SiolNET. Digisvet Novice
3,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nujno preberite: morda so bili ukradeni tudi vaši podatki

3,75

termometer

Spletni velikan Yahoo! je izdal informacijo, da so mu hekerji pred dvema letoma ukradli podatke o 500 milijonih uporabnikov. Če to drži, gre za največji primer kibernetske odtujitve informacij enemu samemu podjetju v zgodovini interneta. 

Med ukradenimi podatki so bili e-poštni naslovi z domeno yahoo.com, uporabniška imena, gesla, telefonske številke in nešifrirana varnostna vprašanja z odgovori. Ta uporabimo, kadar se ne moremo več spomniti gesla in izpolnimo obrazec za novega. Nešifrirana pomeni, da so zapisana kot navadno besedilo, prebere jih lahko vsak. 

Krivec za incident je po poročanju britanskega medija BBC en sam heker z vzdevkom Peace ("mir" v slovenskem prevodu).

Kot so v sporočilu za javnost, ki na spletu ni več dostopno, zapisali pri Yahooju, je Peace že avgusta letos poskusil prodati informacije o več kot 200 milijonih uporabnikov Yahoojeve e-pošte.  Kot so v sporočilu za javnost, ki na spletu ni več dostopno, zapisali pri Yahooju, je Peace že avgusta letos poskusil prodati informacije o več kot 200 milijonih uporabnikov Yahoojeve e-pošte.  Foto: Thinkstock

Napad na Yahoojeve strežnike se je sicer zgodil že veliko prej, in sicer avgusta 2014. Pri Yahooju so sicer šele pred kratkim odkrili razsežnost napada, ki je veliko hujši, kot so menili sprva, še piše BBC. 

Če uporabljate Yahoojevo e-pošto, zamenjajte geslo

Yahoo! vsem uporabnikom svojih spletnih storitev svetuje, naj čim prej zamenjajo geslo, če tega še niso storili v času od avgusta 2014, ko se je zgodil opisani hekerski napad.

Večjega napada na eno samo tehnološko podjetje še ni bilo

Yahoo! bo na lestvici nedavnih hekerskih napadov zdaj prevzel neželeno prvo mesto. Vodilna trojica do zdaj je bila:

- družbeno omrežje Myspace (ukradeni sicer stari podatki o 359 milijonih uporabnikov, 2016)

- družbeno omrežje LinkedIn (ukradeni podatki o 159 milijonih uporabnikov, 2016)

Ko so hekerji napadli LinkedIn in ukradli podatke o uporabnikih, je vodstvo družbenega omrežja preventivno onemogočilo vsa obstoječa gesla in uporabnike prosilo, naj si nastavijo nova. Ko so hekerji napadli LinkedIn in ukradli podatke o uporabnikih, je vodstvo družbenega omrežja preventivno onemogočilo vsa obstoječa gesla in uporabnike prosilo, naj si nastavijo nova.

- spletna platforma za uporabnike orodij za urejanje grafike Adobe Cloud (ukradeni podatki o 152 milijonih uporabnikov, 2013).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin