Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple Steve Jobs Tim Cook

Sreda, 5. 3. 2014, 10.25

8 let

Kako je Tim Cook presegel Steva Jobsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marca bo izšla knjiga Haunted Empire, v kateri avtorica ponuja vpogled v Apple po odhodu ikoničnega Steva Jobsa.

Nesmrtni Jobs

Petega oktobra 2011 je bila naslovnica mnogih časopisov in spletnih strani vsebinsko identična – odšel je Steve Jobs. A če novice o smrti slavnih ponavadi precej hitro nadomestijo aktualne zgodbe o terorističnih napadih, aferah in drugih še manj prijetnih dogodkih, je bila medijska "podpora" Jobsovemu odhodu drugačna. Mediji so bili polni novic o Jobsovi zapuščini, zgodb iz Appla, njegovem stilu vodenja, njegovi vrtoglavi zgodovini v podjetju, njegovem prispevku k revolucionarnim izdelkom, ki so redefinirali mobilno in medijsko industrijo. Jobs je na nek način prevaral smrt, kar je le še podkrepilo njegov status skorajda verske osebnosti, ki je bila v Applu odgovorna in zaslužna za vse.

Nenadomestljivost

Ugibanja o tem, kdo bo nadomestil karizmatičnega Jobsa, so se pojavljala že prej. Ob ustoličenju Tima Cooka so bili mnogi zmedeni – po eni strani niso povsem dobro vedeli, kdo to je, po drugi pa so bili mediji še vedno polni novic, povezanih z Jobsom (ter o nanj vezanih knjigah, filmih itn.), s čimer so interes javnosti (nehote) preusmerjali nazaj, ne naprej.

Nekateri mediji so bili povsem neposredni in Applu napovedali postopen zaton, saj Apple brez Jobsa pač ni Apple. Kako lahko popolni neznanec, kot je Tim Cook, nadomesti neusmiljenega perfekcionista, kot je bil Jobs ?

Kdo je Tim Cook?

Izziv novega Applovega šefa je bil večplasten – moral se je dokazati tako strokovno kot javno. Ne glede na to, da je svoje izkušnje nabiral v IBM-u, Compaqu in drugih tehnoloških podjetjih, je bil praktično neznanka. Ni bil slaven, ni se pojavljal v medijih, celo na počitnice je odpotoval le do sosednje zvezne države.

Ni bil blagovna znamka. Na več načinov je bil popolno Jobsovo nasprotje – metodičen pragmatik in ne s popolnostjo obseden sanjač. Skozi kariero v Applu je zaslovel kot izjemno natančen, bolestno učinkovit in povsem nedostopen – ni se družil z zaposlenimi, veljal je za deloholika, ki ga zanimajo samo in izključno poslovni rezultati. Po svoje asocialen korporativni robot, ki je delal od jutra do večera.

Spremembe

Po prevzemu krmila je uvedel dve spremembi:

prvo – vodja internetnega oddelka Eddy Cue, ki je bil v podjetju že prej izjemno popularen in znan Jobsov privrženec, je zasedel mesto podpredsednika podjetja. Druga sprememba je pokazala na Cookovo človeško plat – uvedel je namreč interni dobrodelni program s prispevki do 10.000 dolarjev, ob čemer je dejal, da je njegov cilj povsem pomagati drugim ter da je zanj uspeh, ko človek ugotovi, da sam ne potrebuje več in lahko da drugim.

Ta Cookova človeška plat je bila začetek bolj sproščene organizacijske kulture. Cook se je začel družiti z zaposlenimi, in sicer kot zahteven in izjemno natančen vodja pokazal, da ceni ekipno delo in tovarištvo. Hkrati je razvil povsem odkrit in transparenten odnos z vlagatelji in drugimi deležniki.

Drugače, a bolje

Ne glede na ugled podjetja in njegove fenomenalne dosežke tudi Apple tvorijo (zgolj) ljudje, ki bodo vedno delali, živeli in prispevali bolje, če bodo deležni človeškega odnosa. Cooku ni uspelo nadomestiti Jobsa, uspelo mu je več kot to – vzpostavil in razvil je odnos z zaposlenimi.

Knjiga Haunted Empire: Apple After Steve Jobs bo izšla 18. marca 2014 pri založbi HarperBusiness. Avtorica Yukari Kane je nekdanja novinarka za Wall Street Journal.

Vir : Wall Street Journal, Amazon

Ne spreglejte