Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 12. 2016,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Steve Jobs Apple digizgodbe

Sreda, 21. 12. 2016, 16.30

6 let, 6 mesecev

Najpomembnejši dan v zgodovini Appla: oče se je vrnil domov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Steve Jobs | Foto Reuters

Foto: Reuters

V predbožičnem tednu pred dvajsetimi leti, natančneje 20. decembra 1996, so pri Applu podpisali dogovor za prevzem podjetja NeXT. To je pomenilo, da se je k Applu po desetletni izobčenosti vrnil Steve Jobs.

"Bi rad vse življenje prodajal sladkano vodo ali boš šel z mano in spremenil svet?"

Steve Jobs je s prijateljem Stevom Wozniakom in starejšim kolegom Ronaldom Waynom 1. aprila 1976 ustanovil podjetje Apple. Ker je na krilih velikega povpraševanja po računalniku Apple I, njihovem prvem izdelku, Apple zelo hitro prerasel okvirje garažnega podjetja, so Jobs, Wozniak in Mike Markkula, vlagatelj in eden prvih zaposlenih pri Applu, sklenili, da podjetje potrebuje izkušenega direktorja.

Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno), ustanovitelja Appla. Tretji ustanovni član, Ronald Wayne, je podjetje zapustil že po nekaj dneh. Za njegovo zgodbo kliknite na fotografijo. | Foto: Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno), ustanovitelja Appla. Tretji ustanovni član, Ronald Wayne, je podjetje zapustil že po nekaj dneh. Za njegovo zgodbo kliknite na fotografijo.

To je leta 1977 postal Michael Scott, ki pri Applovih zaposlenih ni bil preveč priljubljen, saj je zelo rad odpuščal. Leta 1981 je Scotta na mestu direktorja zamenjal Markkula. Poslovil se je leta 1983, ker je imel Appla dovolj - že tako ali tako je v podjetju ostal dlje, kot je načrtoval.

Steve Jobs (levo) in Mike Markkula (desno) s čekom za 250 tisoč dolarjev, kolikor jih je v Apple vložil Markkula.  | Foto: Steve Jobs (levo) in Mike Markkula (desno) s čekom za 250 tisoč dolarjev, kolikor jih je v Apple vložil Markkula.

Steve Jobs, ki je imel pri Applu takrat glavno besedo glede razvoja novih naprav, je želel v podjetje za novega direktorja pripeljati Johna Sculleya. Ta je bil takrat direktor proizvajalca pijač Pepsi. Jobs mu je dvoril s slavnim vprašanjem: "Bi rad vse življenje prodajal sladkano vodo ali boš šel z mano in spremenil svet?" Sculley je kapituliral in postal novi direktor Appla. 

Steve Jobs (levo), John Sculley (na sredi) in Steve Wozniak (desno) | Foto: Steve Jobs (levo), John Sculley (na sredi) in Steve Wozniak (desno)

Kako so Jobsa izrinili iz Appla

Bilo je leto 1984, Apple je ob trobljenju fanfar izdal svoj najpomembnejši izdelek do takrat - osebni računalnik Macintosh.

Legendarni oglas za Macintosh, ki so ga predvajali med Super Bowlom (finale lige v ameriškem nogometu NFL):

Kritike računalnika so bile zelo dobre, prodajal pa se je slabo. Ker je Apple na prigovarjanje Steva Jobsa v oglaševanje Macintosha vložil ogromno, pričakovanih rezultatov pa ni bilo, je prišlo do zaostritve odnosa med Jobsom in Sculleyem.

Sculley je Steva Jobsa že tako ali tako prej gledal malce postrani, ker se je med razvojem Macintosha obnašal, kot da vodi podjetje znotraj podjetja.

Steve Jobs in Macintosh. Jobsova ekipa razvijalcev tega osebnega računalnika je imela slabe odnose z drugimi oddelki Appla, za nameček pa se je Jobs do svojih sodelavcev občasno obnašal kot tiran, saj je od njih pričakoval ogromno, včasih tudi nemogoče.  | Foto: Steve Jobs in Macintosh. Jobsova ekipa razvijalcev tega osebnega računalnika je imela slabe odnose z drugimi oddelki Appla, za nameček pa se je Jobs do svojih sodelavcev občasno obnašal kot tiran, saj je od njih pričakoval ogromno, včasih tudi nemogoče. 

Tiha vojna za oblast v Applu med Sculleyem in Jobsom je vrhunec doživela maja 1985. Uprava Appla se je s Sculleyem strinjala, da Jobs ne bi smel več sprejemati odločitev glede podjetja. Steve je to razumel kot izobčenje iz podjetja, ki ga je ustanovil sam, in, čeprav ga je uprava prosila, naj ne odide, 17. septembra 1985 Sculleyju na mizo vrgel svojo odpoved. 

NeXT

Skupaj z Jobsom je službo pri Applu pustilo še pet njegovih sodelavcev. Pridružili so se mu pri naslednjem projektu - takoj po slovesu od Appla je Steve Jobs ustanovil računalniško podjetje NeXT.

Steve Jobs na predstavitvi osebnega računalnika NeXT. | Foto: Steve Jobs na predstavitvi osebnega računalnika NeXT.

Jobsova vizija je bila narediti denarnici prijazen osebni računalnik, ki bi lahko tekmoval s PC-jem in Applovim Macom, ter programsko opremo zanj, ki bi uporabniku ponudila najboljšo možno računalniško izkušnjo.

Na računalniku znamke NeXT je Tim Berners-Lee izumil svetovni splet. Več s klikom na fotografijo.  | Foto: Reuters Na računalniku znamke NeXT je Tim Berners-Lee izumil svetovni splet. Več s klikom na fotografijo.  Foto: Reuters

Čeprav se računalniki NeXT nikoli niso prodajali odlično, pa je bil pri uporabnikih in stroki zelo dobro sprejet operacijski sistem NeXTSTEP. Hvalili so ga dovolj, da je z ušesi zastrigel tudi Apple. 

Leta 1996, natančneje 20. decembra 1996, je Apple oznanil, da kupuje podjetje NeXT. Razlog za ta korak je bil predvsem omenjeni NeXTSTEP, iz katerega je Apple želel pobrati najboljše elemente in jih vključiti v svoj operacijski sistem Mac OS. Kot se je izkazalo kasneje, se je zdel Applu NeXTSTEP tako dober, da ga je uporabil kot temelj za vse svoje nadaljnje operacijske sisteme. 

Oče je nazaj

Steve Jobs, takrat direktor in predsednik NeXTa, je prodajo podjetja pogojil s svojo vrnitvijo k Applu. Ko je Apple javno razkril namero za nakup podjetja NeXT, je Jobs v izjavi za javnost presenetljivo skromno povedal le, da se veseli priložnosti za sooblikovanje Applove prihodnosti. V podjetju je, ko je bil prevzem NeXTa februarja 1997 končan, dobil vlogo svetovalca direktorju Gilu Ameliu.

7. januar 1997, Steve Jobs oznanja združitev podjetja NeXT z Applom. Zraven njega stoji takratni direktor Appla v odhajanju (čeprav tega takrat še ni vedel) Gil Amelio. | Foto: Reuters 7. januar 1997, Steve Jobs oznanja združitev podjetja NeXT z Applom. Zraven njega stoji takratni direktor Appla v odhajanju (čeprav tega takrat še ni vedel) Gil Amelio. Foto: Reuters

Resnica je bila vendarle malce drugačna, saj se je Jobs Applu znova pridružil z namenom prevzema nadzora nad podjetjem. Amelio je odletel praktično takoj in Jobs je septembra 1997 postal začasni direktor Appla. 

Kdo ve, kaj bi danes ostalo od Appla, če se Jobs ne bi vrnil. Bi sploh imeli pametne telefone?

Do leta 2000, ko je postal stalni in ne več le začasni prvi mož Appla, je Stevu Jobsu uspel popoln preobrat, kar se tiče poslovanja podjetja.

Apple je do njegovega ponovnega prihoda namreč neuspešno eksperimentiral s celo vrsto tehnologij - od fotoaparatov in kamer ter igralnih konzol in spletnih storitev do elektronskih asistentov - ki se pri uporabnikih niso prijele nikoli, povzročile pa so strmo padanje cene Applovih delnic.

Jobs je ukazal, naj se vsi ti projekti vržejo v smeti, in se osredotočil na računalnike in programsko opremo. V desetletju in pol na čelu Appla je, dokler ga v umik (2011) ni prisilila huda bolezen, povzročil tudi revolucijo digitalne glasbe (iPod in iTunes) in mobilne telefonije (iPhone). 

Ker ga je zdeloval rak trebušne slinavke, je Steve Jobs (desno) vodenje Appla avgusta 2011 zaupal Timu Cooku, takratnemu finančnemu direktorju Appla. Jobs je umrl dva meseca pozneje, 5. oktobra 2011.  | Foto: Reuters Ker ga je zdeloval rak trebušne slinavke, je Steve Jobs (desno) vodenje Appla avgusta 2011 zaupal Timu Cooku, takratnemu finančnemu direktorju Appla. Jobs je umrl dva meseca pozneje, 5. oktobra 2011. Foto: Reuters

 

Ne spreglejte