Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 2. 2012,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 11.10

6 let, 6 mesecev

Internet naj bo užitek in ne poligon za goljufije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Februar je mesec varne rabe interneta, kar je še ena priložnost za premislek o zaščititi pred tveganji, grožnjami in napadi, ki izvirajo iz interneta. Na to bo letos opozorila tudi posebna značka.

Pred četrt stoletja si je malokdo lahko predstavljal, kako se bo do danes razvil internet in kako bo ta razvoj spremenil tudi naš način življenja, poslovanje, odnos do informacij in še marsikaj. Ogromna večina vseh teh sprememb je pozitivna in je v marsičem olajšala naš vsakdanjik, premostila razne zemljepisne in druge ovire, a spregledati ne smemo tudi tveganja, ki ga je internet prinesel. Pri tem je zagotovo dobra novica, da največ za zagotavljanje tovrstne varnosti lahko naredimo sami, čeprav, presenetljivo, marsikdo prepogosto spregleda še tako preproste in samoumevne nasvete.

Mnogi mislijo, da vse vedo, a število prevar narašča V mesecu varne rabe interneta, zlasti pa na mednarodni dan varne rabe interneta, ki bo letos 7. februarja, bodo v številnih evropskih državah, tudi v Sloveniji, še posebej spodbujali varno in odgovorno rabo novih tehnologij – tako med otroki in najstniki, ki so tudi v internetu najranljivejša skupina, kot tudi med odraslimi, ki ob vedno pogostejši uporabi internetnih storitev, kot sta spletno nakupovanje in spletno bančništvo, prevečkrat pozabljajo na osnovne previdnostne ukrepe in varovanje svoje spletne in tudi siceršnje identitete. O tem žal priča naraščajoče število vedno novih oblik spletnih goljufij, ki velikokrat na zelo podobne načine izkoriščajo naivnost in nepoučenost uporabnikov interneta.

Z enim klikom na značko do nasvetov V Sloveniji bo nosilec tovrstnega obveščanja slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki je tudi koordinator nacionalnega programa o informacijski varnosti, pri katerem sodeluje tudi Direktorat za informacijsko družbo pri ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Pri omembi nasvetov za varno rabo interneta mnogi hitro odmahnejo z roko, češ da to vedo in da se to njim ne more zgoditi – a izkušnje kažejo, da se mnogi neupravičeno čutijo preveč varne. Zato je nasvete morda vendarle dobro prebrati še enkrat in jih tudi upoštevati. Pot do njih bo letos olajšala posebna značka, ki jo objavljamo tudi na našem portalu Planet Siol.net; ta bo obenem povezava do strani z nasveti o varnem spletnem komuniciranju, ki je del portala Varni na internetu. Značko si lahko vsak uporabnik pripne tudi na svojo spletno stran ali blog, v obliki, prilagojeni za Facebook in Twitter, pa je na voljo tukaj.

Svetovanje prek Facebooka in hitri priročnik na spletu Navdušenci nad družabnim omrežjem Facebook bodo lahko na Facebookovi strani Varni na internetu vsak dan v februarju do mednarodnega dneva varne rabe interneta prebrali nov namig za večjo varnost na spletu. Prek iste strani na Facebooku bo v popoldanskih urah na mednarodni dan varne rabe interneta in v sredo med prihajajočimi šolskimi počitnicami na vprašanja obiskovalcev o varni rabi interneta in mobilnih komunikacij odgovarjal strokovnjak računalniške varnosti.

V okviru portala Varni na internetu so pripravili tudi hitri vodnik ABC varnosti na spletu, ki opredeli bistvo najpogostejših spletnih prevar in podaja vodila varnega spletnega nakupovanja, bančništva in družabnega mreženja.

Tematske lutkovne predstave za najmlajše Ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta bodo pripravili predavanje in okroglo mizo na OŠ Trnovo v Ljubljani, najmlajšim pa lutkovno predstavo z naslovom Je računalnik lahko moj prijatelj?. Ta bo v dogovoru z lutkarjem na voljo vrtcem in učencem prve triade osnovnih šol, širši javnosti pa jo bodo predstavili prav 7. februarja v trgovinskem centru Qlandia v Kranju, nato pa še v Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju.

Ne spreglejte