Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
14.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

App Store aplikacija

Petek, 23. 5. 2014, 14.39

6 let, 6 mesecev

Kako do prvega mesta v App Storu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Težko vprašanje," pravi Katarina iz ekipe, ki je razvila aplikacijo Vert. To je Apple uvrstil v kategorijo najbolje oblikovanih aplikacij v App Storu.

Zadnja raziskava tehnološkega podjetja Quantcast kaže, da komaj tisoč aplikacij oziroma 0,1 odstotka aplikacij na spletnih tržnicah Google Play in App Store (obe ponujata več kot milijon aplikacij) preseže 50 tisoč uporabnikov. To pomeni, da se slovenska aplikacija Vert uvršča v to skupino – preneslo si jo je več kot 150 tisoč uporabnikov.

Kaj je recept za tak uspeh? Kot pravi Katarina, je v začetni fazi vse odvisno od Appla – razvijalec aplikacijo objavi na spletni tržnici, Apple pa jo vzame v predogled. Če jim je aplikacija všeč, si lahko razvijalec lahko obeta vidno mesto na App Storu. "Na ta del nimaš nobenega vpliva, vsaj mi, male ribe. Prepuščen si na milost oziroma nemilost Appla in njihovega okusa," pravi.

Tričlanska ekipa Verta, ki je odmeven uspeh na App Storu dosegla brez finančnega vložka, je bila v 49 državah izpostavljena pod Best New Apps, v 17 pa pod Designed for Ios7. "V ZDA na prvi strani še nismo bili. A nismo še obupali. To je naš cilj, čeprav smo z Vertom naredili skorajda vse, kar se da. Zdaj si prizadevamo za lokalizacijo, da bi ga prevedli v različne jezike. To bo največja nadgradnja in mislim, da imamo priložnost, da takrat pridemo na prvo stran ameriškega App Stora."

Ko osvojiš vrh lestvic – kaj potem? Pomagale so jim ocene na najbolj branih blogih in medijih, tudi nekajdnevna brezplačna ponudba aplikacije, saj je Vert sicer plačljiva aplikacija. Tako so se odločili letos med velikonočnimi prazniki: "Takrat smo bili na prvih mestih. A to je kratkotrajno. Kakšen teden žanješ tisto, kar si prej sejal." Višje, kot se aplikacija pojavlja v App Storu, več prepoznavnosti in s tem tudi več prenosov dobiva. "Nismo pa še ugotovili recepta, kako se zadržati na vrhu lestvice," poudarja pa, da je nujno nenehno iskanje novih poti, kako postati še bolj opazen. Eno takšnih možnosti zagotavlja tudi Starbucks, ki ponuja Pick of the week. Pri podjetju izberejo aplikacijo, ki jo potem uporabnikom v sklopu svoje storitve brezplačno ponudijo. "Starbucks je ogromen, kar pomeni, da se lahko na lestvici hitro dvigneš ."

Apple želi nadzor, Google Play pa dostopnost Apple ima po besedah Andreja, prav tako člana ekipe Vert, precej preprost in hiter postopek objave aplikacije: "Pri prvi različici aplikacije preverjanje traja dlje časa, od enega do treh tednov. Ob nadgradnjah od pet do sedem dni, ko postaneš že preverjen razvijalec, pa tudi tri dni." Na Google Play, ki je v primerjavi z App Store veliko bolj odprt, pa je lahko aplikacija vidna na tržnici še isti dan. "Apple hoče imeti nadzor nad tem, kaj prihaja v njihovo trgovino, Google Play pa je izbral odprtost," dodaja.

Ne spreglejte