Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
16. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

4

Natisni članek

nedeljska znanost digizgodbe

Sreda, 16. 1. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Mesto oblega nenavaden naravni pojav: tako veliki so izjemno redki #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

4

Ta teden bo precej ljudi najverjetneje izvedelo za obstoj razmeroma neprepoznavnega mesta Westbrook v Mainu, najvzhodnejši zvezni državi ZDA. Reko, ki teče skozi mesto, je namreč v ponedeljek okupiral velikanski krog ledu, katerega fotografije se po spletu širijo zelo hitro. Čeprav gre za nenavaden in, sploh v takšnih dimenzijah, zelo redek pojav, je njegov nastanek povsem naraven. Na delu je namreč fizika. 

Na tej fotografiji je dobro razvidna prava velikost ledenega diska - poglejte, kako majhni so v primerjavi z njim avtomobili v parkirni hiši na rečnem bregu. | Foto: Mestna občina Westbrook, Maine Na tej fotografiji je dobro razvidna prava velikost ledenega diska - poglejte, kako majhni so v primerjavi z njim avtomobili v parkirni hiši na rečnem bregu. Foto: Mestna občina Westbrook, Maine

Velikanska ledena plošča na reki Presumpscot, ki seka Westbrook, ima po ocenah mestnih oblasti in prebivalcev mesta premer okrog 90 metrov, kar je toliko, kot znaša dolžina nekaterih nogometnih igrišč.

Če sklepamo po objavah na družbenih omrežjih, so jo prvič opazili v ponedeljek. 

Kje je mesto Westbrook in kje lokacija, kjer reko danes prekriva ogromen ledeni krog:

Ledena gora
Novice Ob obali Antarktike odkrili izredno nenavadno gmoto ledu

Občina Westbrook je nevsakdanji pojav že izkoristila za promocijo mesta. Z dronom so posneli spektakularen videoposnetek ledene plošče iz zraka:

Kako nastane takšna ledena palačinka in zakaj se pogosto vrti okrog lastne osi?

Znanost ni čisto enotna pri odgovoru na vprašanje, zakaj se v vodnih telesih pojavljajo ledeni krogi. Najpogostejši razlagi tega pojava sta:

- Večji kos ledu se zaradi močnega vodnega toka odlomi in začne vrteti okrog lastne osi (zakaj, je opisano spodaj) ter se tako dolgo brusi ob okoliški led, da postane okrogel.

- Več manjših kosov ledu se ujame v rečni vrtinec in sprime v velik kos, ki ga nato v krog prav tako zbrusi okoliški led. 


Kar zadeva vrtenje ledene "palačinke", pa je ta pojav več znanstvenih študij (ena, dve) poskusilo pojasniti z ugotovitvijo, da gre najverjetneje za posledico pomembne lastnosti vode, in sicer njene gostote, ki je največja pri temperaturi štiri stopinje Celzija.

Ledeni krog hladi vodo, ki teče mimo njega in pod njim. Ko voda doseže temperaturo štiri stopinje Celzija, ima večjo gostoto od okoliške vode in zato potone ter ustvari vrtinec, ki zavrtinči okroglo ledeno ploskev. V konkretnem primeru najverjetneje malce pomaga tudi rečni tok, ki beži mimo ledenega velikana.

Novice V roki drži najbolj črno stvar na svetu

Ledena tvorba v mestu Westbrook je ena največjih, kar smo jih ljudje opazili do zdaj

Nekateri prebivalci mesta Westbrook, ki ima nekaj manj kot 20 tisoč prebivalcev, so na spletu zapisali, da so na mestu, kjer se reka Presumpscot zoži, že večkrat opazili ledene kroge, a da tako velikega pri njih ni bilo še nikoli. 

Ledeni krog bi lahko postal še večji, saj vremenoslovci mestu Westbrook v prihodnjih dneh napovedujejo precej nizke temperature, ob koncu tedna pa prihaja tudi obilna pošiljka snega.

Westbrook | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če za zdaj le ocena in ne še uradna meritev o premeru plošče na reki Presumpscot drži, je verjetno ena največjih, če ne celo največja, kar smo jih opazili do zdaj.

Eden najslavnejših redno pojavljajočih se ledenih krožnikov na svetu (ima celo svojo stran v spletni enciklopediji Wikipediji), ki pogosto nastane na reki Vigala v Estoniji, ima v povprečju premer zgolj od 23 do 24 metrov. 

Poljudnoznanstveni medij National Geographic je za "gigantskega" leta 2017 označil tudi krog na reki v Rusiji, katerega premer je znašal (v primerjavi s tistim v Westbrooku) samo 15 metrov. 

Tudi spodnji precej znan videoposnetek, ki se je na spletu pojavil pred dvema letoma, prikazuje veliko manjši ledeni krog, kot je tisti v zvezni državi Maine:

Če sklepamo po tej znanstveni raziskavi, so večji okrog lastne osi vrteči se ledeni krog opazili samo leta 1941 na Švedskem, vsi drugi, ki so jih preučili, pa so bili manjši. 

Preberite tudi:

Križasti valovi
Novice Sem prihajajo opazovat enega najnevarnejših morskih pojavov
Velika modra luknja, Belize
Novice Končno se je nekdo potopil na dno najslavnejše luknje na svetu
Enschede
Novice Ognjemet stoletja, ki je stresel Evropo: pirotehnična katastrofa v Enschedeju
Riba, ligenj, morska zvezda, zobje
Novice Poglejte, kakšne prikazni je potegnil iz morskih globin na vrhu sveta
Ne spreglejte