Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
28. 11. 2018,
11.25

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

1

Natisni članek

Google YouTube nasvet

Sreda, 28. 11. 2018, 11.25

5 let, 4 mesece

Končno slovo ene najbolj motečih funkcij YouTuba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

1

YouTube | Okvirčki s povezavami na druge videoposnetke in celo druge spletne strani so bili še posebej pogost pojav pri videoposnetkih, ki so bili namenjeni mlajšim demografskim skupinam uporabnikov, saj so bolj nagnjeni h klikanju povezav, ki obljubljajo še več podobnih vsebin. Tale videoposnetek s pesmijo Taylor Swift in prizori iz filmov Somrak vsebuje okvirčke s povezavami, ki vodijo do nekaj zelo absurdnih drugih videoposnetkov.  | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Okvirčki s povezavami na druge videoposnetke in celo druge spletne strani so bili še posebej pogost pojav pri videoposnetkih, ki so bili namenjeni mlajšim demografskim skupinam uporabnikov, saj so bolj nagnjeni h klikanju povezav, ki obljubljajo še več podobnih vsebin. Tale videoposnetek s pesmijo Taylor Swift in prizori iz filmov Somrak vsebuje okvirčke s povezavami, ki vodijo do nekaj zelo absurdnih drugih videoposnetkov.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

YouTube bo z januarjem 2019 z vseh videoposnetkov umaknil okvirčke z opombami, ki so uporabnike dolga leta vabili, naj kliknejo nanje in si ogledajo druge videoposnetke oziroma obiščejo druge spletne strani ali pa mu dajali dodatne informacije o vsebini. Za marsikoga izredno moteči okvirčki, ki jih pogosto ni bilo mogoče skriti oziroma so zastirali pogled na videoposnetek, je YouTube sicer že pred časom začel nadomeščati z drugimi rešitvami. 

Flickr
Novice Kmalu bodo izginili milijoni fotografij, izbrišejo lahko tudi vaše

Okvirčkov z dodatnimi informacijami videoposnetkom na YouTubu uporabniki ne morejo več dodajati že od maja 2017, ko je Google, ki je lastnik YouTuba, oznanil, da jih bodo postopoma zamenjali z drugimi načini prikaza povezav do sorodnih videoposnetkov in relevantnih informacij. 

To oznanilo je Google v torek dopolnil s posodobitvijo, da se okvirčki dokončno poslavljajo z YouTuba. Po 15. januarju 2019 jih ne bo več mogoče videti na nobenem videoposnetku, kar pomeni konec prizorov, kot je tale:

YouTube | Foto: YouTube Foto: YouTube

Takšna zmeda na zaslonu se sicer v večini primerov pojavlja samo še pri videoposnetkih, ki so starejši od dveh ali treh let in ki so jih uporabniki opremili z okvirčki. 

YouTube je ta način podajanja dodatnih informacij in prilaganja povezav na sorodne videoposnetke namreč že nadomestil z rešitvijo Cards, ki je primernejša za prikazovanje na zaslonih mobilnih naprav. Videoposnetki namreč več kot polovico vseh ogledov danes dobijo prek aplikacije YouTube za pametne telefone in tablice.

Kartica (sistem za prikazovanje dodatnih informacij in interakcijo z gledalci Cards) na YouTubu.   | Foto: YouTube Kartica (sistem za prikazovanje dodatnih informacij in interakcijo z gledalci Cards) na YouTubu. Foto: YouTube

Antivirus, protivirusni program, pametni telefon, zaščita
Novice Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon

YouTube na osebnih računalnikih omogoča tudi prikaz tako imenovanih zaključnih zaslonov: 15 ali 20 sekund pred koncem videoposnetka dogajanje na zaslonu prekrije meni s povezavami na dodatne videoposnetke. Ta rešitev je bila pri uporabnikih sprejeta toplo-hladno, ker v primeru krajših videoposnetkov onemogoči ogled celotne vsebine:

Zaključni zaslon se pogosto pojavi, preden se videoposnetek konča. Pri nekaterih vsebinah je to smiselno, ker imajo odjavne špice, pri drugih, kjer dogajanje traja vse do konca, pa ne. | Foto: YouTube Zaključni zaslon se pogosto pojavi, preden se videoposnetek konča. Pri nekaterih vsebinah je to smiselno, ker imajo odjavne špice, pri drugih, kjer dogajanje traja vse do konca, pa ne. Foto: YouTube

Preberite tudi:

Google
Novice Zveza potrošnikov Slovenije s pritožbo proti Googlu: preverite, zakaj
Televizija, televizor, TV, gledanje televizije
Novice Kako odpraviti eno največjih tegob pri gledanju televizije
Susan Wojcicki
Novice Svarilo: Nova zakonodaja EU nam lahko vzame "pravi" YouTube
Asmr
Novice Kaj je ASMR, eden od najbolj nenavadnih pojavov na internetu
Ne spreglejte