Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
6. 6. 2017,
9.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Apple iOS MacBook iMac HomePod

Torek, 6. 6. 2017, 9.45

6 let, 6 mesecev

Kaj je pravkar pokazal Apple?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Ameriški tehnološki gigant Apple je predstavil celo vrsto naprav, med katerimi izstopa edina res prava novost, pametni zvočnik HomePod. Konkretnih izboljšav so bili deležni tudi Applov osebni računalnik iMac ter operacijska sistema macOS in iOS.

Pametni zvočnik Apple HomePod ni resnična novost, ki bi definirala nov trg, temveč že ima dva uveljavljena tekmeca - Amazonov zvočnik Echo in Google Home. Direktor Apple Tim Cook je na vprašanje, kako se bo HomePod boril z dejstvom, da ni prvi, odgovoril: "Ni nam pomembno, da smo prvi, temveč da smo najboljši." (Vir: CNN) | Foto: Reuters Pametni zvočnik Apple HomePod ni resnična novost, ki bi definirala nov trg, temveč že ima dva uveljavljena tekmeca - Amazonov zvočnik Echo in Google Home. Direktor Apple Tim Cook je na vprašanje, kako se bo HomePod boril z dejstvom, da ni prvi, odgovoril: "Ni nam pomembno, da smo prvi, temveč da smo najboljši." (Vir: CNN) Foto: Reuters

HomePod

HomePod je pametni zvočnik, ki bo znal upravljati druge povezane naprave v uporabnikovem domu, odgovarjati na uporabnikova vprašanja in prošnje ter seveda predvajati glasbo.

Temelj zvočnika HomePod je Applova že dolgo uveljavljena digitalna pomočnica Siri - uporabnik bo zvočnik predramil tako, da bo kot med uporabno pametnega telefona iPhone zaklical "Hej, Siri!". Nato bo zvočnik lahko vprašal, kakšno bo tisti dan vreme, ali so ceste normalno prevozne in če lahko lepo prosim malo privije pametni termostat. 

Zvočnik HomePod je v manj kot 24 urah po predstavitvi  postal spletni hit. Z zgornje strani HomePod sicer malce spominja na računalnik HAL 9000 iz kultnega znanstvenofantastičnega filma 2001: Vesoljska odiseja. | Foto: Reuters Zvočnik HomePod je v manj kot 24 urah po predstavitvi postal spletni hit. Z zgornje strani HomePod sicer malce spominja na računalnik HAL 9000 iz kultnega znanstvenofantastičnega filma 2001: Vesoljska odiseja. Foto: Reuters

Lastnost, ki bo HomePod ločila od najbližjih tekmecev, Amazonovega Echo in Googlovega Home, bo kakovost zvoka, pravijo pri Applu. 18-centimetrski HomePod bo po njihovih zagotovilih kot orkester v dnevni sobi, zvok pa bo čist kot solza.

Apple si je pri razvoju HomePoda skoraj zagotovo pomagal z znanjem inženirjev proizvajalca opreme za poslušanje glasbe Beats, ki ga je kupil leta 2014, pišejo svetovni mediji. | Foto: Reuters Apple si je pri razvoju HomePoda skoraj zagotovo pomagal z znanjem inženirjev proizvajalca opreme za poslušanje glasbe Beats, ki ga je kupil leta 2014, pišejo svetovni mediji. Foto: Reuters

HomePod bo uporabnikom za nakup na voljo šele septembra, zanj pa bo treba odšteti 350 ameriških dolarjev, kar danes znese 310 evrov. Za zdaj še ni znano, kdaj bo na voljo tudi pri nas.


Najzmogljivejši računalnik iMac vseh časov

Apple natančnejših specifikacij novega iMaca Pro, na primer podatkov o dimenzijah, še ni izdal, a glede na do zdaj videno lahko sklepamo, da bo računalnik izredno zmogljivost pospravil morda v najtanjše ohišje do zdaj. | Foto: Reuters Apple natančnejših specifikacij novega iMaca Pro, na primer podatkov o dimenzijah, še ni izdal, a glede na do zdaj videno lahko sklepamo, da bo računalnik izredno zmogljivost pospravil morda v najtanjše ohišje do zdaj. Foto: Reuters

Apple je novi namizni osebni računalnik iMac Pro potisnil do meja zmogljivosti in ga opremil z vrhunskimi komponentami:

- Intelovim procesorjem Xeon (izbirati je mogoče med 8-, 10- ali celo 18-jedrnim);

- 128 gigabajti pomnilnika RAM;

- diskom SSD s kapaciteto 4 terabajte;

- ogromnim zaslonom z ločljivostjo 4K;

- grafično kartico Radeon Vega s 16 gigabajti pomnilnika.

Spisek tehničnih lastnosti izdaja dve stvari. Novi iMac je praktično namenjen samo grafičnim oblikovalcem, podobno vrhunska kot njegove zmogljivosti pa bo tudi njegova cena.

Za vstopni model bo treba odšteti kar 5.000 ameriških dolarjev oziroma več kot 4.400 evrov.  | Foto: Reuters Za vstopni model bo treba odšteti kar 5.000 ameriških dolarjev oziroma več kot 4.400 evrov.  Foto: Reuters

Nadgrajeni prenosni računalniki MacBook

Edina večja novica za ljubitelje Applovih prenosnih računalnikov MacBook je, da jih je podjetje opremilo z najnovejšimi Intelovimi procesorji, kar pomeni, da bodo v primerjavi z lanskimi modeli pridobili nekaj zmogljivosti in energetske učinkovitosti. 

Videz MacBookov sicer ostaja praktično enak, prav tako se bistveno niso spremenile tudi cene.  | Foto: Reuters Videz MacBookov sicer ostaja praktično enak, prav tako se bistveno niso spremenile tudi cene.  Foto: Reuters

Dobra novica za vse uporabnike Applovih računalnikov

Najnovejša nadgradnja za operacijski sistem macOS (različica 10.3) prinaša nekaj posodobitev, ki bodo pohitrile delo z računalnikom.

Applov spletni brskalnik Safari bo po navedbah podjetja programski jezik JavaScript prebiral kar 80 odstotkov učinkoviteje, kar pomeni, da se bodo tudi najmanj optimizirane spletne strani naložile veliko hitreje. Safari bo znal zdaj tudi blokirati nadležno samodejno predvajanje videoposnetkov, ki se pojavlja na vvse več spletnih straneh.

MacOS se v najnovejši različici zdaj imenuje High Sierra. | Foto: Reuters MacOS se v najnovejši različici zdaj imenuje High Sierra. Foto: Reuters

Osvežena je tudi aplikacija za pregledovanje, urejanje in organiziranje fotografij Photos, ki bo uporabniku omogočila hitrejše brskanje po fotografijah in predvsem hitrejše iskanje želenih fotografij.

Dodelav, ki bodo zmanjšale odzivne čase, sta bila deležna tudi Applov odjemalec elektronske pošte Mail in celoten datotečni sistem operacijskega sistema macOS.


Kaj je novega za iOS?

Apple se je operacijskega sistema za pametne telefone iPhone in tablice iPad lotil z množico subtilnih predelav, ki bodo izboljšale in poenostavile uporabniško izkušnjo.

Pomembnih dodelav sta bila med drugim deležna vmesnik za hitre nastavitve Control Center in nabiralnik obvestil Notifications Center, ki se bo v prenovljeni različici zlil z zaklenjenim zaslonom. Na fotografiji nove funkcije iOS predstavlja direktor Appla Tim Cook (levo spodaj). | Foto: Reuters Pomembnih dodelav sta bila med drugim deležna vmesnik za hitre nastavitve Control Center in nabiralnik obvestil Notifications Center, ki se bo v prenovljeni različici zlil z zaklenjenim zaslonom. Na fotografiji nove funkcije iOS predstavlja direktor Appla Tim Cook (levo spodaj). Foto: Reuters

Posodobitev naprav na iOS 11, kot je novo različico operacijskega sistema poimenoval Apple, bo uporabnikom na voljo šele jeseni. Takrat Apple namreč tudi tradicionalno izdaja nove pametne telefone iPhone, na katerih bo iOS 11 nameščen privzeto.

Ne spreglejte