Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
11.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Huawei Slovenija

Natisni članek

advertorial Huawei raziskava

Torek, 19. 2. 2019, 11.53

2 meseca, 1 teden

Ljubezen na telefonih ali ljubezen v živo?

Vsebino omogoča Huawei Slovenija

Današnji tempo življenja je zelo hiter. Ogromno časa preživimo v službah in na poti, če nam ostane še kaj časa za večerno telovadbo, pa se po koncu lahko odpravimo le še v posteljo. Posledično nam velikokrat zmanjka časa za druženje z našimi bližnjimi in prijatelji. K sreči pa nam pri vzdrževanju stikov zelo pomagajo pametni telefoni. Raziskava, ki jo je nedavno izvedel Huawei, je pokazala, da nam telefoni omogočajo izmenjavanje nežnosti in izkazovanje naklonjenosti ljubljenim, tudi ko smo fizično daleč stran.

Huawei valentinovo | Foto:

Huawei je raziskavo, imenovano ''Katera zveza nam je pomembnejša: mobilna ali ljubezenska?", v Sloveniji izvedel v drugi polovici januarja in prvi polovici februarja na svojih družbenih kanalih ter v sodelovanju z mediji. V njej je sodelovalo 1.360 anketirancev, z njo pa je Huawei, ki je ob valentinovem predstavil tudi novi telefon P smart 2019, poskušal raziskati naše navade pri uporabi telefonov in vpliv telefonov na naše medosebne odnose.

Medtem ko večina anketirancev telefon vzame s seboj tako rekoč povsod, se vendarle strinjajo, da je pristen odnos z bližnjimi pomembnejši, če je seveda ta možen. Prav v primeru odnosov na daljavo pa so mobilni telefoni najpogostejše orodje za vzdrževanje stikov.

Huawei, ki sicer priznava pomembnost pametnih telefonov v naših vsakdanjikih, je v tednu pred valentinovim želel z raziskavo spodbuditi pristen stik z bližnjimi ter odgovoren pogovor o tem, kako, koliko in kdaj uporabljamo pametne telefone. Anketo so zaključili dan po valentinovem, prav na dan zaljubljencev pa nekaj parov povabili na romantično večerjo brez telefona. S tem je želel uporabnike telefonov spodbuditi, da vsaj ob posebno intimnih trenutkih na prvo mesto postavijo svojo ljubljeno osebo in se ji popolnoma posvetijo, brez oziranja na ekran. Vsi udeleženci so namreč za čas večerje telefone odložili v 'varstvo' in se popolnoma prepustili svoji ljubezni.

Vrhunec kampanje je bila romantična večerja brez telefona, ki jo je za povabljene organiziral Huawei v restavraciji Sveti Florijan v Ljubljani. S tem je želel Huawei uporabnike telefonov spodbuditi, da ob valentinovem na prvo mesto postavijo svojo ljubljeno osebo in se ji popolnoma posvetijo. Vsi udeleženci so namreč za čas večerje telefone odložili v 'varstvo' in se popolnoma prepustili svoji ljubezni.

Huawei valentinovo | Foto:

Kot del valentinove kampanje #SmartLove pa je Huawei predstavil tudi novi telefon P smart 2019, ki je popolna fuzija mode in tehnologije. Vsestranski telefon odlikujejo velik 6,21-palčni zaslon, zmogljiv procesor Kirin 710 ter napredni AI-kameri na sprednji in zadnji strani, dopolnjujeta pa ga še dolgotrajna baterija in velika količina pomnilnika.


REZULTATI RAZISKAVE

1. Telefoni nas spremljajo na vsakem koraku.

Slovenski uporabniki na svojih telefonih v povprečju dnevno preživijo kar precej časa. 44 odstotkov jih vsak dan na telefonu preživi od tri do pet ur, 39 odstotkov manj kot tri ure, 15 odstotkov od pet do deset ur in dva odstotka več kot deset ur. Večina pa se jih tudi ne počuti varno, če odidejo od doma brez telefona (53 odstotkov). Doma je sicer telefon postal spremljevalec v vse prostore. 92 odstotkov uporabnikov ga ima pri sebi v dnevni sobi, kjer vse bolj postaja tudi upravljavec drugih pametnih naprav, 84 odstotkov uporabnikov ga nosi s seboj v spalnico, kar 72 odstotkov uporabnikov ga ima ob sebi pri kuhinjskih opravilih – morda tudi za prebiranje receptov na spletu, 58 odstotkov se jih s pomočjo telefona kratkočasi na stranišču, 48 odstotkov uporabnikov pa ga ima s seboj tudi v kopalnici. Seveda je telefon stalni spremljevalec večine, tudi ko odidejo od doma. 62 odstotkov anketirancev ga ima s seboj vedno, ko odidejo od doma, 37 odstotkov v večini primerov, le odstotek anketirancev pa ima telefon s seboj redko.

Huawei valentinovo | Foto:

2. Najraje vzpostavljamo stike prek sporočil.

Telefoni so postali tudi osrednja naprava pri navezovanju stikov in medosebnih odnosih. Večina se z novimi ljudmi, ki so jih spoznali, poveže prek družbenih omrežjih (50 odstotkov), 23 odstotkov se jih že ob prvem srečanju dogovori za pijačo, 20 odstotkov pa jih izmenja telefonsko številko. Raziskava je pokazala, da si partnerji najpogosteje med seboj prek sporočil pošiljajo emojije (40 odstotkov), nekoliko manj pa fotografije (16 odstotkov), spletne povezave (štirje odstotki) in tako imenovane gife oziroma animirane slike (trije odstotki). Pri emojijih prevladuje ikona srca (34 odstotkov), sledijo pa ji poljub (20 odstotkov), objem (trije odstotki) in drugi (trije odstotki). Veliko ljudi svojo naklonjenost ljubljeni osebi izrazi tudi z besedami (34 odstotkov). Sporočila so sicer skoraj povsem nadomestila klice, saj jih za komunikacijo s partnerji uporablja kar 61 odstotkov anketirancev, medtem ko se jih za klic odloči 33 odstotkov. Tipkanje po telefonu v prisotnosti partnerja je sicer ena od najbolj motečih stvari (58 odstotkov), nekoliko manj pa partnerje moti igranje mobilnih iger (39 odstotkov) in pogovarjanje po telefonu (14 odstotkov).

3. Do partnerjev nismo skrivnostni.

Večina uporabnikov sicer pred svojimi partnerji ne skriva nobene sporne vsebine (85 odstotkov), tisti, ki jo, pa imajo najpogosteje na telefonu besedilna sporočila (52 odstotkov), za katera nočejo, da jih njihov partner vidi, temu pa sledijo tuje fotografije (37 odstotkov), njihove fotografije (34 odstotkov) in videoposnetki (14 odstotkov). Večina uporabnikov je sicer že flirtala prek sporočil (51 odstotkov), nekateri pa so uporabljali tudi aplikacije za zmenke, kot je na primer Tinder (20 odstotkov).

Huawei valentinovo | Foto:

4. Raje imamo seks kot svoj telefon.

Anketiranci sicer v prvi vrsti prisegajo na pristne odnose in druženje v živo. 71 odstotkov bi jih lažje opustilo telefon kot druženje s prijatelji, 57 odstotkov pa bi se jih raje odreklo telefonu kot seksu za šest mesecev. Slovenskim uporabnikom sicer veliko pomeni tudi prosti čas, saj bi se jih le 24 odstotkov raje odreklo letnemu dopustu kot svojemu telefonu.

5. Telefoni nam pomagajo ohranjati stike z najbližjimi.

Vseeno pa se uporabniki v večini strinjajo, da jim telefon pomaga pri ohranjanju stikov z najdražjimi (83 odstotkov). 48 odstotkom telefon služi le za ohranjanje stikov, pri 21 odstotkih prispeva k odnosu s partnerjem, pri desetih odstotkih ustvarja zmedo in nesporazume, pri devetih odstotkih pa spodbuja nemir in prepir. Partnerji anketirancev se sicer v večini primerov ne pritožujejo nad njihovo pretirano uporabo telefona (63 odstotkov) oziroma to počnejo le občasno (27 odstotkov).

Povzetek rezultatov raziskave si lahko ogledate tudi v videu:

VEČ O RAZISKAVI:

metodologija: anketa na družbenih kanalih Huawei Slovenija in v slovenskih medijih

vzorec: 1.360 anketirancev

izvajalec raziskave: Huawei Slovenija

Ne spreglejte