Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

internet internetna povezava

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 15.15

8 let

Kdo ima najhitrejšega?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ne jeklenega konjička, ampak internetno povezavo. Če smo pred leti še začudeno dvignili obrvi ob odgovoru, je danes odgovor nič kaj presenetljiv - Južna Koreja.

Južna Koreja v prvem četrtletju letošnjega leta po podatkih spletne strani Statista še vedno prednjači na področju hitrosti internetne povezave. Na drugem mestu je Japonska, sledijo Hongkong, Švica in Nizozemska. Od petega do desetega mesta so še štiri evropske države – Latvija, Češka, Švedska (6., 7. in 8. mesto), Združene države Amerike in Danska na 10. mestu.

Statistika je pri Južni Koreji zabeležila hitrost 14,2 Mbps, kar je za 65 odstotkov hitrejša povezava, kot jo imajo v Združenih državah Amerike (8,6 Mbps). Kaj v vsakdanjem jeziku pomeni hitrost internetne povezave, ki so jo izmerili v ZDA? Pri hitrosti 8,6 Mbps boste na prenos dvournega filma HD-kakovosti, velikega od 3GB do 4GB, čakali manj kot eno uro. Sicer pa je bila v prvem četrtletju povprečna svetovna internetna hitrost prvič nad 3 Mbps, in sicer 3,1 Mbps.

Med prvih deset "najhitrejših" držav se je uvrstilo kar šest evropskih držav, kar najverjetneje sovpada s podatkom, ki jih vsako leto postrežejo raziskave o elektronskih komunikacijah v gospodinjstvih – hitrost interneta je za Evropejca še kako pomembna. Skoraj polovica evropskih gospodinjstev je kljub dobri uvrstitvi v najhitrejšo deseterico očitno precej nezadovoljna s hitrostjo internetne povezave, saj bi rada svoj naročniški paket oziroma operaterja zamenjala za hitrejši internet.

Poglejmo si še, kakšni so podatki o hitrosti internetnih povezav pred enim letom. Na vrhu seznama ni bilo nič drugače – Južna Koreja je bila s hitrostjo 17,5 Mbps daleč pred ostalimi. Drugo mesto sta si delili Japonska in Hongkong, a je Japonska v enoletnem pridobila 10 odstotkov na hitrosti, medtem ko je Hongkong zabeležil rahel upad v hitrosti (2,6 odstotkov).

Med 10 "najhitrejšimi" državami so bile še Nizozemska, Latvija, Švica, Irska, Češka, Romunija in Belgija. Medtem ko je bilo pri skorajda vseh državah zaznati upad v hitrosti, sta le Japonska in Južna Koreja napredovali po hitrosti. V primerjavi z letošnjim letom so Združene države Amerike zabeležile 86-odstotni porast v hitrosti, kažejo lanski podatki poročila o rabi in hitrosti interneta po svetu ameriškega podjetja Akamai, ki se ukvarja z dostavo spletnih vsebin.

Ne spreglejte