Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2015,
17.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dropbox

Sreda, 4. 3. 2015, 17.30

8 let

Katero storitev za hrambo datotek v oblaku izbrati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na trgu obstaja več ponudnikov hrambe datotek v oblaku. Preverite, kateri vam brezplačno ali za najboljšo ceno ponujajo največ.

V trenutku, ko želimo pomembne datoteke shraniti v svetovni splet, se znajdemo pred vprašanjem, katero izmed mnogo storitev za hrambo datotek v oblaku naj izberemo, da bo ta zadostila vsem našim potrebam. Te se razlikujejo predvsem po dodanih funkcijah in razširjenosti aplikacij za mobilne in namizne operacijske sisteme. Dropbox Eden izmed najstarejših ponudnikov, pravi veteran storitve hrambe datotek v oblaku Dropbox, uporabnika mami z začetnima dvema gigabajtoma prostora in namenskimi aplikacijami za operacijske sisteme Windows, Mac, Android, iOS, Linux in Blackberry. Poleg tega na spletu ponuja tudi vmesnik za pregled datotek, kar bistveno pohitri delo. Če pa vam omenjena dva gigabajta brezplačnega prostora preprosto nista dovolj, lahko svoj račun nadgradite za 9,99 evra na mesec. Za ta znesek vam Dropbox ponuja en terabajt (tisoč gigabajtov) prostora ter, poleg že omenjenih, še dodatno funkcijo, da shranjene podatke izbrišete na daljavo.

Ob vsem tem pa je strah, da vas bo Dropbox omejeval z največjo dovoljeno velikostjo posamezne datoteke, kar je med ponudniki omejenih storitev pogosta praksa, popolnoma odveč.

Box Storitev za hrambo v oblaku Box, ki se sicer v prvi vrsti osredotoča na poslovne uporabnike, je glede dodelitve brezplačnega prostora za hrambo datotek nekoliko bolj velikodušna, saj vam v osnovi ponuja solidnih deset gigabajtov.

A kot nas uči rek Ni vse lepo, kar se sveti, se tudi pri obljubljenih desetih gigabajtih brezplačnega prostora skriva trik. Storitev Box namreč ne dovoljuje shranjevanja posameznih datotek, večjih od 250 megabajtov.

Če vam to predstavlja oviro, boste morali izbrati še enega izmed plačljivih paketov, ti namreč dovoljujejo nalaganje datotek v velikosti do pet gigabajtov. Paket, ki bi bil primerljiv s tistim na Dropboxu, je pisan na kožo manjšim podjetjem, saj vas bo stal 36 evrov na mesec in vam ponudil tri uporabniške račune in neomejen prostor za hrambo.

Ne glede na izbrani paket pa tudi Box podpirajo operacijski sistemi Windows, Mac, Android, iOS, Blackberry in Linux, kar pomeni hitrejše in lažje delo z datotekami kjerkoli in kadarkoli. Google Drive Google med številnimi storitvami ponuja tudi hrambo datotek v oblaku, poimenovano Drive, ki je globoko integrirana v storitev za pošiljanje elektronske pošte Gmail in družabno omrežje Google Plus. 15 gigabajtov prostora za hrambo, ki vam je na voljo brezplačno, se namreč porazdeli med omenjene tri.

Storitev Drive predstavlja pravo pisarno v malem in se večkrat omenja kot odlična brezplačna alternativa pisarniškim programom Word, Excel in Power Point podjetja Microsoft, kot obe prej omenjeni pa tudi Drive podpirajo operacijski sistemi Windows, Mac, Android, iOS, Linux in Blackberry.

Ne glede na to, ali imate za omenjene storitve brezplačni ali plačljivi račun, pa je lahko največja velikost posamezne datoteke, ki jo naložite v oblak, neverjetnih pet terabajtov. Za zakup omenjenega prostora za hrambo bi morali odšteti vsaj 99,99 evra na mesec, medtem ko bi za storitev, ki bi bila ekvivalentna prej omenjenim, zadostoval paket z enim terabajtom prostora za hrambo, za kar bi morali odšteti 9,99 evra na mesec.

iCloud Tekme za prvo mesto med storitvami za hrambo datotek v oblaku pa ni želel zamuditi niti Apple, ki je svojo storitev iCloud močno prepletel z operacijskima sistemoma Mac in iOS. Uporabniku brezplačno ponuja pet gigabajtov prostora in se hkrati ne omejuje le na uporabnike naprav s prej omenjenima operacijskima sistemoma.

Z aplikacijami namreč podpira tudi operacijske sisteme Windows, Linux, Android in Blackberry ter je s tem popolnoma konkurenčen tudi vsem drugim. Največja dovoljena velikost posamezne datoteke, ki jo lahko hranite na svojem iCloudu, je 15 gigabajtov, medtem ko boste za paket z enim terabajtom prostora za hrambo datotek odšteli nekoliko več kot pri konkurenčnih storitvah, to je 19,99 evra na mesec.

Tako kot Dropbox in Google Drive pa se tudi iCloud trudi postati univerzalna mobilna pisarna, saj v svoje storitve v oblaku vključuje tudi pregledovalnike in urejevalnike pisarniških datotek Pages, Numbers in Keynote. TViN Shramba Na področju storitev za hrambo datotek v oblaku pa smo aktivni tudi Slovenci. Telekom Slovenije tako vsakemu uporabniku storitev SiOL in Mobitel brezplačno ponuja pet gigabajtov prostora za hrambo datotek v oblaku.

Tudi omenjena storitev omogoča dostop in nalaganje datotek prek računalnika, tablice ali mobitela, naročnikom, ki za gledanje televizije uporabljajo BOX, pa tudi pregledovanje teh na velikem, televizijskem zaslonu.

Tistim, ki jim pet gigabajtov predstavlja premalo prostora za vse, kar bi želeli hraniti v oblaku, pa Telekom Slovenije ponuja razširitev na paket TViN Shramba M z 20 gigabajti prostora za dva evra na mesec in paket TViN Shramba L s 50 gigabajti prostora za tri evre na mesec.

OneDrive Med vsemi ponudniki storitev hrambe datotek v oblaku pa se je moral v tekmo za najboljšega vključiti tudi Microsoft, ki je svojo vizijo storitve sprva predstavil pod imenom SkyDrive, nato pa jo preimenoval v OneDrive.

Ta je dobro integrirana predvsem v pisarniške programe zbirke Office in Microsoftovo storitev za pošiljanje e-pošte Outlook.com. Brezplačno vam je ob registraciji na voljo 15 gigabajtov prostora, tiste zahtevnejše uporabnike pa bo nadgradnja na en terabajt prostora za hrambo v oblaku stala sedem evrov na mesec.

Ker pa je storitev OneDrive integrirana v pisarniški paket Office, vam za ceno sedem evrov na mesec Microsoft ponuja še veliko več kot zgolj storitev v oblaku. Paket Office 365 Personal namreč sestavlja eno licenco za celotni paket Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher in Access) za PC ali Mac, eno licenco za en tablični računalnik in telefon, spletno različico omenjenih programov, 60 minut pogovorov v storitvi Skype in končno en terabajt prostora v storitvi za hrambo datotek v oblaku OneDrive.

Tudi OneDrive se ne omejuje le na okolje Windows, saj poleg tega podpira tudi operacijske sisteme Mac, Android, iOS, Linux in Blackberry. Odločitev v skladu s potrebami Končna odločitev, katerega izmed predstavljenih ponudnikov hrambe datotek v oblaku izbrati, seveda ni univerzalna, saj se potrebe razlikujejo od uporabnika do uporabnika, a se iz primerjave zdi, da bi povprečen uporabnik največ pridobil prav z Microsoftovo rešitvijo, ki mu pripada ob zakupu licence za pisarniške programe. Te danes aktivno uporablja že vsak osnovnošolec in tako boste ubili dve muhi ali več na en mah.

Ne spreglejte