Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 1. 2014,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

WhatsApp mobilne aplikacije

Četrtek, 2. 1. 2014, 10.01

8 let

Japonska aplikacija, ki lahko premaga WhatsApp?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na spletnih tržnicah je vse več aplikacij, ki omogočajo pošiljanje sporočil, slikovnih in video vsebin

Med njimi je tudi WhatsApp, ki ima več kot 350 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov po svetu. Njegovi uporabniki so izjemno aktivni – dnevno si pošijejo več kot 400 milijonov fotografij –, je pred kratkim sporočil njegov izvršni direktor Jan Koum. A omenjeno storitev čakajo spremembe – zanjo bo treba po novem odpreti denarnico (za lastnike iOS napravic je že plačljiva). "Naročnina" sicer ne bo draga, a lahko pričakujemo manjši upad uporabnikov. Manjši upad so zabeležili že v letu 2013, in sicer pri imetnikih iPhona. Od lanskega maja pa do avgusta so namreč izgubili 1,5 odstotka uporabnikov. Na trgu je sicer še kar nekaj aplikacij, ki omogočajo podobno. Od Vyberja pa do japonskega Lina, ki v zadnjem času doživlja eksplozivno rast v številu uporabnikov. Poleg brezplačnih sporočil in klicev omogoča še nakup virtualnih nalepk, pravzaprav čustvenih simbolov, kar je pri uporabnikih očitno zadetek v polno.

Izjemno povečanje prihodkov Samo v tretjem četrtletju prejšnjega leta je Line ustvaril kar 157 milijonov dolarjev prihodkov, kar je izjemna številka, še zlasti če upoštevamo, da je leto prej ustvaril le deset milijonov dolarjev prihodkov. Izjemno je priljubljen v Tajvanu, Indoneziji, Tajski in Španiji, presegel pa je že magično številko 300 milijonov uporabnikov.

Če primerjamo podatke priljubljenosti, ki jih je sporočila spletna stran Allthingsd, primerjava priljubljenosti skoraj petletnega WhatsAppa in dvoletnika Lina kaže, da je prvi tudi zaradi daljše prisotnosti v precejšnji prednosti. Večje število uporabnikov ima Line le na Kitajskem, kjer ima več kot 50-odstotno premoč nad WhatsAppom.

Ne spreglejte