Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 1. 2016,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lenovo

Četrtek, 7. 1. 2016, 13.55

8 let

Lenovo predstavil skoraj 40 novih izdelkov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi prenosniki, namizni računalniki, tablice, pametni telefon s poudarkom na selfiejih, oprema za igranje - vse to in še kaj je Lenovo predstavil na letošnjem sejmu CES.

Lenovo, ki je najbolj prepoznaven v svetu osebnih računalnikov in si želi čim več te prepoznavnosti ustvariti tudi na drugih področjih, je v Las Vegas prinesel veliko svojih novosti – skoraj 40. Kot največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov imajo ponudbo za vse cenovne in zmogljivostne razrede, a največ zanimanja ustvarjajo predvsem novosti iz višjih cenovnih razredov. Za zmogljivost ni treba debeline Za novinca 900S v seriji prenosnih računalnikov Yoga pravijo, da je najtanjši ultraprenosnik na svetu. Najbrž res, približno toliko je debel kot tanjši pametni telefon in tehta le okrog enega kilograma. V notranjosti tega 12,5 milimetra debelega ultralahkega prenosnika Yoga 900S je procesor Intel Skylake Core M7, ki ga lahko poganja tudi več kot deset ur.

Kot smo pri seriji Yoga že vajeni je tipkovnica snemljiva, s čimer ga prelevimo v tablico, z zelo gibljivim in prilagodljivim tečajem pa še v stojalo ali "šotor" (tent mode).

Na trg prihaja predvidoma marca, odvisno od konfiguracije pa se bo njegova cena na ameriškem trgu začela pri 1100 ameriških dolarjih (okrog 1030 evrov). Tudi pri nas bodo cene na tej ravni, so nam potrdili pri slovenski podružnici Lenovo. Yoga 900S bo po vsem svetu na voljo v dveh barvah, zlati ali srebrni.

Vrhunska slika zaslonov OLED tudi na prenosniku Med novimi prenosniki serije Yoga je tudi X1 Yoga, ki prepriča predvsem s 14-palčnim (35,6-centimetrskim) zaslonom OLED. Tehnologija OLED je sicer že znana na zaslonih televizorjev, a zdaj gre za prve premike teh zaslonov z odlično sliko na manjše računalniške zaslone. Novinec ima tudi aktivno pisalo, ki omogoča zapisovanje ali skiciranje neposredno na zaslon, po uporabi pa ga čaka njegovo mesto v ohišju, kjer bo napolnjen z energijo za nove zmage v četrt minute. Na police trgovin bo začel prihajati aprila, zanj pa bo v ZDA glede na konfiguracijo, treba odšteti od 1700 ameriških dolarjev (okrog 1600 evrov). Pri nas pa bodo na voljo tudi nekoliko nižje konfiguracije, zato bo pri nas začetna cena nastavljena na 1449 evrov.

Namizni računalnik s samostojnim brezžičnim projektorjem Ideacentre 610S na prvi pogled ne izstopa, a pod pokrovom tega namiznega računalnika je kar nekaj dobrot, ki jamčijo veliko mero zmogljivosti: procesor Intel Skylake Core i7, grafična kartica NVIDIA najvišjega razreda za navdušence nad igrami, do 16 gigabajtov pomnilnika in do dva terabajta shrambnega prostora.

Toda največja posebnost tega novinca je odstranljivi samostojni projektor, ki računalnik nadgradi v domače medijsko središče. Ločljivost 720p sicer po nazivni vrednosti ni presežek, a je idealna za manjše prostore, celo za večino običajnih stanovanj, kjer je sliko velikosti do 2,5 metra mogoče projicirati na katerokoli (po možnosti ravno) podlago.

Prodaja tega posebneža se bo tudi v Sloveniji začela predvidoma maja. Najnižja konfiguracija brez omenjenega projektorja bo na voljo predvidoma za 399 evrov, v celoti s projektorjem pa za 699 evrov.

Pametni telefon s poudarkom na selfiejih Lenovo je v Las Vegas prinesel pokazat tudi pametni telefon Vibe S1 Lite, ki ga v ZDA sicer ne bo prodajal v maloprodaji, temveč le prek spleta. Bo pa ta pametni telefon na prodaj pri nas.

Čeprav s svojimi temeljnimi značilnostmi Vibe S1 Lite morda ne pritegne takojšnje pozornosti, gre za pametni telefon, ki se še posebej nagiba ljubiteljem selfiejev. Na svoji sprednji strani ima fotoaparat s pet delno lečo in ločljivostjo osem milijonov pik, kar presega običajne vrednosti sprednjih fotoaparatov. Bliskavica zadaj in spredaj? Seveda, saj veliko selfiejev navdušenci delajo ob pomanjkljivi svetlobi ali v temi.

Omeniti velja 64-bitni osemjedrni procesor MTK 6753, podporo mobilnim omrežjem četrte generacije in rahlo ukrivljeno kovinsko ohišje. Shrambi je namenjeno 16 gigabajtov prostora, kar je mogoče podvojiti s pomnilniško kartico microSD. Na voljo bo v beli in modri barvi, v Sloveniji pa ga bodo po navedbah krajevne podružnice kitajskega tehnološkega proizvajalca začeli prodajati v prihodnjih mesecih, ko bo znana tudi njegova priporočena maloprodajna cena.

Ne spreglejte