SiolNET. Digisvet Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako varni so slovenski bankomati?

0,68

termometer

Bankomat
Foto: STA

V Evropi se pojavlja vse več napadov na bankomate z zlonamernimi programi oziroma virusi. Smo v nevarnosti tudi Slovenci?

Skupina kibernetskih prevarantov z imenom Skimer uporabnikom bankomatov pospešeno krade denar v več evropskih državah, opozarjajo v Kaspersky Lab, enem vodilnih svetovnih podjetij na področju protivirusnih rešitev. Operacije so se lotili bolj sofisticirano od romunske kriminalne združbe, ki je pred leti zlorabljala slovenske bankomate.

Skupina Skimer svojo operacijo začne z okužbo sistema, ki nadzoruje delovanje bankomatov in procesiranje gotovine ter bančnih kartic, z računalniškim virusom. Ta jim omogoči, da pridobijo neomejen dostop do bankomata in si izplačajo gotovino iz vseh kaset ter pridobijo podatke o uporabnikih bankomata, vključno s številko komitentovega računa in celo številko PIN.

Skupina Skimer bankomate z virusom okuži prek zadnjih vrat, ki jih morajo prej namestiti na računalnike, ki poganjajo sistem za nadzor bankomatov. To storijo s hekerskim napadom ali pa celo z neopazno infiltracijo v prostor, kjer se nahajajo ti računalniki. Skupina Skimer bankomate z virusom okuži prek zadnjih vrat, ki jih morajo prej namestiti na računalnike, ki poganjajo sistem za nadzor bankomatov. To storijo s hekerskim napadom ali pa celo z neopazno infiltracijo v prostor, kjer se nahajajo ti računalniki. Foto: STA

Speči virus

Virus je težko odkriti, saj se prebudi šele, ko nekdo v bankomat vstavi posebno kartico, ki ima na magnetnem traku aktivacijski zapis. To tudi pomeni, da uporabnik bankomata ne bo posumil ničesar, saj skupina Skimer bankomata ne spreminja fizično (z zamenjavo čitalnika magnetnega traku s svojim, na primer).

Na udaru Nemčija, Poljska, Češka. Kaj pa Slovenija?

V Evropi so primerke virusa Skimer do zdaj odkrili na bankomatih v Nemčiji, Španiji, Češki, Poljski in Rusiji, še sporočajo pri Kaspersky Lab. Mi smo pri nekaterih slovenskih bankah medtem preverili, ali so že kdaj zaznali napade bankomatov z računalniškimi virusi.

Abanka Foto: STA Abanka: "V Abanki kibernetskih napadov na bankomate še nismo zaznali. Na naših bankomatih imamo nameščeno ustrezno varnostno opremo, uporabljamo sodobno varnostno tehnologijo, držimo se sodobnih varnostnih protokolov. Abanka kot dolgoletna članica mednarodnih plačilnih sistemov deluje v okviru strogih varnostnih standardov PCI in EMV ter jih dosledno spoštuje. Redno skrbimo tudi za nadgrajevanje tako strojne kot programske opreme."

Unicredit Foto: STA UniCredit: "V UniCredit Bank še nismo imeli primera okužbe bankomatov z zlonamerno programsko opremo."

 

 

NLB Foto: STA NLB: "Kibernetskega napada na naše bankomate za zdaj še nismo zaznali. V NLB interne sisteme banke sicer ščitimo tako s tehničnimi kot organizacijskimi ukrepi. Pri tem uveljavljamo najboljše prakse varovanja, s katerimi zmanjšujemo ranljivost in možnosti za zlorabo posameznih elementov teh sistemov. Pri delovanju sistemov, ki nadzorujejo bankomate, smo ves čas tudi pozorni na morebitno odstopanje od normalnega stanja. Vlaganje v zaščito naših informacijskih sistemov prilagajamo glede na nove grožnje, pa tudi glede na smernice finančnega načrtovanja pri poslovanju banke."

DBS Foto: STA Deželna banka Slovenije: "Kibernetskih napadov oziroma napadov z zlonamerno programsko kodo na bankomatih v lasti DBS do zdaj še ni bilo."

 

O morebitnih kibernetskih napadih na njihove bankomate smo povprašali tudi Delavsko hranilnico, NKBM, SKB, Raiffeisen Bank in Sberbank, a odgovorov do objave članka nismo prejeli. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin