Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
12. 8. 2014,
11.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mark Zuckerberg App Store Matic Tomšič

Torek, 12. 8. 2014, 11.22

7 let, 12 mesecev

Kako si je Facebook nakopal srd uporabnikov mobilnih naprav

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mark Zuckerberg je vse uporabnike mobilne različice Facebooka dokončno prisilil, da na svoje telefone in tablice namestijo tudi aplikacijo za hitro sporočanje Messenger.

Zavedni ljubitelji sodobne tehnologije načeloma ne maramo vsiljevanja česarkoli, a pri Facebooku so si privoščili prav to. Vse uporabnike Facebooka za Android in iOS so z izklopom hitrega sporočanja v standardni različici aplikacije namreč prisilili v prenos in namestitev Facebook Messengerja, ki pa zna početi samo to. Dejstvo, da so jim Zuckerberg in druščina odvzeli možnost izbire primarne platforme za hitro sporočanje – nekateri so bili s statusom quo namreč povsem zadovoljni –, je pošteno razjarilo ogromno uporabnikov mobilnega Facebooka. Odzvali se niso z ognjem in mečem, temveč z negativnimi kritikami in slabimi ocenami, ki na digitalnem bojišču bolijo precej bolj.

Največkrat prenešena aplikacija ... a za kakšno ceno! Messenger, ki se je temeljni različici Facebooka za pametne telefone in tablice pridružil že pred tremi leti, je v dneh po dokončni ločitvi hitrega sporočanja od matične aplikacije postal ena največkrat prenešenih aplikacij na servisih Google Play (Android) in App Store (iOS).

Število prenosov Facebook Messengerja je sicer le ena plat medalje. Najnovejša različica za Applove naprave je namreč ocenjena z eno samo zvezdico (od petih mogočih), slabe ocene pa zadnji teden dobesedno dežujejo tudi po Facebook Messengerju za Android. Ta se lahko sicer še vedno pohvali s štirimi zvezdicami, a le zato, ker na servisu Google Play ocena aplikacije predstavlja povprečje od začetka distribucije, in ne trenutnega trenda. Zaradi vsiljevanja so pozabili na objektivnost Čeprav uporabniki v svojih kritikah slabe ocene utemeljujejo s prav vsemi mogočimi razlogi (od počasnega delovanja, zmrzovanja in skrbi zaradi varovanja zasebnosti), je glavni dejavnik za plaz negativnosti seveda očiten – siljenje v spremembo.

Messenger namreč ni slaba aplikacija. Ravno nasprotno – svoje edino poslanstvo opravlja zelo solidno. A ker so se pri Facebooku odločili, da uporabniki, ki ga ne namestijo, ne morejo klepetati s prijatelji, bo za nekatere za vedno ostal nujno zlo, s katerim je treba deliti pomnilnik mobilne naprave, ne pa ga tudi marati.

Ne spreglejte