Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 8. 2017,
12.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Apple iPhone pametni telefon

Torek, 1. 8. 2017, 12.04

6 let, 7 mesecev

Novi namigi o prihajajočem letošnjem Applovem pametnem telefonu

Na novem iPhonu boste zaslon odklepali z obrazom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Varovanje vsebine zaslona s prepoznavo obraza in skoraj popolni izkoristek sprednje strani z zaslonom – to naj bi bili le nekateri sladkorčki novega Applovega pametnega telefona, ki prihaja predvidoma jeseni.

Nova generacija iPhona prihaja le nekaj mesecev po deseti obletnici izida prvega Applovega pametnega telefona. Kliknite fotografijo za zgodbo. | Foto: Matic Tomšič Nova generacija iPhona prihaja le nekaj mesecev po deseti obletnici izida prvega Applovega pametnega telefona. Kliknite fotografijo za zgodbo. Foto: Matic Tomšič

Ustaljena navada je, da kakšen mesec ali dva pred uradno napovedjo novega paradnega konja nekega od velikih proizvajalcev pametnih telefonov v javnost začnejo hitreje prihajati namigi iz "dobro obveščenih virov". Veliko se jih potem izkaže za resnične, ne pa tudi vsak.

Pokaži se, če si pravi

September je mesec, ko Apple vsako leto tradicionalno predstavi novo generacijo svojega uspešnega pametnega telefona iPhone, zato je poletje čas, ko se vrstijo namigi o njem.

Tako zdaj mediji poročajo o tem, da bo letošnji iPhone varoval dostop do vsebine zaslona in telefona z razpoznavo obraza, kar pomeni, da (če bo vse delalo tako, kot bi moralo) bodo njegovi uporabniki lahko pomnili kakšno geslo manj ali se odpovedali prepoznavi s prstnim odtisom. Pričakovana razpoznava obraza bo temeljila na infrardeči tehnologiji.

Ta sicer zanimiva novost ne bo premierna v svetu pametnih telefonov. V operacijskem sistemu Android programska podpora zanjo obstaja že več kot pet let, a vse do pred kratkim na napravah niso uspeli razviti dovolj dobre rešitve.

Infrardečo razpoznavo obraza ima tudi najnovejši Samsungov paradni konj Galaxy S8. | Foto: Bojan Puhek Infrardečo razpoznavo obraza ima tudi najnovejši Samsungov paradni konj Galaxy S8. Foto: Bojan Puhek

Vir razkritja: nov pametni zvočnik

Ta namig je zelo verjeten, saj prihaja neposredno iz Applovih krogov. V programski opremi (firmware) za pametne zvočnike HomePod, to je Apple objavil v svojem sistemu za razvijalce, so ti našli sklice na nove naprave, med katerimi je tudi novi iPhone s podporo za omenjeno infrardečo razpoznavo obraza.

Applovi pametni zvočniki HomePod (na fotografiji) naj bi v prodajo prišli še letos. | Foto: Reuters Applovi pametni zvočniki HomePod (na fotografiji) naj bi v prodajo prišli še letos. Foto: Reuters

Ostaja nepojasnjeno, ali je Apple to kodo objavil namenoma z željo, da bi programerji začeli razvijati svoja orodja za interakcijo z novimi zvočniki, ali so jim te podrobnosti ušle, še poroča britanski časnik The Guardian.

V tej kodi se pojavlja ime D22, ki je nedvomno razvojno ime za novi iPhone, katerega končno ime še ni znano. Lahko samo ugibamo, ali bo letošnji iPhone imel oznako 8, 10, X ali morda (čeprav manj verjetno) celo nekaj povsem drugega. Sama razpoznava obraza ima v tej kodi razvojno ime "Pearl ID".

Programska koda za nov zvočnik vsebuje že mnoge značilnosti novega Applovega operacijskega sistema iOS 11, ki ga uporabniki Applovih mobilnih naprav lahko prav tako pričakujejo še letos.

Vsa sprednja stran zaslonu

V skladu s trendom, ki smo ga zaznali že pri drugih proizvajalcih pametnih telefonov in ki ga je najglasneje predstavljal Samsung s svojim novim telefonom S8, bo tudi novi iPhone izkoriščal čim večji del prednje strani za zaslon, še slišimo od najnovejših namigov, ki so bliskovito hitro zaokrožili po svetovnih medijih.

Vsaj en nov nov iPhone tako naj ne bi imel več obrobe na sprednjem delu. | Foto: Benjamin Geskin Vsaj en nov nov iPhone tako naj ne bi imel več obrobe na sprednjem delu. Foto: Benjamin Geskin

Tudi ta namig prihaja iz istega vira. V programju za HomePod se namreč pojavlja ikona za novi D22, kjer je sprednja stran novega telefona upodobljena brez domače tipke in kjer je edino, kar je na sprednji strani poleg zaslona, majhen izrez za sprednjo kamero, senzorje in zvočnik.

Tovrstnih medijskih zapisov Apple ni komentiral.

Hitrost očitno pomeni veliko

Apple je do zdaj praviloma že ob uradni napovedi kakšnega svojega novega pametnega telefona isti dan začel tudi s prodajo – a, če se uresniči eden izmed krožečih namigov, letos temu morda ne bo tako. September bo po vsej verjetnosti ostal mesec, ko bodo novi iPhone uradno napovedali, prodaja pa bo morda stekla šele nekoliko kasneje, a še vedno letos.

Če bo res tako, se bo Apple pridružil vsem drugim proizvajalcem pametnih telefonov, ki redno pohitijo z uradnimi napovedmi, prodaja pa se potem začne z manjšim ali večjim časovnim zamikom – pa še to ne v vseh državah hkrati.

Slovenija pa se je pri večini proizvajalcev pametnih telefonov uveljavila kot trg, ki je vedno v skupini prvih, kjer začnejo prodajo svojih novosti. Glede na majhnost slovenskega trga je to gotovo svojevrstno priznanje in odraz tega, da pri nas predano sledimo tehnološkim novostim (in da mnogim za to ni žal seči tudi globje v žep).

 

Ne spreglejte