SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljši program, ki ga ne uporabljate: Paint.NET

2

termometer

Simpatičen program Paint.NET, ki dokazuje, da je napredno urejanje fotografij lahko tudi preprosto in povsem brezplačno. Pozna tudi ogromno prvin in funkcij zmogljivejših ter precej dragih sodobnikov.

Projekt skupinice programerjev, ki je želela razviti naprednejšo različico Slikarja, privzetega risarskega orodja Microsoftovih Oken, je hitro prerasel svoje okvirje in postal eno najboljših brezplačnih orodij za obdelavo fotografij.

Vsega nekaj megabajtov obsegajoči Paint.NET ima namreč nekatere najuporabnejše prvine dragega Photoshopa in drugih "velikih" programov za obdelavo fotografij, ob tem pa je dovolj preprost in dostopen, da ga bodo hitro razumeli tudi tisti uporabniki, ki v rokah še niso držali digitalnega čopiča. Digitalno slikarsko platno, za katerega ni treba odšteti niti centa Preproste postopke urejanja fotografij, kot so obrezovanje, spreminjanje dimenzij, barv in kontrastov, s Paint.NET opravimo v nekaj hitrih korakih. V plavajočem okencu Tools so ves čas pri roki najpogosteje uporabljana orodja, kot so izbiranje želenih delov grafike (tudi čarobna paličica, ki jo dobro poznajo uporabniki Photoshopa), povečevalno steklo, pipeta (za izbiranje barv) in risarska orodja – čopič, svinčnik, oblike. Druga plavajoča okna (plasti, barve, zgodovina) je mogoče priklicati s klikom na zavihek Window.

Uporabnik, ki želi več kot le osnovne funkcije, se lahko poglobi v številne filtre in učinke, ki jih je mogoče najti v zavihku Effects, pa tudi naprednejše barvne dodelave, ki so del menija Adjustments. Možnosti so praktično neskončne, če pa se vendarle zgodi, da jih zmanjka, je dodatna orodja in vsebino mogoče naložiti v obliki vključkov (plug-inov). Precej jih lahko najdete na uradnem forumu programa Paint.NET.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin