SiolNET. Digisvet Novice
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Še ena raziskava slovenskih kemikov v ugledni mednarodni znanstveni reviji

Nov slovenski prispevek k celičnemu zdravljenju

0,57

termometer

molekulske sponke, Kemijski inštitut | Gradniki, ki so jih uporabili, so obvite vijačnice, ki jih sicer uporabljajo za tvorbo proteinskih kletk v okviru ERC-projekta za uveljavljene raziskovalce, ki ga vodi prof. dr. Roman Jerala.  | Foto: Kemijski inštitut
Gradniki, ki so jih uporabili, so obvite vijačnice, ki jih sicer uporabljajo za tvorbo proteinskih kletk v okviru ERC-projekta za uveljavljene raziskovalce, ki ga vodi prof. dr. Roman Jerala. Foto: Kemijski inštitut

Selektivne "molekulske sponke" lahko pomembno izboljšajo uravnavanje delovanja človeških celic, kar bodo lahko izkoristili tako pri nadaljnjih raziskavah kakor tudi pri celičnem zdravljenju.

Rezultate raziskave, ki so jo v celoti opravili na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, so objavili v ugledni mednarodni znanstveni reviji Nature Chemical Biology. Prva avtorica je dr. Tina Lebar, trenutno na podoktorskem usposabljanju na univerzi Harvard, soavtorji pa so dr. Duško Lainšček, Estera Merljak, Jana Aupič in prof. dr. Roman Jerala z Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta

Premier Marjan Šarec na Kemijskem inštitutu Novice Na Kemijskem inštitutu z novim krioelektronskim mikroskopom

Celic v marsičem še ne poznamo

Čeprav celice že uporabljamo za proizvodnjo različnih spojin in kot pametna zdravila, njihovega delovanja in zapletenega sistema v marsičem še ne razumemo.

krompir Kemijski Digisvet Z domačim znanjem o uničevalnem virusu do veliko več zdravega krompirja

Vsekakor pa moramo imeti za uravnavanje delovanja celic precizna in učinkovita molekulska orodja, pojasnjujejo namen te raziskave na Kemijskem inštitutu.

Nova obzorja za terapevtske namene

Razvili so selektivne "molekulske sponke" za uravnavanje delovanja človeških celic – kombinacijo peptidov, ki se močno vežejo samo na ustrezen par, ne pa na druge molekule.

Kemijski inštitut Novice Bo naslednja velika revolucija na tem področju slovenska? #video

Tako so dosegli do zdaj najmočnejše povečanje prepisovanja izbranih genov v človeških celicah ter pokazali, da lahko s temi sponkami istočasno usmerijo molekule v več želenih predelov celic in da s tem pristopom bistveno izboljšajo možnost uravnavanja delovanja celic s svetlobo ali kemijskimi spojinami, kar bo zelo uporabno za terapevtske namene.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin