Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
1. 11. 2018,
20.01

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

Natisni članek

digizgodbe

Četrtek, 1. 11. 2018, 20.01

5 let, 5 mesecev

Katastrofa, v kateri je zaslovel bazen z žogicami

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22
Bazen žogice, bazen | Otroški bazenček z žogicami velja za zaščitni znak enega najslabše organiziranih velikih dogodkov v zadnjem desetletju.  | Foto Notsafeforweabs/Tumblr

Otroški bazenček z žogicami velja za zaščitni znak enega najslabše organiziranih velikih dogodkov v zadnjem desetletju.

Foto: Notsafeforweabs/Tumblr

Zgornji prizor napihljivega bazena s plastičnimi žogicami, ki bi ga takoj prepoznal marsikateri uporabnik spleta, najverjetneje najbolje zelo na hitro obnovi zgodbo zloglasne konvencije DashCon. Tridnevni dogodek za uporabnike družbenega omrežja Tumblr in ljubitelje spletne popkulture zaradi grozljivo slabe organizacije namreč še danes velja za eno največjih polomij v zgodovini interneta. 

Novice Kako so zavozili stvar, ki jo je oboževal ves svet

Kaj bi moral biti DashCon?

Ideja za organizacijo večdnevne konvencije, na kateri bi na svoj račun prišle različne skupnosti uporabnikov spletne platforme Tumblr, ki jih družijo predvsem popkulturna področja zanimanja, kot so znanstvena fantastika in oblačenje v kostume iz znanih TV-serij in filmov pa tudi aktivizem, je prvič zaživela poleti 2013.

Platforma Tumblr uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih tako imenovanih mikroblogov, spletnih dnevnikov, na katere lahko objavljajo zapise, fotografije in videoposnetke, ter povezovanje z drugimi uporabniki, ki jih zanimajo podobne stvari. Tumblr je z več kot 200 milijoni uporabnikov eno od desetih največjih družbenih omrežij. Spletna stran sicer že dolgo predstavlja zatočišče uporabnikom, ki se ne najdejo na drugih družbenih omrežjih, saj svojih, morda zelo specifičnih zanimanj na njih preprosto ne morejo deliti z drugimi ljudmi, na Tumblrju pa jih lahko.  | Foto: Reuters Platforma Tumblr uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih tako imenovanih mikroblogov, spletnih dnevnikov, na katere lahko objavljajo zapise, fotografije in videoposnetke, ter povezovanje z drugimi uporabniki, ki jih zanimajo podobne stvari. Tumblr je z več kot 200 milijoni uporabnikov eno od desetih največjih družbenih omrežij. Spletna stran sicer že dolgo predstavlja zatočišče uporabnikom, ki se ne najdejo na drugih družbenih omrežjih, saj svojih, morda zelo specifičnih zanimanj na njih preprosto ne morejo deliti z drugimi ljudmi, na Tumblrju pa jih lahko.  Foto: Reuters

Dogodek je bil nato napovedan za obdobje od 11. do 13. julija 2014, organizatorji pa so mu sprva rekli Tumbl-Con USA. Pozneje so ga preimenovali v DashCon, saj od spletne platforme Tumblr niso dobili blagoslova za uporabo njenega imena. 

Organizatorji so v konferenčnih prostorih hotela Renaissance Schaumburg v kraju Schaumburg v ameriški zvezni državi Illinois pričakovali od pet tisoč do celo deset tisoč obiskovalcev.

Obljubili so jim številne okrogle mize z znanimi aktivisti, spletnimi umetniki in celo filmskimi igralci ter številne postranske dejavnosti, od možnosti igranja videoiger do plavanja v ogromnem bazenu z žogicami.

Bazen z žogicami so si obiskovalci DashCona najverjetneje predstavljali takole in ne tako kot na prvi fotografiji. | Foto: Thinkstock Bazen z žogicami so si obiskovalci DashCona najverjetneje predstavljali takole in ne tako kot na prvi fotografiji. Foto: Thinkstock

Kaj je bil DashCon oziroma kaj vse je šlo narobe?

Vstopnice za konvencijo DashCon so bile razmeroma drage - stale so od 45 do 65 ameriških dolarjev, kar je toliko kot za Comic-Con v San Diegu, ki je najverjetneje najbolj prepoznaven popkulturni sejem na svetu -pa vendar so organizatorji že na otvoritveni večer obiskovalce začeli prositi za več denarja, saj bi jih zaradi neplačanega računa sicer vrgli iz hotela in DashCona bi bilo konec. 

Hitro so morali zbrati 17 tisoč dolarjev, kar jim je s pomočjo številnih donacij tudi uspelo. A ker obiskovalcev DashCona še zdaleč ni bilo toliko, kot so pričakovali organizatorji, temveč precej manj, nekateri viri navajajo celo številko 350, so bili zneski, ki so jih darovali obiskovalci, precej visoki.

Takole je bila videti soba z videoigrami na prireditvi DashCon. Za do deset tisoč obiskovalcev, kolikor so jih v svojih začetnih napovedih pričakovali organizatorji konvencije, so pripravili eno igralno konzolo in eno mizo z ruleto.  | Foto: Takole je bila videti soba z videoigrami na prireditvi DashCon. Za do deset tisoč obiskovalcev, kolikor so jih v svojih začetnih napovedih pričakovali organizatorji konvencije, so pripravili eno igralno konzolo in eno mizo z ruleto.

Njihovi žepi so zato ostali prazni, kar pomeni, da se pri umetnikih in prodajalcih spominkov, ki so svoje izdelke razstavljali na DashConu, z namenom nakupa ni ustavil tako rekoč nihče. Razstavljavci, teh je bilo že tako samo za vzorec, so šila in kopita zvečine pobrali, še preden se je DashCon uradno zaprl. 

Upanje je ostalo za dogodke, ki bi se morali zvrstili na glavnem odru prireditve, a je tudi tam šlo narobe skoraj vse.

Na glavnem odru prireditve DashCon se je v času okroglih miz znašla najmanjša miza v zgodovini tovrstnih dogodkov. Za njo namreč ni bilo prostora za več kot za tri osebe.  | Foto: YouTube Na glavnem odru prireditve DashCon se je v času okroglih miz znašla najmanjša miza v zgodovini tovrstnih dogodkov. Za njo namreč ni bilo prostora za več kot za tri osebe. Foto: YouTube

Znana umetnica in animatorka Noelle Stevenson je morala prevzeti vlogo moderatorke na lastni okrogli mizi, ekipa ustvarjalcev znane internetne radijske oddaje (podcasta) Welcome to Night Vale, ki so jo težko pričakovali praktično vsi obiskovalci DashCona, pa se sploh ni pojavila.

"Takole je ... ekipa Night Vale je šla," je skesano pojasnila ena od organizatork konvencije:

"Vrnite mi denar," je iz ozadja nato zavpil eden od obiskovalcev, a večina je obvestilo, da predstave akterjev iz priljubljenega podcasta, ki so jo ob vstopnicah za DashCon plačali posebej, ne bodo slišali v živo, pospremila le z blagim ogorčenjem. 

Novice Eden najnevarnejših kriminalcev na svetu živi kot kralj

Organizatorji so škodo poskusili popraviti s srečelovom, na katerem so bili glavni dobitek različni podpisani spominki in vstopnice za koncert razmeroma neznane skupine Time Crash, ter dodatno brezplačno uro zabave v bazenu z žogicami:

A to še zdaleč ni bilo vse:

- Konvencija DashCon bi se morala začeti v petek, 11. julija, ob 9. uri zjutraj, a so morali obiskovalci na prve dogodke čakati vse do popoldneva. Razen posedanja in ležanja po konferenčnih prostorih hotela niso imeli za početi nič drugega. V bazenu z žogicami, ki je bil edina prava atrakcija, je bilo prostora za največ štiri, morda pet ljudi.

- Nihče ni preverjal starosti udeležencev okroglih miz, na katerih je bil govor o "odraslih" temah (tudi nekaterih zelo nazornih). Med slušatelji so bili zato tudi mladostniki, ki še niso dopolnili 18 let. 

- Organizatorji prireditve so bolj znanim gostom (tudi ekipi Night Vale) obljubili, da jim bodo plačali hotelske sobe, a se je nazadnje izkazalo, da bi si jih morali plačati sami. Tudi to je bil eden od razlogov, zakaj obiskovalci niso videli oziroma slišali svojih priljubljenih internetnih zvezdnikov. 

Parkirišče hotela Renaissance Schaumburg tudi v času prireditve DashCon ni bilo nič bolj polno kot na tej fotografiji.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Parkirišče hotela Renaissance Schaumburg tudi v času prireditve DashCon ni bilo nič bolj polno kot na tej fotografiji. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

- Pozneje so se pojavile obtožbe, da so organizatorji ogoljufali obiskovalce, jim pobrali preveč denarja in ga pospravili v lastne žepe. Znesek, ki so ga morali plačati hotelu, se namreč naj ne bi ujemal s tistim na dokumentu o prejetih donacijah, ki so ga na spletu objavili organizatorji. Pozneje je sicer prevladalo splošno mnenje, da organizatorji DashCona niso imeli slabih namenov, temveč so bili preprosto nesposobni oziroma so si zastavili veliko previsoke cilje, ki jih nato niso mogli izpolniti. 

Organizatorji so ob koncu prireditve gostili tudi izredno okroglo mizo, na kateri so se opravičili za kaos:

DashCona 2015 ni bilo, žalostni bazenček pa je postal spletna senzacija

Čeprav so organizatorji za leto 2015 napovedali nov, boljši DashCon, se to ni zgodilo. Podjetje DashCon LLP, ki je organiziralo izvirni dogodek, se je avgusta 2014 zaprlo. Organizatorji so vmes načrtovali drugo podobno konvencijo, in sicer Emoti-Con 2015, a idejo nato ovrgli že decembra 2014

Bazen z žogicami se je medtem zapisal v internetno zgodovino, saj so uporabniki spleta iz njega norce brili kot za stavo:

DashCon | Foto: Knowyourmeme.com Foto: Knowyourmeme.com

DashCon | Foto: Knowyourmeme.com Foto: Knowyourmeme.com

DashCon | Foto: Knowyourmeme.com Foto: Knowyourmeme.com

Preberite tudi:

Revije Joker, Revija Joker
Novice Kdo je kupil eno najbolj znanih slovenskih spletnih strani
Novice Poglejte to izjemno neumnost: družina ušla strašni usodi
Novice Genialni trojčki, ki so razkrili temačno skrivnost avstrijskega znanstvenika
Novice Veliko baterijsko rivalstvo, za katero pri nas marsikdo še ni slišal
Novice Premlad umrl že drugi od treh borcev za resnico. Kaj se dogaja?
Novice Strašljivo velike stvari, ob katerih številnim postane zelo vroče
Novice Nesrečnež stoletja? Priložnost za bajno bogastvo vrgel v smeti.
Ne spreglejte