Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
8. 7. 2022,
22.01

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

3

Natisni članek

umor Šinzo Abe

Petek, 8. 7. 2022, 22.01

1 leto, 9 mesecev

Novinarska bizarnost: za morilca označili svetovno znanega Japonca

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

3

Hideo Kojima | Hideo Kojima, ki velja za enega od čarovnikov industrije videoiger, se še ni odzval na napačno poročanje, da je bil on tisti, ki je umoril nekdanjega japonskega premierja. | Foto Guliver Image

Hideo Kojima, ki velja za enega od čarovnikov industrije videoiger, se še ni odzval na napačno poročanje, da je bil on tisti, ki je umoril nekdanjega japonskega premierja.

Foto: Guliver Image

ANT1, najbolj gledana televizijska mreža v Grčiji, je v petek predvajala vest o atentatu na nekdanjega japonskega premierja Šinza Abeja, ki ga je včeraj sredi belega dne med govorom v mestu Nara z doma narejeno puško ustrelil 41-letni Tetsuja Jamagami. Grška televizija je kot morilca sicer identificirala drugega človeka, ki pa ni bil nihče drug kot Hideo Kojima, eden najslavnejših in najvplivnejših razvijalcev videoiger na svetu. Enako napako je storil tudi francoski politik, a se je že opravičil.

Prispevek televizije ANT1 TV, ki je objavil fotografije razvijalca videoiger Hidea Kojime kot atentatorja.  | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Prispevek televizije ANT1 TV, ki je objavil fotografije razvijalca videoiger Hidea Kojime kot atentatorja. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Kmalu po atentatu na Šinza Abeja je na kontroverznem spletnem forumu 4chan nekdo trdil, da je morilec nekdanjega japonskega premierja v resnici Hideo Kojima, legendarni japonski razvijalec videoiger, ki je najbolj znan po kultni seriji Metal Gear, utemeljiteljici in najbolj žlahtni predstavnici žanra akcijskih iger, katerih srž je čim bolj neopazno zdrsniti mimo sovražnikov oziroma se jih znebiti na nesmrtonosne načine. 

Šlo je kakopak za rasistično šalo, saj je uporabnik, ki je objavil fotografije, namigoval, da so vsi Japonci videti enako. Objavo je nekdo nato prenesel na Twitter, kjer se je začela širiti precej hitro in nazadnje dosegla tudi nekoga, ki jo je vzel resno – francoskega skrajno desnega politika Damiena Rieuja, ki je poobjavil fotografije Hidea Kojime in pripisal: Skrajna levica ubija.

Rieu je komentar pozneje izbrisal in se opravičil za napako. Precej več časa so za spoznanje, da so naredili napako, potrebovali na največji grški komercialni televiziji ANT1 TV. Na njihovem kanalu na spletni strani YouTube je bilo prispevek o atentatu na Abeja, v katerem so novinarji televizije kot strelca identificirali Hidea Kojimo, mogoče najti še v petek pozno zvečer. Nato so ga vendarle izbrisali.

Hideo Kojima | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Na spletu se že pojavljajo teorije, da je uporabnik 4chana, ki je objavil izvirno "šalo", namenoma izbral fotografije, na katerih Hideo Kojima pozira v družbi portretov komunističnega revolucionarja Cheja Guevare, saj naj bi upal, da bo to koga na spletu zmotilo do te mere, da bo teorijo o Kojimi kot atentatorju vzel zares. 

 

Ne spreglejte