Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
14.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

YouTube Google videoposnetek internet Matic Tomšič

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 14.58

6 let, 7 mesecev

Najbolj zanimivo mesto na internetu upihnilo deseto svečko (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
YouTube, daleč najbolj priljubljena spletna stran za deljenje videoposnetkov, je bil ustanovljen februarja 2005. Portal je v desetih letih obstoja postal pravo avdio-vizualno ogledalo človeštva.

Spletna domena portala YouTube, ki ga danes poznamo kot vodilno platformo za deljenje in ogledovanje videoposnetkov (milijarda aktivnih uporabnikov vsako minuto naloži 300 ur videa), je bila registrirana 14. februarja 2005. Valentinov datum ni naključje – ustanovitelji YouTuba, trije nekdanji uslužbenci PayPala, so spletno stran sprva zasnovali kot storitev za iskanje zmenkov z nalaganjem videoposnetkov. Ker se videozmenkarije med uporabniki spleta niso prijele, je YouTube poiskal novo poslanstvo – postal je medij za deljenje videoposnetkov predmetov, ki so bili na prodaj na dražbenih spletnih straneh. Ljudje so na YouTube končno začeli nalagati vsebine, a večina ni ravno ustrezala dražbenemu profilu. YouTube so namesto tega preplavili posnetki vsakdana, ki so jih uporabniki ustvarjali z digitalnimi fotoaparati in čedalje bolj razširjenimi mobilnimi telefoni s kamerami. No, celo prvi naloženi videoposnetek, ki je prikazoval ustanovitelja YouTuba Jaweda Karima v živalskem vrtu, z dražbami ni imel dosti skupnega. Razen, če je nameraval prodajati slone.

YouTube prvovrstna rešitev za vse, ki niso vedeli, kam z digitalnim videom Ko je YouTube po mesecih nadgradenj in testiranj novembra 2005 postal dostopen vsem uporabnikom, se je hitro izkazalo, da je splet krvavo potreboval platformo za preprosto deljenje videoposnetkov. Količina ustvarjenega digitalnega videa je namreč hitro naraščala, uporabniki pa z njim pred nastankom YouTuba praktično niso mogli početi prav dosti. Deljenje vsebin s prijatelji je bilo omejeno na "peko" na optične medije oziroma pošiljanje datotek po e-pošti, na spletnih straneh pa na vgradnjo predvajalnikov Flash ali QuickTime. YouTube je nato omogočil posredovanje in ogled videa prek ene same povezave URL.

Google potencial prepoznal, še preden bi postal predrag Priljubljenost YouTuba je do poletja 2006 zrasla kot bambus – spletna stran je dnevno naštela več kot sto milijonov ogledov vsebin in kar 65 tisoč nalaganj novih videoposnetkov. S kovčkom lastnih delnic, takrat vrednih 1,65 milijarde dolarjev (1,43 milijarde evrov), je ustanovitelje Chada Hurleyja, Steva Chena in Jaweda Karima zato zasnubil Google in postal edini lastnik YouTuba. Tržni analitiki ocenjujejo, da bi moralo konkurenčno podjetje danes za prevzem YouTuba odšteti tudi do 25-krat več.

Večji od časopisa in televizije YouTube nalaganja vsebin ne omogoča le domačim uporabnikom – na njegovo izjemno rast so v veliki meri vplivali tudi medijski giganti, glasbene in filmske založbe ter profesionalni avdio-vizualni studii. Ti imajo z Googlom (oziroma YouTubom) sklenjene pogodbe, s katerimi so v zameno za brezplačno deljenje avtorskih vsebin s širnim svetom upravičeni do dela prihodkov, ki jih Google na YouTubu generira s prikazovanjem oglasov.

Spletna stran je zato postala sinonim za raznovrstnost in aktualnost. Ogromno novic se na YouTubu pojavi že pred objavo v velikih medijih, tako digitalnih kot klasičnih. Količina raznolikih vsebin s praktično vseh področij (od športa in filmskih napovednikov prek dojenčkov do pijanih ruskih voznikov) pa je tolikšna, da bi lahko imeli več življenj kot mačka, pa nam jih ne bi uspelo pogledati nikoli. Tudi če bi se pri tem omejili izključno na najbolj zanimive.

Nepričakovano zvezdništvo Ko je YouTube uporabnikom omogočil, da kot naročniki sledijo svojim najljubšim kanalom z določeno vrsto vsebine, je v prepoznavnosti hitro začelo uživati na tisoče karizmatičnih ustvarjalcev vsebin. Pravcati internetni zvezdniki so postali posamezniki, ki na YouTubu objavljajo videoposnetke komentiranja računalniških iger, odpiranja otroških igrač, treningov v fitnesu in karizmatičnega besedičenja o aktualnih temah.

Nekateri, kot je PewDiePie, švedski komentator iger, imajo večdesetmilijonsko občinstvo, ki jim z ogledi prinaša denar. O njihovem vplivu priča tudi dejstvo, da je Bela hiša tri zvezdnike YouTuba nedavno povabila na intervju s predsednikom ZDA Barackom Obamo.

Deset videoposnetkov za deset let spreminjanja svetovnega spleta Ob desetem rojstnem dnevu portala YouTube smo izbrskali deset videoposnetkov, ki so zaznamovali vsako leto od nastanka spletne strani, ki po mnenju mnogo uporabnikov velja za najbolj zanimivo mesto na internetu. Pa poglejmo: 2005: Obisk živalskega vrta YouTubov krstni videoposnetek je 23. aprila 2005 na spletno stran naložil Jawed Karim, soustanovitelj portala. Karim takrat najbrž še ni vedel, da je njegov neroden opis največjih kopenskih sesalcev začetek izjemnega projekta, ki bo spremenil svetovni splet.

2006: Evolucija plesa Šestminutni plesni šov komika Jusona Laipplyja je postal prvi viralni posnetek ( v večini primerov duhovita vsebina, ki se zelo hitro razširi prek digitalnih medijev) na YouTubu. Do danes je zbral skoraj 300 milijonov ogledov.

2007: Leave Britney alone! Američan Chris Crocker s histeričnim pozivom javnosti, naj pri miru pusti Britney Spears (pevkino zasebno življenje je bilo takrat v razsulu), ni pritegnil le pozornosti uporabnikov YouTuba, temveč tudi svetovnih medijev, ki so njegov čustveni izpad pokazali celo gledalcem večernih poročil. 2008: Ugledni televizijski voditelj izgubi živce Ameriški ugledni politični komentator in televizijska osebnost Bill O'Reilly je med vodenjem oddaje na kanalu Fox v etru popolnoma izgubil živce in izustil nekaj sočnih kletvic.

2009: Susan Boyle Trenutek, ko je smešna škotska gospa z angelskim glasom navdušila ves svet. 2010: Biebermanija Leta 2010 se je začela tako imenovana biebermanija, navdušenje deklet nad kanadsko glasbeno senzacijo Justinom Bieberjem. Videospot za pesem Baby ima dobro milijardo ogledov, Bieber pa se lahko za fenomenalni uspeh zahvali prav YouTubu. Agenti so ga namreč odkrili prav zaradi videoposnetkov petja, ki jih je na spletno stran nalagala njegova mama.

2011: Vzpon "hejterjev" Rebecca Black – dokaz, da za slavo ni treba biti posebej talentiran. Mlada pevka sicer ni uživala v "dobri" slavi, saj so gledalci njen videospot napadli z izjemnim številom minusov (videoposnetke na YouTubu je mogoče ocenjevati s plusi in minusi, ki jih predstavljajo navzgor in navzdol obrnjeni palci) in negativnih komentarjev. Friday je bil kljub ogromnemu hejtu (kot bi se zapisal izgovor angleškega glagola hate, ki pomeni sovražiti) med najbolj gledanimi videoposnetki leta 2011.

2012: Gangnam Style Videospot za pesem Gangnam Style južnokorejskega pevca Psya ima največ ogledov med vsemi posnetki na YouTubu, več kot dve milijardi. Ko je prečkal omenjeni mejnik, so morali pri YouTubu spremeniti algoritem, ki šteje oglede.

2013: Harlem Shake Harlem Shake, abstraktni skupinski ples, je hitro prodrl v vse družbene pore, saj so svojo interpretacijo posneli vsi … in prav tako hitro tudi postal dolgočasen in "od včeraj".

2014: Ženske proti moškim Kontroverzni posnetek ženske, ki se sprehaja po ulicah Manhattna, mimoidoči moški pa jo obkladajo s komplimenti in povabili na zmenke, je na številnih spletnih forumih zanetil žgoče razprave. So ženske preveč občutljive ali so moški preveč vsiljivi?

Ne spreglejte