SiolNET. Digisvet Novice
4,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Manifesto Market v Pragi

Kulinarična tržnica, kjer boste z gotovino ostali lačni in žejni

4,14

termometer

Manifesto Market. Praga
Manifesto Market je prvo brezgotovinsko okolje na Češkem in med prvimi v srednji Evropi. Foto: Srdjan Cvjetović

Na nekoč propadajočem obrobju praškega mestnega jedra je nastala nova gastronomska in kulturna oaza, ki je posebna tudi po tem, da v njej – ne sprejemajo gotovine.

Le nekaj korakov stran od znamenitosti, ki privabljajo množice turistov v češko prestolnico, je v senci notranje mestne obvoznice še do nedavnega stalo zapuščeno zemljišče, polno divje odloženih smeti. Čez dan so si ga nekateri drznili uporabljati kot divje parkirišče, a že kmalu po sončnem zahodu ni bilo varno za nikogar in se tja tudi nihče ni odpravljal – razen brezdomcev, ki so se tam zbirali, kjer niso imeli boljše izbire.

Tako je bilo do junija letos videti zemljišče skoraj v samem središču Prage, na katerem danes stoji Manifesto Market. Tako je bilo do junija letos videti zemljišče skoraj v samem središču Prage, na katerem danes stoji Manifesto Market. Foto: Manifesto Market

Toda junija letos se je vse to spremenilo na bolje. Ne le zato, ker so ta košček Prage temeljito očistili, temveč zato, ker so tri mlade arhitektke ustvarile nekaj povsem novega – Manifesto Market je danes skoraj obvezna postojanka na ogledih češkega glavnega mesta.

V 27 zabojnikih je zanimivo raznovrstna ponudba prigrizkov in pijač z vseh delov sveta, ne manjka pa niti različnih vrst piva iz čeških mikropivovarn. V 27 zabojnikih je zanimivo raznovrstna ponudba prigrizkov in pijač z vseh delov sveta, ne manjka pa niti različnih vrst piva iz čeških mikropivovarn. Foto: Srdjan Cvjetović

Ogledni primer za revitalizacijo zanemarjenih mestnih žepkov

Pod taktirko neprofitne organizacije reSITE in s sponzorstvom kartične hiše Mastercard je nastala začasna struktura, sestavljena iz 27 zabojnikov (kontejnerjev). Manifesto Market je nastal v pičlih devetih dneh, v njem pa mojstrovine svoje kuhinje ponujajo tako gastronomije z različnih delov sveta kakor tudi nekatere visoko ocenjene restavracije in krajevne mikropivovarne – a vse po cenah, ki smo jih vajeni s stojnic.

Mlade arhitektke Nikola Karabcová, Elvira Islas in Lucie Červená, ki se podpisujejo pod zasnovo Manifesto Marketa. Mlade arhitektke Nikola Karabcová, Elvira Islas in Lucie Červená, ki se podpisujejo pod zasnovo Manifesto Marketa. Foto: Manifesto Market

Manifesto Market je, pravijo Pražani – ti se po začetnem obdobju skeptičnosti zdaj tu vedno pogosteje zbirajo in se pomešajo med številne obiskovalce, ki so slišali zanj – odličen primer, kako so v kratkem času eno od mestnih sramot spremenili v še eno praško znamenitost.

Do prigrizka in pijače samo s plačilno kartico

A če si ob vabljivih vonjavah z Manifesto Marketa tudi sami zaželite kaj poskusiti in imate s seboj samo češke krone, si želje ne boste mogli uresničiti.

Manifesto Market je namreč popolnoma brezgotovinsko okolje, prvo na Češkem in eno od prvih v srednji Evropi, ki je tako prehitelo celo Švedsko. Ta si je zastavila cilj, da v prihodnjem desetletju postane popolnoma brezgotovinska družba.

Manifesto Market so zasnovali z željo, da bi se na njem srečali domačini in turisti, poslovneži in hipsterji, stari in mladi, družine in posamezniki, so pojasnili njegovi snovalci. Manifesto Market so zasnovali z željo, da bi se na njem srečali domačini in turisti, poslovneži in hipsterji, stari in mladi, družine in posamezniki, so pojasnili njegovi snovalci. Foto: Manifesto Market

Z eno samo majhno izjemo: napitnino bodo še vedno z veseljem (in najverjetneje še raje) sprejeli v gotovinski obliki – kozarčki in ob vsakem pripadajoč jasen zapis v češčini in angleščini ne puščajo nobenega dvoma o tem.

Manifesto Market so postavili v devetih dneh, prvi obiskovalci pa so ga spoznali julija letos. Manifesto Market so postavili v devetih dneh, prvi obiskovalci pa so ga spoznali julija letos. Foto: Srdjan Cvjetović

Plačila na Manifesto Marketu so mogoča samo s plačilnimi karticami, najbolj veseli pa so brezstičnih plačil, tako kot večina Čehov, saj je, kot so nam zatrdili predstavniki Mastercarda na Češkem, več kot 90 odstotkov kartičnih plačil na Češkem ravno brezstičnih.

Plačila na Manifesto Marketu so mogoča le s plačilno kartico, najraje brezstično. Plačila na Manifesto Marketu so mogoča le s plačilno kartico, najraje brezstično.

Tako je najhitreje, ne ukvarjamo se z gotovino, ki se lahko izgubi ali nam jo ukradejo, hitrejša plačila pomenijo, da več prodamo, ker so vrste krajše. Če se ne dotikamo gotovine, je vse bolj higienično, nič več ni iskanja drobiža, ki ga ni nikoli dovolj – to so le nekateri odgovori prodajalcev, zakaj jim je brezgotovinsko okolje Manifesto Marketa tako zelo pri srcu.

Manifesto Market je, pravijo Pražani – ti se po začetnem obdobju skeptičnosti tu zdaj vedno pogosteje zbirajo in se pomešajo med številne obiskovalce, ki so slišali zanj – odličen primer, kako so v kratkem času eno od mestnih sramot spremenili v še eno praško znamenitost. Manifesto Market je, pravijo Pražani – ti se po začetnem obdobju skeptičnosti tu zdaj vedno pogosteje zbirajo in se pomešajo med številne obiskovalce, ki so slišali zanj – odličen primer, kako so v kratkem času eno od mestnih sramot spremenili v še eno praško znamenitost. Foto: Srdjan Cvjetović

Zakonodaja še vedno prepoveduje popolnoma brezgotovinsko okolje

Prvi dnevi Manifesto Marketa so pokazali, da krivulja učenja in zakonodaja ne sledita enako hitro drugačnim idejam.

Prvi obiskovalci, ki so kljub zajetni gotovini v denarnicah na Manifesto Marketu ostali lačni (na Češkem je približno dve tretjini vseh maloprodajnih plačil vendarle še vedno gotovinskih), so priklicali inšpektorje in ti so hitro in ob grožnjah z visokimi kaznimi opozorili, da je češka krona zakonito in obvezno plačilno sredstvo na vsem ozemlju Češke republike, torej tudi na Manifesto Marketu.

A od svojega koncepta niso odstopili, so pa našli rešitev, kako zadostiti tradicionalni zakonodaji: če slučajno kdo še nima plačilne oziroma brezstične kartice, si lahko s svojo gotovino priskrbi predplačilno brezstično kartico, ki mu je potem na voljo še za plačila na vseh drugih prodajnih mestih na Češkem. Cena kartice je 75 kron, kar je nekaj centov manj kot tri evre, seveda pa je temu treba prišteti še izbrani znesek, ki je potem na voljo kot dobroimetje.

Advent se bliža

Kljub temu, da so na Manifesto Marketu mogoča le plačila s karticami, gotovina le ni povsem izumrla – napitnino bodo še vedno (in najbrž še raje) sprejeli v kovancih in bankovcih. Kljub temu, da so na Manifesto Marketu mogoča le plačila s karticami, gotovina le ni povsem izumrla – napitnino bodo še vedno (in najbrž še raje) sprejeli v kovancih in bankovcih. Foto: Srdjan Cvjetović V podobi, kot smo ga spoznali, bo Manifesto Market le še kratek čas, natančneje do konca oktobra (ali morda še kakšen dan več), nato ga bodo v prihodnjih slabih treh tednih preuredili v adventno podobo.

Praga je namreč znana po svojih božičnih sejmih in Manifesto Market bo zaživel kot še eden od njih.

Obljubljajo še 25 stojnic, tradicionalni češki dizajn, še več krajevnih posebnosti na krožniku in slikarskih platnih, živo glasbo in zimskim temperaturam primerno infrardeče ogrevanje, kot ga poznajo v barih na strehah londonskih in newyorških stolpnic, napovedujejo ustanovitelji in ustvarjalci Manifesto Marketa.

Jesenski Manifesto Market bo odprt samo do konca meseca, nato ga bodo razširili in preoblekli v adventno podobo. Jesenski Manifesto Market bo odprt samo do konca meseca, nato ga bodo razširili in preoblekli v adventno podobo. Foto: Srdjan Cvjetović

Manifesto Market se bo moral seliti

Adventni Manifesto Market bo prve obiskovalce sprejel predvidoma 22. novembra. Toda, kot smo že zapisali, je Manifesto Market le začasna znamenitost, dokler vabljivo zemljišče v samem središču Prage ne dobi svojega trajnejšega namena – na njem bo namreč zrasla nova poslovna stavba.

Manifesto Market pa je le začasna struktura, saj je zemljišče, na katerem stoji, namenjeno gradnji poslovne stolpnice. Manifesto Market pa je le začasna struktura, saj je zemljišče, na katerem stoji, namenjeno gradnji poslovne stolpnice.

Takrat se bo Manifesto Market morda preselil na kakšno drugo praško lokacijo, kjer bodo zaradi ekonomske računice kmalu spet raje videli kakšno novo stolpnico – a dokler ta ne zraste, je gotovo lepše imeti Manifesto Market, ki kot vmesni člen polepša mestni predel, kjer ga ustvarijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin