SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nikar ne zaupajte tiskalnikom! (VIDEO)

4

termometer

Predstavljajte si, da vsak dokument, ki ga izpljune vaš tiskalnik, vsebuje tudi skrivno kodo, s katero je mogoče identificirati napravo in morda tudi njenega lastnika. Strašljivo, kajne?

Takšen scenarij žal ni fikcija, saj so ameriške oblasti med prizadevanjem, da bi izgnale ponarejevalce, na nekatere domače proizvajalce barvnih tiskalnikovpritisnile tako zelo, da so ti razvili mehanizme, ki vsako natisnjeno stran opremijo s koščki informacij o identiteti naprave. To pomeni, da je nedolžno zasebno dejanje posameznika, v tem primeru tisk, brez njegove vednosti v trenutku lahko stvar javnosti.

Ameriška organizacija za zaščito civilnih svoboščin ACLU je nedavno izdala poročilo, v katerem dokazuje, da je FBI s tovrstnimi metodami od leta 2001 brez predhodnega opozorila o delovanju ACLU zbral več kot 1.100 strani podatkov. Med njimi je bilo mogoče najti tudi sorodne zapise o aktivnostih preostalih neprofitnih organizacij, kot sta Greenpeace in UFPJ (Ameriško združenje za mir in pravičnost).

Zakoni, ki bi vladnim službam preprečevali zlorabo enkripcij, te zapišejo tiskalniki, za sledenje njihovemu izvoru, trenutno še ne obstajajo. Uporabnike pred vdiranjem v zasebnost na papirju namreč varuje le politika proizvajalcev tiskalnikov – če ta seveda sploh obstaja.

Ker gre za sivo področje zakonodaje, je pobudo za zaščito uporabnikov prevzel EFF, mednarodna organizacija za digitalne človekove pravice. Ker želi zadevo popeljati na sodišče in jo podpreti s konkretnimi dokazi o še enem primeru velikega brata, EFF poziva vse lastnike barvnih tiskalnikov oziroma osebe, ki imajo dostop do tovrstnih naprav, da jim pošljejo primerke natisnjenih testnih strani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin