrežja cena minute klica v države Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora za slovenske rezidenčne uporabnike 0,2318 evra, za kratko sporočilo iz mobilnega telefona v domačem omrežju v te države pa 7,32 evrskega centa.

Z opcijskimi zakupi je bilo že prej lahko ceneje

Trem največjim slovenskim telekomunikacijskim operaterjem smo zastavili vprašanja glede uveljavitve nove regulative, odgovora, praktično enaka, pa smo prejeli od Telekoma Slovenije in A1.

Nove regulirane cene mednarodnih klicev so obvezujoče le za rezidenčne, ne pa tudi za poslovne uporabnike. | Foto: Nove regulirane cene mednarodnih klicev so obvezujoče le za rezidenčne, ne pa tudi za poslovne uporabnike.

Oba operaterja sta za rezidenčne uporabnike predvidela predpisane cene, torej najvišje dopustne, medtem ko se za poslovne uporabnike ceniki ne bodo spreminjali.

Ob tem sta oba še opozorila, da imajo nekateri uporabniki že zdaj zaradi obstoječih opcij zakupa ugodnejše cene od tistih, predpisanih z regulativo, zato tako rezidenčnim kot poslovnim uporabnikom svetujeta, naj glede na svoj vzorec porabe preverita, ali jim katera od opcij zakupa ponuja še večje prihranke, kot jih je predpisal Bruselj.

Ne spreglejte