Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
3. 6. 2020,
17.10

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Visa plačilne kartice mobilno plačevanje Intesa Sanpaolo Bank Mastercard

Sreda, 3. 6. 2020, 17.10

3 leta, 4 mesece

Korak naprej za Apple Pay v Sloveniji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Apple Pay | Krog uporabnikov storitve Apple Pay se širi tudi v Sloveniji. | Foto Reuters

Krog uporabnikov storitve Apple Pay se širi tudi v Sloveniji.

Foto: Reuters

Potem ko so pred časom uporabo Applove storitve plačevanja Apple Pay omogočili uporabnikom svojih debetnih kartic, je banka Intesa Sanpaolo Bank podporo za Apple Pay razširila tudi na imetnike svojih kartic Mastercard – seveda v povezavi z eno izmed podprtih Applovih naprav.

Ena od velikih prednosti storitve Apple Pay je, da se transakcije ne izvajajo s številko kartice, ki se tako ne pojavlja niti na napravi uporabnika niti na strežnikih družbe Apple.

Namenska številka in dinamične varnostne kode

Sistem namreč napravi, to so lahko iPhone, Apple Watch, iPad ali iMac, dodeli unikatno namensko številko (Device Account Number), ta pa je šifrirano shranjena v napravi. Dodatno plast varnosti zagotavlja potrditev vsake transakcije z enkratno dinamično varnostno kodo.

Prepoznava obraza je ena izmed tehnologij, ki omogoča potrditev vsakega plačila s storitvijo Apple Pay. | Foto: Prepoznava obraza je ena izmed tehnologij, ki omogoča potrditev vsakega plačila s storitvijo Apple Pay. Uporabnik, ki svojo kartico Mastercard poveže s storitvijo Apple Pay, ohrani tudi vse ugodnosti, ki bi jih prejel z uporabo plastične kartice tako pri nakupih na prodajnih mestih kakor tudi prek spletnih ali mobilnih aplikacij, so pojasnili iz šeste največje slovenske banke.

Predvsem priročno za nakupe prek spleta in mobilnih aplikacij

Storitev Apple Pay je še posebej udobna pri spletnih nakupih z Applovim brskalnikom Safari in znotraj aplikacij, ker ni potrebe po vsakokratnem vnosu podatkov o plačilu in za dostavo.

Tudi v tem primeru je poskrbljeno za varnost, saj vsak nakup z Apple Pay potrjuje tehnologija prepoznave obraza prek kamere (Face ID), prepoznave prstnega odtisa (Touch ID) ali geslo naprave, so še potrdili pri slovenski veji banke Intesa Sanpaolo Bank, nekdanji Banki Koper.

Tako pri Applu pojasnjujejo glavne prednosti storitve Apple Pay. | Foto: Reuters Tako pri Applu pojasnjujejo glavne prednosti storitve Apple Pay. Foto: Reuters

Apple Pay je sicer samo eden od velikih sistemov digitalnega plačevanja – omenimo lahko še Google Pay, Samsung Pay in Garmin Pay, ki so jim nekatere druge države videti veliko bolj zanimive.

Apple Pay je prvič prišel v Slovenijo komaj lani poleti, pa še to sprva le prek tujih virtualnih bank, 5. novembra lani pa so storitev Apple Pay kot prvi banki v Sloveniji omogočili prav banki Intesa Sanpaolo Bank, natančneje imetnikom pri njih izdanih kartic Visa.

Apple
Novice Apple Pay tudi v Sloveniji

To sicer ne pomeni, da so ostali slovenski uporabniki plačilnih kartic brezpogojno obsojeni na plačevanje s plastično izvedbo kartic, saj so nekatere večje slovenske banke razvile lastne sisteme oziroma aplikacije, s katerimi so svoje debetne in plačilne kartice prenesle v pametne telefone – tako za Applov operacijski sistem iOS kakor tudi za operacijski sistem Android.  

Ne spreglejte